Sernik z ricotty i mascarpone
- Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Serek ricotta - 2 opakowania (500 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (10 ml)
Przepis na sernik z ricotty i mascarpone krok po kroku
Rozkrusz herbatniki - umieść je w plastikowym worku i użyj wałka do rozgniatania.
Dodaj stopione masło do rozkruszonych ciasteczek i wymieszaj, aż składniki się połączą.
Przygotowaną masę wyłóż na dno formy do pieczenia o średnicy około 23-24 cm. Wstaw do lodówki na całą noc.
W dużej misce połącz ricottę, mascarpone, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Wyjmij formę z lodówki i wlej masę serową na przygotowany spód.
Upiecz ciasto w temperaturze 160 st. C i piecz przez około 60-70 minut.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z ricotty i mascarpone
Sernik z ricotty i mascarpone to wyjątkowe i pyszne ciasto, które łączy w sobie delikatność ricotty i kremową konsystencję mascarpone. Może ta wersja sernika zasmakuje Ci lepiej niż tradycyjna i to on będzie gościł na Twoim stole nie tylko w święta.
Sernik z ricotty i mascarpone to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie różnorodność smaków i tekstur. Jego spód wykonany z drobno zmielonych herbatników lub ciasteczek digestive dostarcza lekko kruchej i słodkiej bazy, która wzmaga doznania smakowe. To idealna kontrastująca podstawa dla gładkiej i kremowej masy serowej.
Potrzebujesz tylko podstawowe składniki takie jak ser ricotta, mascarpone, mąka pszenna, cukier, ekstrakt waniliowy, masło, jajka.
Zatem, jak zrobić sernik z ricotty i mascarpone?
Rozkrusz herbatniki - umieść je w plastikowym worku i użyj wałka do rozgniatania.
Dodaj stopione masło do rozkruszonych ciasteczek i wymieszaj, aż składniki się połączą.
Przygotowaną masę wyłóż na dno formy do pieczenia o średnicy około 23-24 cm. Wstaw do lodówki na całą noc. W dużej misce połącz ricottę, mascarpone, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Wyjmij formę z lodówki i wlej masę serową na przygotowany spód. Upiecz ciasto w temperaturze 160°C i piecz przez około 60-70 minut.
Po tym czasie nasz pyszny sernik jest dobry do spożycia.
Dzięki połączeniu ricotty i sera mascarpone nasza masa serowa tworzy niezwykle delikatny i jedwabisty smak. Nuty kremowości i subtelnej słodyczy podkreślają naturalną smaczność serów, tworząc harmonijną całość.
Sernik możesz przygotować bez ciasteczkowego spodu, jednak nie zajmuje on wiele czasu, a efekt jest niesamowity.
Jeśli już znasz mój przepis na sernik z ricotty i mascarpone wykorzystaj go i przygotuj dla całej rodziny.
Jest to najlepszy pomysł na deser dla wszystkich domowników.
Sernik z ricotty i mascarpone to prawdziwa gratka dla smakoszy deserów, którzy poszukują wyrafinowanego doznania smakowego. To danie, które doskonale pasuje na wyjątkowe okazje, przyjęcia, a także jako element zaskakujący na stół codzienny. Smakuj każdy kęs, delektując się jego bogactwem i elegancją.
Alergeny w serniku z ricotty i mascarpone
Lista alergenów dla sernika z ricotty i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- serek ricotta
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z ricotty i mascarpone
Sernik możesz przygotować również bez ciasteczkowego spodu.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.