Sernik z mikrofali

Opublikowano: 22.09.2022 r., 14:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik w kubku z mikrofali.
Sernik z mikrofali
Sernik z mikrofali to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość robi się w kilka minut, a smakuje po prostu fantastycznie i waniliowo.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 6 min
520 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Serek homogenizowany (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder (15 g)
  • Budyń (proszek) (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka mikrofalowa, kubek z uchem w stylu retro

Przepis na sernik z mikrofali krok po kroku

Wszystkie składniki dodaj do kubka i dokładnie rozmieszaj widelcem.

Kubek włóż do mikrofali na 6 minut.

Serniczek przełóż do lodówki na 10 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sernika z mikrofali

Sernik z mikrofali to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Całość robi się w kilka minut, a smakuje po prostu fantastycznie i waniliowo.

Przepis na sernik z mikrofali to doskonały pomysł na naprawdę szybki deser, który wspaniale sprawdzi się dla wszystkich miłośników serników. Będzie więc dobra dla osób, które pragną stworzyć na szybko deser, który zaspokoi ich apetyt i nie chcą piec dużego ciasta. Do jego stworzenie używa się podobnych składników, co do zrobienia tradycyjnego sernika. Głównym elementem jest oczywiście mąka. Najlepiej, by była pszenna, jest delikatna i świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Można zastąpić ją również owsianą. Nie sprawdzi się za to żytnia. Istnieje możliwość przygotowania tego dania w wersji bezglutenowej, warto wtedy użyć gotowej mieszanki mąk bez glutenu, które nadają się do ciast. Warto pamiętać, że w tym przepisie mąka powinna mieć jak najniższy typ, te pełnoziarniste negatywnie wpłyną na efekt końcowy tego deseru. Do środka dodaje się również jajko. Niektórzy mogą być przerażeni faktem używania jajek w mikrofali, jednak nie ma się czego bać. Połączone z innymi składnikami wcale nie wybuchają, to tylko mit. Spokojnie mogą stanowić część ciasta. Bez nich odpowiednie połączenie składników mogłoby być zbyt kłopotliwe. Oprócz tego konieczny jest również odpowiedni ser. Warto wybrać taki, który jest dość drobno zmielony i delikatny. Najlepiej o lekko waniliowym smaku. Najlepiej unikać wszystkich zbyt kwaśnych, gdyż negatywnie wpływają na deser.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z mikrofali, by był pyszny i szybki, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ten sernik w kubku można robić zarówno z twarogu, jak i z serka homogenizowanego. To zupełnie fit wersja tego pysznego deseru. Całość zawiera niewiele kalorii, za to smakuje po prostu fantastycznie. Przypadnie do gustu miłośnikom serowych deserów. Ten jest bardzo delikatny i waniliowy.

Alergeny w serniku z mikrofali

Lista alergenów dla sernika z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek homogenizowany
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukrów, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
136.84
520.01
Białko (g)
8.04
30.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
10.75
40.85
Węglowodany przyswajalne (g)
10.73
40.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
6.83
25.95
Tłuszcze nasycone (g)
4.31
16.38
Tłuszcze nienasycone (g)
2.52
9.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
75.42
286.58
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mikrofali 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mikrofali

Koszt składników
14.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek homogenizowany
300 g
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
15 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Budyń (proszek)
15 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
14.60