Sernik z masłem orzechowym
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (75 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło (200 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (75 g)
Przepis na sernik z masłem orzechowym krok po kroku
Do dwóch misek rozdziel białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj ser, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, odrobinę cukru waniliowego i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ubijaj mikserem na średnich obrotach.
Dodawaj małymi porcjami ser na zmianę z masłem orzechowym, cały czas ubijając.
Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przelej do niej ciasto.
Ciasto piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 55 minut.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika z masłem orzechowym
Sernik z masłem orzechowym to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę puszysty i smaczny. Jest bardzo aksamitny i kremowy, a masa jest zwarta i puszysta, czyli najlepsza, jaka może być. To jedna z najbardziej podstawowych receptur, od klasycznej różni się tylko tym, że do jej przygotowania używa się mniej cukru, przez co jest znacznie zdrowsza. Sprawdzi się idealnie dla osób, które muszą wyeliminować jak najwięcej źródeł cukru ze swojej diety. Na pewno mogą po niego śmiało sięgać osoby z cukrzycą, czy cierpiące z powodu insulinooporności
Przepis na sernik z masłem orzechowym pozwala na przygotowanie pysznego deseru na bazie twarogu i masła orzechowego. Do pieczenia najlepiej użyć sera w wiaderku, który jest bardzo drobno zmielony i świetnie nadaje się do wypieków. Taki ser jest lekko słodkawy i tworzy świetną zwartą strukturę.
Ten klasyczny przepis na polski sernik nada się świetnie na wszelkie święta i duże uroczystości. To sprawdzona recepta na sernik, tak doskonały i puszysty, że aż trudno uwierzyć, że został wykonany w domowej kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z masłem orzechowym, który będzie smaczny, a przy okazji ciekawy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór. Twaróg do sernika nie powinien być zbyt kwaśny. Dzięki temu po upieczeniu placek jest pyszny. To dobry wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnych wypieków. Ten jest bardzo łatwy i szybki. Ten prosty przepis świetnie się sprawdzi na co dzień.
Alergeny w serniku z masłem orzechowym
Lista alergenów dla sernika z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernika z masłem orzechowym
To opcja, która dostarcza dość sporo cukru, wiec nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.