Sernik z mascarpone i ricotta

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z owocami na talerzyku
Sernik z mascarpone i ricotta
Sernik z mascarpone i ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę kremowych słodkości. Taki sernik jest bardzo smaczny i niezwykle puszysty.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
471 kcal
Kcal w porcji
141 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Herbatniki (160 g)
  • Masło (80 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Serek ricotta (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (60 g)
  • Cukier puder (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, rondelek

Przepis na sernik z mascarpone i ricotta krok po kroku

Masło roztop w małym rondelku.

Ciasteczka zblenduj na gładką masę o konsystencji piasku i połącz z masłem.

Masę wyłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Białka i żółtka oddziel do osobnych misek.

Mascarpone połącz mikserem razem z ricottą, cukrem pudrem i waniliowym oraz skrobią.

Do serka dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.

Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie dodaj ją do masy serowej i wymieszaj łyżką

Masę serową wylej na spód ciasteczkowy.

Sernik piecz 60 minut w 170 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik z mascarpone i ricotta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z mascarpone i ricotta

Sernik z mascarpone i ricottą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników naprawdę kremowych słodkości. Taki sernik jest bardzo smaczny i niezwykle puszysty.

Przepis na sernik z mascarpone i ricottą to doskonały pomysł na urozmaicenie nieco lubianego przez wszystkich ciasta. Tak przygotowany wypiek jest pyszny i szybki. Całość jest prosta, a przy okazji przepięknie się prezentuje. Będzie dobrym wyborem na wszystkie eleganckie przyjęcia, ale również imprezy w gronie najbliższych. Ten deser udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć naprawdę wspaniałą opcję na co dzień. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z cukrem waniliowym i ricottą. Dzięki temu jest puszysty i ma wspaniały słodkawy smak. Ciasto powstaje bardzo szybko, dlatego wspaniale sprawdzi się nawet w sytuacjach awaryjnych. To doskonały wybór dla każdego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z mascarpone i ricottą, by był prosty i łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Połączenie ricotty i mascarpone w jednym wypieku sprawia, że masa serowa jest puszysta i niezwykle kremowa. Ze względu na dodatek ricotty jest też nieco mniej kaloryczna niż wersja tylko z mascarpone. Jest więc lepszym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Ten deser udowadnia, że nie trzeba wiele, by stworzyć naprawdę wspaniałą opcję na co dzień. To propozycja, obok której naprawdę ciężko jest przejść obojętnie. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. To wspaniała opcja dla tych, którzy szukają tradycyjnego ciasta, lecz w nieco innej odsłonie. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem. Do jego zrobienia używa się tylko kilku składników, które spokojnie można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Niewątpliwie najważniejszym składnikiem jest serek mascarpone. Nadaje się on wspaniale do wszelkiego rodzaju ciast. To ze względu na swoją kremową i bardzo drobną konsystencję. Jest on również słodkawy, dlatego nie potrzebuje zbyt dużej ilości cukru, co jest na pewno dużym plusem. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha ciasta łatwe, ale również pyszne.

Alergeny w serniku z mascarpone i ricotta

Lista alergenów dla sernika z mascarpone i ricotta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • mascarpone
    • serek ricotta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z mascarpone i ricotta

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(141g)
Energia (kcal)
334.65
471.86
Białko (g)
5.65
7.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(141g)
Węglowodany (g)
24.29
34.26
Węglowodany przyswajalne (g)
23.81
33.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
0.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(141g)
Tłuszcz (g)
23.51
33.14
Tłuszcze nasycone (g)
19.44
27.41
Tłuszcze nienasycone (g)
4.07
5.74
Cholesterol (mg)
118.96
167.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(141g)
Witamina C (mg)
0.19
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(141g)
Sód (mg)
198.97
280.54
Wapń (mg)
115.34
162.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
0.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mascarpone i ricotta 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mascarpone i ricotta

Koszt składników
40.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Herbatniki
160 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 160 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
40.60