Sernik z mlekiem kokosowym
- Wiórki kokosowe (200 g)
- Masło (50 g)
- Cukier (250 g)
- Białko jajka (3 szt.)
- Twaróg sernikowy (750 g)
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Budyń (proszek) (20 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na sernik z mlekiem kokosowym krok po kroku
50 gram masła roztop w garnku, dodaj do niego wiórki kokosowe i wymieszaj, masę pozostaw do wystygnięcia.
Białka ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając dodaj stopniowo 100 gram cukru.
Ubite białka stopniowo dodawaj do wiórek kokosowych i mieszaj masę.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz. Bezę kokosową wyłóż do formy i wyrównaj.
Bezę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 15 minut, aż beza się zarumieni. Beze po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj masę serową: ser twarogowy, mleko kokosowe pozostały cukier, jajka i budyń w proszku zmkisuj na gładką masę, aby składniki połączyły się.
Masę serową wylej na podpieczony spód.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut, do momentu, aż wierzch sernika będzie ścięty. Na dnie piekarnika postaw naczynie żaroodporne z wodą (sprawi to parowanie wody i nawilżanie ciasta w momencie pieczenia).
Gdy ciasto będzie upieczone wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i zostaw ciasto do wystygnięcia.
Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na noc. Po tym czasie ciasto możesz udekorować masą czekoladową, galaretką lub świeżymi owocami.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika z mlekiem kokosowym
Sernik na mleku kokosowym to doskonały pomysł na pyszne ciasto do kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzi się również jako słodkie danie na imprezy rodzinne lub spotkania ze znajomymi. Ten pyszny sernik kokosowy to również źródło wielu składników odżywczych, a nie tylko „pustych kalorii”. Przepis na sernik z mlekiem kokosowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Aby przygotować ten pieczony sernik niezbędne bada Tobie następujące produkty spożywcze: wiórki kokosowe, masło, cukier, białka jaja kurzego, twaróg sernikowy, mleczko kokosowe, budyń w proszku obaj jaja kurze całe. Jako spód przygotujesz bezę kokosową wykonaną z wiórek kokosowych, masła oraz ubitego białka jaj. Z pozostałych składników przygotujesz masę serową, którą upieczesz na wierzchu już podpieczonej bezy. Ciasto możesz przygotować również na oleju kokosowym. Ciasto możesz udekorować świeżymi owocami, galaretką lub polewą czekoladową. Sernik bezowy z mlekiem kokosowym jest ciastem dość słodkim, dlatego do jego udekorowania najlepiej użyć kwaśnych dodatków, które przełamią słodycz ciasta.
Podsumowując sernik na Melku kokosowym to doskonały deser do kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek na imprezach rodzinnych i spotkaniach ze znajomymi. Sernik kokosowy z mlekiem kokosowym jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu, dlatego poradzi sobie z nim praktycznie każdy - należy jednak uważać podczas pieczenia bezy, aby się nie przypaliła i nie była za bardzo sucha. Słodki sernik warto przełamać kwaskowatymi dodatkami (np. owocami jagodowymi). Brak produktów mięsnych w ciastach sprawia, że prawie każde z nich może zostać włączone do diety wegetariańskiej (poza wytrawnymi tartami z mięsnym dodatkiem). Obecność twarogu sernikowego w tym daniu sprawia, że dostarczymy do organizmu łatwo przyswajalnego oraz pełnowartościowego białka zwierzęcego, które odpowiada za budowanie masy mięśniowej oraz sprzyja prawidłowego wzrostowi dzieci w trakcie dorastania - jednak ciast nie powinniśmy włączać do naszej diety codziennie.
Alergeny w serniku z mlekiem kokosowym
Lista alergenów dla sernika z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z mlekiem kokosowym
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.