Sernik z mango na zimno
- Herbatniki (160 g)
- Masło (100 g)
- Żelatyna (22 g)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (75 g)
- Skórka z cytryny (15 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - schłodzona (250 g)
- Mango - puree (500 g)
Przepis na sernik z mango na zimno krok po kroku
Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek.
Masło rozpuść w rondelku i wlej do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp przygotowaną masę i wyrównaj, dociskając spód.
12 g żelatyny zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
Do miski włóż twaróg, mascarpone, 2 łyżki soku z cytryny, cukier puder i skórkę z cytryny. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
Do masy dodaj śmietanę i ubijaj chwilę.
Rozpuszczoną żelatynę chwilę podgrzej, ale nie zagotuj. Dodaj do niej 5 łyżek masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
Wlej teraz powstałą masę do pozostałej masy sernikowej i szybko wymieszaj.
Przelej masę na spód z herbatników. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
W tym czasie wymieszaj puree z mango i pozostały sok z cytryny.
Pozostałą żelatynę zalej zimną wodą i zostaw na chwilę do rozpuszczenia. Następnie podgrzej i dodaj 3 łyżki puree. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj żelatynę do pozostałej masy owocowej i wymieszaj. Jeśli masa sernikowa jeszcze nie stężała, zostaw masę z mango w temperaturze pokojowej.
Masę owocową wylej na spód z masą sernikową.
Wstaw do lodówki i pozostaw na całą noc, aż całość dobrze stężeje.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika z mango na zimno
Ten prosty przepis na sernik z mango na zimno to idealny pomysł na szybki, pyszny deser. Taki pomysł na pyszne ciasto to idealny poczęstunek dla Twoich najbliższych.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik z mango na zimno to już pokazuje mój sprawdzony przepis. Najpierw herbatniki pokrusz w malakserze na piasek. Masło rozpuść w rondelku i wlej do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp przygotowaną masę i wyrównaj, dociskając spód. 12 g żelatyny zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Do miski włóż twaróg, mascarpone, 2 łyżki soku z cytryny, cukier puder i skórkę z cytryny. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Do masy dodaj śmietanę i ubijaj chwilę. Rozpuszczoną żelatynę chwilę podgrzej, ale nie zagotuj. Dodaj do niej 5 łyżek masy sernikowej i dokładnie wymieszaj. Wlej teraz powstałą masę do pozostałej masy sernikowej i szybko wymieszaj. Przelej masę na spód z herbatników. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 30-40 minut. W tym czasie wymieszaj puree z mango i pozostały sok z cytryny. Pozostałą żelatynę zalej zimną wodą i zostaw na chwilę do rozpuszczenia. Następnie podgrzej i dodaj mango. Dokładnie wymieszaj z pulpą mango. Dodaj żelatynę do pozostałej masy owocowej i wymieszaj. Jeśli masa sernikowa jeszcze nie stężała zostaw masę z mango, w temperaturze pokojowej. Masę owocową wylej na spód z masą sernikową. Wstaw do lodówki i pozostaw na całą noc, aż całość dobrze stężeje. Tyle wystarczy, by to pyszne ciasto bez pieczenia pojawiło się na Twoim stole.
Sernik to najlepsze ciasto w Polsce. To dobre, serowe ciasto to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa pyszne ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety.
Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Alergeny w serniku z mango na zimno
Lista alergenów dla sernika z mango na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sernika z mango na zimno
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
-
herbatniki,
masło,
żelatyna,
twaróg,
mascarpone,
cukier,
cytryna,
śmietana,
mango,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.