Sernik z ricotty
- Jajko (7 szt.)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (200 g)
- Mąka kokosowa (50 g)
- Serek ricotta (300 g)
- Jogurt naturalny (400 ml)
- Jogurt skyr (180 g)
- Budyń (proszek) - użyj waniliowego lub śmietankowego (20 g)
Przepis na sernik z ricotty krok po kroku
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
Przygotuj biszkoptowy spód: 3 jajka ubij z 50 gramami ksylitolu na puszystą pianę. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
Całość przelej do blaszki i piecz w piekarniku przez około 20 minut (po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni, spód pozostaw do przestudzenia).
Przygotuj masę serową: Serek ricotta, jogurt naturalny oraz jogurt skry utrzyj z pozostałym ksylitolem. 4 jajka ubij na puszystą pianę i połącz ją z serkiem.
Masę serową wylej na podpieczony spód biszkoptowy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 60 minut.
Upieczone ciasto studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z ricotty
Sernik z sera ricotta to doskonały pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Swietnie sprawdzi się również jako słodkie danie na urodziny, święta czy spotkania rodzinne. Przepis na sernik z ricotty na bezglutenowym spodzie z pewnością przypadnie do gustu dla osób na diecie bezglutenowej. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego z jego przygotowaniem powinien poradzić sobie każdy. Ten pieczony sernik podawany na zimno zrobisz z następujących produktów spożywczych: ksylitolu, jaj kurzych, mąki kokosowej, serka ricotta, jogurtu naturalnego wymieszanego z jogurtem skyr oraz budyniu w proszku. Dodatkowo sernik możesz podać z truskawkami i polewą z białej czekolady. Na podstawie tego przepisu możesz przygotować również sernik bez pieczenia lub sernik na bazie serka mascarpone lub cytrynowy sernik z serka ricotta (wystarczy, że do masy cerowej dodasz sporą ilość soku ze świeżej cytryny).
Ser ricotta to włoski ser niedojrzewający przygotowywany z mleka krowiego, owczego lub koziego. W polskich sklepach najpowszechniejszy jest ten robiony z mleka krowiego. Jest to ser o delikatnym i słodkim smaku - można go wykorzystać zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Świetnie smakuje jako dodatek do naleśników, placuszków lub ciast. Ser ten jest dość suchy, dlatego w przepisie do masy serowej używamy jeszcze jogurtów, aby nadać masie serowej bardziej zwartą konsystencję.
Podsumowując to fit ciasto z sera ricotta to doskonały wybór na słodką przekąskę do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska na wielu imprezach okolicznościowych. Sernik z ricotty jest prosty w przygotowaniu, jego zrobienie zajmie Tobie około 2 godzin czasu razem z pieczeniem ciasta. W dobrze zbilansowanym jadłospisie potrawy słodkie (ciasta) nie powinny występować zbyt często, jednak nie powinniśmy całkowicie z nich rezygnować. W myśl zasady 80/20 - 80% powinny stanowić posiłki odpowiadające prawidłowemu żywieniu, natomiast 20% to produkty i posiłki rekreacyjne (takie, które nie występują w naszym jadłospisie zbyt często). Do tych posiłków rekreacyjnych możemy zaliczyć również bardziej kaloryczne ciasta.
Alergeny w serniku z ricotty
Lista alergenów dla sernika z ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Jogurt naturalny
- jogurt skyr
Wartości odżywcze sernika z ricotty
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.