Sernik z ricotty

Opublikowano: 24.04.2021 r., 10:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z ricotty na desce
Sernik z ricotty
Sernik z ricotty to doskonały pomysł na smaczny serez w diecie z niskim indeksem glikemicznym oraz w diecie bezglutenowej. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 80 min
208 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
  • Mąka kokosowa (50 g)
  • Serek ricotta (300 g)
  • Jogurt naturalny (400 ml)
  • Jogurt skyr (180 g)
  • Budyń (proszek) - użyj waniliowego lub śmietankowego (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, miska

Przepis na sernik z ricotty krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Przygotuj biszkoptowy spód: 3 jajka ubij z 50 gramami ksylitolu na puszystą pianę. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.

Całość przelej do blaszki i piecz w piekarniku przez około 20 minut (po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni, spód pozostaw do przestudzenia).

Przygotuj masę serową: Serek ricotta, jogurt naturalny oraz jogurt skry utrzyj z pozostałym ksylitolem. 4 jajka ubij na puszystą pianę i połącz ją z serkiem.

Masę serową wylej na podpieczony spód biszkoptowy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 60 minut.

Upieczone ciasto studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Jak oceniasz przepis na sernik z ricotty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat sernika z ricotty

Sernik z sera ricotta to doskonały pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Swietnie sprawdzi się również jako słodkie danie na urodziny, święta czy spotkania rodzinne. Przepis na sernik z ricotty na bezglutenowym spodzie z pewnością przypadnie do gustu dla osób na diecie bezglutenowej. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego z jego przygotowaniem powinien poradzić sobie każdy. Ten pieczony sernik podawany na zimno zrobisz z następujących produktów spożywczych: ksylitolu, jaj kurzych, mąki kokosowej, serka ricotta, jogurtu naturalnego wymieszanego z jogurtem skyr oraz budyniu w proszku. Dodatkowo sernik możesz podać z truskawkami i polewą z białej czekolady. Na podstawie tego przepisu możesz przygotować również sernik bez pieczenia lub sernik na bazie serka mascarpone lub cytrynowy sernik z serka ricotta (wystarczy, że do masy cerowej dodasz sporą ilość soku ze świeżej cytryny).

Ser ricotta to włoski ser niedojrzewający przygotowywany z mleka krowiego, owczego lub koziego. W polskich sklepach najpowszechniejszy jest ten robiony z mleka krowiego. Jest to ser o delikatnym i słodkim smaku - można go wykorzystać zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Świetnie smakuje jako dodatek do naleśników, placuszków lub ciast. Ser ten jest dość suchy, dlatego w przepisie do masy serowej używamy jeszcze jogurtów, aby nadać masie serowej bardziej zwartą konsystencję.

Podsumowując to fit ciasto z sera ricotta to doskonały wybór na słodką przekąskę do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska na wielu imprezach okolicznościowych. Sernik z ricotty jest prosty w przygotowaniu, jego zrobienie zajmie Tobie około 2 godzin czasu razem z pieczeniem ciasta. W dobrze zbilansowanym jadłospisie potrawy słodkie (ciasta) nie powinny występować zbyt często, jednak nie powinniśmy całkowicie z nich rezygnować. W myśl zasady 80/20 - 80% powinny stanowić posiłki odpowiadające prawidłowemu żywieniu, natomiast 20% to produkty i posiłki rekreacyjne (takie, które nie występują w naszym jadłospisie zbyt często). Do tych posiłków rekreacyjnych możemy zaliczyć również bardziej kaloryczne ciasta.

Alergeny w serniku z ricotty

Lista alergenów dla sernika z ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Jogurt naturalny
    • jogurt skyr

Wartości odżywcze sernika z ricotty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
138.88
208.31
Białko (g)
8.10
12.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
20.27
30.41
Węglowodany przyswajalne (g)
19.18
28.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
1.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.02
7.53
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
4.50
Tłuszcze nienasycone (g)
2.02
3.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.45
2.18
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
0.86
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
104.22
156.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
64.10
96.16
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.23
0.35
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.52
95.28
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.45
9.67
Brak danych dla: mąka kokosowa, jogurt skyr.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
91.75
137.63
Potas (mg)
204.94
307.41
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy), jogurt skyr.
czytaj dalej
Wapń (mg)
124.01
186.01
Żelazo (mg)
0.71
1.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z ricotty 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z ricotty

Koszt składników
60.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
200 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Mąka kokosowa
50 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 g
Serek ricotta
300 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 300 g
Jogurt naturalny
400 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 3
4.00
Za 400 ml
Jogurt skyr
180 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Budyń (proszek)
20 g
użyj waniliowego lub śmietankowego
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
60.40