Sernik z polewą czekoladową

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik z polewą czekoladową
Sernik z polewą czekoladową
Sernik z polewą czekoladową to doskonała opcja na pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Jest bardzo puszysty.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
492 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Masło (200 g)
  • Budyń (proszek) (75 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Czekolada deserowa (200 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (150 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, rondelek, tortownica 22 cm

Przepis na sernik z polewą czekoladową krok po kroku

Do dwóch misek rozdziel białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Do żółtek dodaj ser, cukier, budyń, proszek do pieczenia i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ubijaj mikserem na średnich obrotach.

Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przelej do niej ciasto.

Ciasto piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 55 minut. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, by ciasto przestygło.

W rondelku roztop czekoladę ze śmietanką. Czekoladą udekoruj ciasto.

Jak oceniasz przepis na sernik z polewą czekoladową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób

Więcej informacji na temat sernika z polewą czekoladową

Sernik z polewą czekoladową to doskonała opcja na pyszny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych słodkości. Jest bardzo puszysty.

Przepis na sernik z polewą czekoladową to doskonały pomysł na pyszny domowy wypiek, który świetnie sprawdzi się na weekend lub imprezę. Ciasto ma bardzo kremową konsystencję, a ze względu na brak dodatkowego spodu jest lekkie i nieskomplikowane, poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Ten prosty przepis pozwala uzyskać kremową masę i chrupiący wierzch ciasta. Masa na sernik jest wytwarzana z 1 kg sera, dzięki czemu jest pyszna, kremowa i ma idealną strukturę. Ma bardzo dużo białka, dlatego świetnie sprawdzi się jako deser dla osób na diecie redukcyjnej i dla dbających o sylwetkę. Ze względu na brak dodatku mąki pszennej do ciasta, wypiek ten jest bezglutenowy, więc może być świetną propozycją dla osób z celiakią. Jest dość lekkostrawny, więc na pewno nie obciąży układu pokarmowego. Pomimo dużej słodyczy ma dość niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą sobie pozwolić na kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z polewą czekoladową, by był smaczny, domowy i szybki, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego najlepszy pieczony sernik. Jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik tradycyjny jest przepysznym pomysłem na wyjątkowo prosty i piękny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Jest to przepis na tradycyjny wypiek, który króluje na stołach w wielu domach, a także na wszelkich uroczystościach. Jego smak jest bardzo delikatny i lekko waniliowy ze względu na dodatek budyniu. Polski sernik pieczony jest ciastem bardzo dekoracyjnym i smakuje jak z najlepszej cukierni, dlatego ciężko uwierzyć, że jest domowy. Choć jest ciastem bardzo prostym, to prezentuje się naprawdę dekoracyjnie. Jego łagodny smak przypadnie do gustu każdemu. To doskonały wypiek dla osób, które również kochają czekoladę.

Alergeny w serniku z polewą czekoladową

Lista alergenów dla sernika z polewą czekoladową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernika z polewą czekoladową

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
255.07
492.28
Białko (g)
8.16
15.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
16.95
32.72
Węglowodany przyswajalne (g)
16.58
31.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
17.45
33.68
Tłuszcze nasycone (g)
12.76
24.63
Tłuszcze nienasycone (g)
4.69
9.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.95
7.63
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
1.42
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.14
145.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
113.29
218.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
111.44
215.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.23
25.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.37
43.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
210.71
406.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
131.17
253.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.90
154.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
141.91
273.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.19
23.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.50
0.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.60
1.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z polewą czekoladową 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z polewą czekoladową

Koszt składników
46.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Czekolada deserowa
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
150 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 ml
Koszt składników
46.10