Sernik z mascarpone i ricotta
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Herbatniki (160 g)
- Masło (80 g)
- Mascarpone (500 g)
- Serek ricotta (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (60 g)
- Cukier puder (150 g)
Przepis na sernik z mascarpone i ricotta krok po kroku
Masło roztop w małym rondelku.
Ciasteczka zblenduj na gładką masę o konsystencji piasku i połącz z masłem.
Masę wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Białka i żółtka oddziel do osobnych misek.
Mascarpone połącz mikserem razem z ricottą, cukrem pudrem i waniliowym oraz skrobią.
Do serka dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie dodaj ją do masy serowej i wymieszaj łyżką
Masę serową wylej na spód ciasteczkowy.
Sernik piecz 60 minut w 170 st. C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z mascarpone i ricotta
Sernik z mascarpone i ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę kremowych słodkości. Taki sernik jest bardzo smaczny i niezwykle puszysty.
Przepis na sernik z mascarpone i ricottą to doskonały pomysł na urozmaicenie nieco lubianego przez wszystkich ciasta. Tak przygotowany wypiek jest pyszny i szybki. Całość jest prosta, a przy okazji przepięknie się prezentuje. Będzie dobrym wyborem na wszystkie eleganckie przyjęcia, ale również imprezy w gronie najbliższych. Ten deser udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć naprawdę wspaniałą opcję na co dzień. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z cukrem waniliowym i ricottą. Dzięki temu jest puszysty i ma wspaniały słodkawy smak. Ciasto powstaje bardzo szybko, dlatego wspaniale sprawdzi się nawet w sytuacjach awaryjnych. To doskonały wybór dla każdego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z mascarpone i ricottą, by był prosty i łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Połączenie ricotty i mascarpone w jednym wypieku sprawia, że masa serowa jest puszysta i niezwykle kremowa. Ze względu na dodatek ricotty jest też nieco mniej kaloryczna niż wersja tylko z mascarpone. Jest więc lepszym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Ten deser udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć naprawdę wspaniałą opcję na co dzień. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. To wspaniała opcja dla tych, którzy szukają tradycyjnego ciasta, lecz w nieco innej odsłonie. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem. Do jego zrobienia używa się tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Niewątpliwie najważniejszym składnikiem jest serek mascarpone. Nadaje się on wspaniale do wszelkiego rodzaju ciast. To ze względu na swoją kremową i bardzo drobną konsystencję. Jest on również słodkawy, dlatego nie potrzebuje zbyt dużej ilości cukru, co jest na pewno dużym plusem. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha ciasta łatwe, ale również pyszne.
Alergeny w serniku z mascarpone i ricotta
Lista alergenów dla sernika z mascarpone i ricotta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- mascarpone
- serek ricotta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z mascarpone i ricotta
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(141g)
Węglowodany
(141g)
Tłuszcze
(141g)
Witaminy
(141g)
Składniki mineralne
(141g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.