Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
- Twaróg sernikowy (700 g)
- Mascarpone (300 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
- Masło (120 g)
- Budyń (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Herbatniki (200 g)
- Jajko (5 szt.)
Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami krok po kroku
Herbatniki umieść w malakserze, dodaj do nich masło i rozdrobnij do powstania kruszonki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ciastka na spód. Dociśnij ciastka ręką.
W misce umieść twaróg, serek mascarpone, jajka i mleko skondensowane, zmiksuj.
Dodaj cukier z prawdziwą wanilią i budyń czekoladowy, zmiksuj krótko.
Masę twarogową wylej na spód z ciastek.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.
Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami to świetna propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Kremowy sernik można przygotować w kilku wersjach smakowych i z różnymi dodatkami. Przepis na sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, serek mascarpone, jajka, budyń czekoladowy, mleko skondensowane słodzone, cukier z prawdziwą wanilią, herbatniki, masło.
Jak zrobić sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami? Herbatniki umieść w malakserze, dodaj do nich masło i rozdrobnij do powstania kruszonki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ciastka na spód. Dociśnij ciastka ręką. W misce umieść twaróg, serek mascarpone, jajka i mleko skondensowane, zmiksuj. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią i budyń czekoladowy, zmiksuj krótko. Masę twarogową wylej na spód z ciastek. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.
Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto, jakim jest sernik, doskonale sprawdzi się na deser. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce, więc przygotuj je dzień przed podaniem. Z mlekiem skondensowanym z puszki można również przygotować ciasta bez pieczenia. Mleko skondensowane świetnie zastępuje cukier w wypiekach i dodatkowo nadaje im kremowego smaku. Pyszne ciasto można podać podczas wielu różnych okazji.
Alergeny w serniku z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
Lista alergenów dla sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Masło
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Sernik zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasta nie powinni spożywać diabetycy.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
-
twaróg,
mascarpone,
mleko,
masło,
budyń,
herbatniki,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.