Sernik z mascarpone na herbatnikach
- Herbatniki (300 g)
- Twaróg sernikowy (750 g)
- Mascarpone (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (150 g)
- Budyń (proszek) - śmietankowy, bez cukru (40 g)
- Masło (15 g)
Przepis na sernik z mascarpone na herbatnikach krok po kroku
Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Masło rozpuść.
Wymieszaj herbatniki z masłem. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij i wyrównaj.
Oddziel białka od żółtek.
W misce zmiksuj twaróg sernikowy, żółtka, serek mascarpone, cukier i proszek budyniowy.
W drugiej misce ubij na sztywno białka jaj.
Pianę delikatnie wmieszaj w masę sernikową.
Gotowe ciasto przelej na spód z herbatników.
Piecz przez około godzinę w 180 st. C.
Zostaw w piekarniku do ostudzenia.
Następnie odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.
-
Sernik królewski
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik królewski puszysty
-
Sernik snickers
-
Sernik królewski Thermomix
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
-
Sernik śmietankowy
-
Sernik marmurkowy
-
Sernik z kratką
-
Sernik królewski z bezą
-
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
-
Sernik królewski bezglutenowy
-
Sernik królewski z malinami
-
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
-
Sernik królewski z wiaderka
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik królewski
Więcej informacji na temat sernika z mascarpone na herbatnikach
Sernik z mascarpone na herbatnikach to świetny pomysł na wypiek, gdy nie interesuje Cię wersja bez pieczenia. To ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne.
Przepis na sernik z mascarpone na herbatnikach to świetny pomysł na pierwsze kroki w pieczeniu ciast. Na początku herbatniki rozdrobnij w malakserze. Masło rozpuść. Wymieszaj herbatniki z masłem. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij i wyrównaj. Oddziel białka od żółtek. W misce zmiksuj twaróg sernikowy, żółtka, serek mascarpone, cukier i proszek budyniowy. W drugiej misce ubij na sztywno białka jaj. Pianę delikatnie wmieszaj w masę sernikową. Gotowe ciasto przelej na spód z herbatników. Piecz przez około godzinę w 180 st. C. Zostaw w piekarniku do ostudzenia. Następnie odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc. Podawaj na zimno. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić sernik z mascarpone na herbatnikach.
Sernik to najlepszy wypiek w Polsce. To dobre, serowe ciasto to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa pyszne ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Alergeny w serniku z mascarpone na herbatnikach
Lista alergenów dla sernika z mascarpone na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z mascarpone na herbatnikach
Domowe wypieki to świetny pomysł na podwieczorek. Dobrze zbilansowana dieta ma w sobie miejsce również na słodycze i słodkie wypieki.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
-
herbatniki,
twaróg,
mascarpone,
jajka,
cukier,
budyń,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.