Sernik z pianką
- Ser twarogowy półtłusty - 2 wiaderka (1000 g)
- Jajko (7 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (260 g)
- Cukier - 2 szkl (400 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (8 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (480 ml)
Przepis na sernik z pianką krok po kroku
W dużej misce zmieszaj ze sobą 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół kostki masła, jedno całe jajko i dwa żółtka ( biała przelej do innej miseczki, będą potrzebne później). Ugniataj wszystkie składniki razem tak, by powstało zwarte ciasto.
Formę do pieczenia wyłóż papierem, a a na spodzie powykładaj kruche ciasto. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz przez 7 minut.
W dużej misce zmiksuj 4 żółtka ( białka odłóż do osobnej miseczki) z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Do masy dodawaj małymi porcjami twaróg. W małej miseczce wymieszaj mleko z budyniowym proszkiem i dodaj do masy serowej. Ubij wszystko na średnich obrotach.
Masę serową przełóż do formy z ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
W misce ubij 6 białek z jedną szklanką cukru, aż powstanie gęsta biała i puchowa masa. Masę bezową wyłóż na wierzch upieczonego ciasta i włóż do piekarnika na 10 minut, obniż temperaturę w piekarniku do 150 stopni, tak by beza nie spiekła się za bardzo.
Gotowe ciasto zostaw do ostygnięcia.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z pianką
Sernik z pianką to przepyszny i naprawdę słodki deser, który każdego oczaruje swoim kruchym spodem i miękką , przyjemną pianką. Jest niesamowicie puszysty i miękki. Pięknie prezentuje się na stole, gdyż wygląda bardzo elegancko i dekoracyjnie. Jest prawdziwą ozdobą imprezowego stołu. Ma wielu fanów ze względu na przepyszną piankę i puszystą masę serową o smaku waniliowy.
Przepis na sernik z pianką z białek jest niesamowicie prosty i szybki, poradzi sobie z nim nawet początkujący amator wypieków. Jego wykonanie zabiera dosłownie kilka chwil, a efekt końcowy zwala z nóg. Ten deser pomimo prostoty wykonania smakuje jak z najlepszej francuskiej cukierni.
Sernik pieczony jest dwukrotnie najpierw sama masa serowa, a następnie z bezowym wierzchem. W innym przypadku beza mogłaby się przypalić, a tak jest idealnie krucha na zewnątrz a miękka i rozpływająca się w ustach w środku. Waniliowy smak sera w połączeniu z bardzo słodką bezą sprawia, że ciężko się od niego oderwać. Całość dopełnia maślany kruchy spód.
Masa wykonana jest z budyniem, najlepiej pasuje do niej waniliowy lub śmietankowy smak. Jednak można wybrać również inny wariant np. kokosowy czy toffi, wtedy całe ciasto nabierze zupełnie innego charakteru. Wanilia świetnie komponuj się z twarogiem, warto jednak zadbać, by nie był on zbyt rzadki czy kwaśny. To mogłoby zepsuć ciasto. Dobrze jest skorzystać z gotowych, zmielonych twarogów, które są dedykowane wypiekom. Takie sery mają odpowiednią konsystencję i strukturę, dlatego świetnie będą się prezentować w cieście.
Ten sernik jest naprawdę puszysty i smaczny. Jest idealnym pomysłem na ciasto na specjalne okazje, gdyż przepięknie się prezentuje. Na piance po upływie około 1 godziny od pieczenia pojawiają się kropelki, które świetnie imitują rosę, dlatego ciasto to bardzo często nazywane jest właśnie rosa inna jego nazwa to sernik pływający, gdyż masa serowa jest bardzo płynna, jednak dzięki temu całość po upieczeniu staje się naprawdę puszysta, jak chmurka.
Ten sernik z ubitym białkiem na wierzchu i na kruchym spodzie będzie idealnym deserem dla miłośników sera na słodko.
Alergeny w serniku z pianką
Lista alergenów dla sernika z pianką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernika z pianką
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.