Sernik z musem truskawkowym

Opublikowano: 24.04.2021 r., 9:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z truskawkowym musem
Sernik z musem truskawkowym
Sernik z musem truskawkowym to świetna propozycja na pyszny deser dla gości. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to słodko-kwaśne ciasto z truskawkami.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 45 min
466 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Masło roślinne (150 g)
  • Czekolada gorzka (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka orkiszowa (80 g)
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Budyń (proszek) (20 g)
  • Galaretka - użyj truskawkowej (75 g)
  • Truskawki mrożone (300 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, czajnik, sitko, miska, rondelek

Przepis na sernik z musem truskawkowym krok po kroku

Przygotuj mus truskawkowy: w czajniku zagotuj wodę, 400 ml wrzątku wlej do miski, wsyp do niej proszek galaretki i wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.

Truskawki mrożone włóż do rondelka i nad palnikiem rozmroź truskawki, dodaj 100 gram cukru, zagotuj truskawki a następnie całość zmiksuj na gładką masę.

Truskawki dodaj do galaretki i dokładnie wymieszaj. Galaretkę zostaw do wystygnięcia a następnie dodaj do niej jogurt i wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.

Tortownicę wysmaruj masłem i dokładnie wyłóż papierem do pieczenia.

W rondelku rozpuść drobno pokrojone masło, odstaw je z ognia i dodaj do niego kostki czekolady i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.

W misce zmiksuj dwa jajka ze 100 gramów cukru, dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj przesianą mąkę i zmiksuj na jednolite ciasto.

Tak przygotowane ciasto czekoladowe umieść w tortownicy i piecz około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij, ale nie wyłączaj piekarnika.

Przygotuj masę serową: twaróg sernikowy zmiksuj z proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem do momentu połączenia się składników. Dodaj jedno jajko i jeszcze raz zmiksuj.

Masę serową wyłóż na upieczony spód czekoladowy i piecz ciasto około 20 minut w nagrzanym piekarniku.

Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Na ostudzony sernik wylej tężejący mus truskawkowy, rozprowadź go po całym cieście i pozostaw w lodówce do całkowitego stężania musu truskawkowego.

Jak oceniasz przepis na sernik z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat sernika z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym na czekoladowym spodzie to doskonały wybór na słodki deser do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się również na imprezach rodzinnych, spotkaniach ze znajomymi, imprezach urodzinowych jako słodki posiłek dla gości lub jako danie świąteczne. Przepis sernikobrownie z musem truskawkowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je zrobić. Ciasto to jest połączeniem dwóch równych ciast: brownie pochodzącego z kuchni amerykańskiej, oraz sernika z polewą truskawkową wywodzącego się z tej samej kuchni co brownie - dlatego ciasto możemy zaliczyć do kuchni amerykańskiej. Składniki niezbędne do upieczenia tego ciasta to masło, czekolada gorzka, jaja kurze, cukier, mąka orkiszowa, twaróg sernikowy, budyń w proszku, galaretka truskawkowa, truskawki mrożone oraz jogurt grecki. Z trzech ostatnich produktów przygotujesz mus truskawkowy na sernik. Jeśli użyjesz truskawek lekko kwaskowatych to przełamią one słodki smak sernika.

Podsumowując ciasto na zimno z musem truskawkowym to idealny wybór na pyszną przekąskę do kawy i herbaty. Idealnie sprawdzi się jako słodkie danie na różne imprezy okolicznościowe i święta. Jest to ciasto uniwersalne, które posmakuje każdego, kto go spożyje. Dodatkowo ciasto łączy w sobie dwa smaki: słodki smak spodu brownie oraz kwaskowaty smak musu truskawkowego. Delikatna masa serowa oddziela te dwa smaki. Ciasto świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, ponieważ nie zawiera mięsa a jedynie produkty odzwierzęce. Z uwagi na fakt iż ciasto jest słodkie nie powinno gościć w naszym jadłospisie codziennie. Warto raz na jakiś czas je przygotować, ponieważ jest bardzo pyszne. W dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się również miejsce na mniej fit przekąski, do których możemy zaliczyć wszystkie słodkości. Jednak ciasto to nie jest jedynie źródłem pustych kalorii, ponieważ dostarczy do naszego organizmu wielu składników odżywczych z produktów użytych do jego przygotowania, np. twaróg dostarczy nam pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego.

Alergeny w serniku z musem truskawkowym

Lista alergenów dla sernika z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze sernika z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
222.27
466.76
Białko (g)
6.67
14.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
28.83
60.53
Węglowodany przyswajalne (g)
27.17
57.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
3.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
9.17
19.25
Tłuszcze nasycone (g)
4.70
9.86
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
9.39
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.39
5.02
Brak danych dla: cukier, mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.08
4.37
Brak danych dla: cukier, mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.88
83.74
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
172.48
362.21
Wapń (mg)
44.32
93.07
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.00
2.10
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z musem truskawkowym 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z musem truskawkowym

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło roślinne
150 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka orkiszowa
80 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 80 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Budyń (proszek)
20 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Galaretka
75 g
użyj truskawkowej
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Truskawki mrożone
300 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 300 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
100 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 ml
Koszt składników
59.00