Sernik z kruszonką

Opublikowano: 04.05.2021 r., 17:51 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z kruszonką znajduje się na drewnianej desce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. W tle widać cytryny.
Sernik z kruszonką
Sernik z kruszonką można przygotować na różne sposoby, ale bardzo dobrze smakuje na kruchym spodzie. Sprawdź, co potrzebujesz, aby zrobić to pyszne ciasto!
Przygotowanie 80 min
Pieczenie 65 min
431 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (35 g)
  • Jajko 6 jajek rozmiar M (6 szt.)
  • Serek śmietankowy 4 kostki dobrze zmielonego sera (800 g)
  • Cukier 2/3 szklanki (135 g)
  • Masło 2 kostki (400 g)
  • Cytryna 1 sztuka (90 g)
  • Cukier puder 1 i 1/3 szklanki (170 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 i 1/2 szklanki (245 g)
  • Mąka krupczatka 1 i 1/2 szklanki (270 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (16 g)
  • Żółtko jajka 1 żółtko (1 szt.)
  • Sól 1/3 łyżeczki, szczypta (2 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, szpatułka, miseczka, blaszka do pieczenia 20x35 cm

Przepis na sernik z kruszonką krok po kroku

1 kostkę schłodzonego masło pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj: 1/2 szklanki mąki tortowej (85 g), 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki (270 g), 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1/3 łyżeczkę soli oraz 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Całość wysyp na stolnicę i dodaj masło. Siekaj całość nożem, aż z masła zostaną małe kawałeczki. Dodaj 1 żółtko i 1 jajko, a potem całość zagnieć. Kruche ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 60 min.

W misce wymieszaj 1 szklankę mąki tortowej (160 g) i 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Następnie wysyp całość na stolnicę i dodaj 1/2 kostki schłodzonego masła (100 g). Masło potnij na mniejsze kawałki, a potem posiekaj nożem. Gdy masło będzie już dobrze rozdrobnione, wymieszaj z resztą składników. Gotową kruszonkę umieść w misce i schowaj do lodówki na 60 min.

Z lodówki wyciągnij pierwsze ciasto. Rozwałkuj je.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść tam rozwałkowane ciasto i wygładź je do brzegów. Ciasto nakłuj widelcem. Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 min.

1/2 kostkę masła roztop w garnku. Pozostaw do ostygnięcia.

Cytrynę wyszoruj i zlej wrzątkiem. Skórkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, a potem wyciśnij sok z pozostałej cytryny.

Do miski wbij 5 jajek i dodaj 2/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego). Ubijaj przez ok. 5 min. Gdy cukier dobrze się rozpuści, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj do masy 1 opakowanie budyniu waniliowego. Następnie partiami dodaj serek śmietankowy. Gdy te składniki się połączą, powoli wlej przestudzone masło. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.

Wyciągnij blaszkę z kruchym ciastem i przelej tam całą masę. Następnie wyciągnij z lodówki kruszonkę i posyp ją po całym cieście.

Piekarnik ustaw na 170 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).

Sernik piecz przez ok. 60-65 min.

Ciasto pozostaw w piekarniku jeszcze na 30 min, a następnie uchyl drzwiczki. Gdy sernik przestygnie, wyciągnij go z piekarnika i wyjmij z blachy.

Następnie umieść sernik w lodówce. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.

Jak oceniasz przepis na sernik z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób

Więcej informacji na temat sernika z kruszonką

Sernik z kruszonką na kruchym spodzie to idealny pomysł na deser o każdej porze roku. Ten tradycyjny sernik jest bardzo dobry, a dzieci wręcz go uwielbiają. To ciasto można przygotować zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i na święta w gronie najbliższych.

Jak zrobić to pyszne ciasto? Przepis na sernik z kruszonką może i nie jest trudny, ale za to pracochłonny. Należy pamiętać przede wszystkim o tym, żeby składniki na masę serową miały temperaturę pokojową. Budyń możesz zamienić na mąkę ziemniaczaną. Odpowiednim dodatkiem do tego sernika będzie ekstrakt z wanilii lub olejek cytrynowy (w zależności od aromatu, jaki chcesz otrzymać).

Jeśli chcesz, aby sernik wyszedł puszysty w inny sposób przygotuj masę serową. Zamiast łączyć ze sobą wszystkie składniki, zacznij od rozdzielenie żółtek i białek. Białka należy ubić na sztywną pianę (najlepiej z odrobiną soli), a w osobnej misce trzeba zmiksować żółtka z cukrem. Potem do tej miski trzeba dodać budyń, ser twarogowy oraz rozpuszczone masło. Masę można miksować tylko do połączenie się składników. Następnie należy dodać białko i całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Sernik z kruszonką możesz upiec w kąpieli wodnej. W takim przypadku należy umieścić blaszkę z ciastem w większej foremce, a pustą przestrzeń między foremkami trzeba wypełnić wrzątkiem. Należy uważać przy wkładaniu tego ciasta do piekarnika.

W przypadku tego sernika możesz pokusić się na jedno z dwóch rozwiązań dotyczących spodu i kruszonki. Możesz przygotować jedynie kruche ciasto, które umieścisz zarówno na dole, jak i na górze ciasta. W takim wypadku należy 2/3 masy umieścić na spodzie tortownicy, a 1/3 zetrzeć na masę serową. W ten sposób zaoszczędzisz nieco czasu. Jeśli jednak chcesz przygotować sernik z prawdziwą kruszonką, wykonaj tę z przepisu.

Kruszonka do sernika może być ciemna lub jasna. Jeśli chcesz zrobić sernik z posypką kakaową, to możesz pokusić się na sernik królewski. Aby uzyskać ciemną masę na spód i kruszonkę, wystarczy dodać kakao. Jeżeli chcesz zrobić ciemną masę serową, to musisz dodać do niej kakao i jedną tabliczkę wybranej czekolady.

Alergeny w serniku z kruszonką

Lista alergenów dla sernika z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sernika z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
359.41
431.30
Białko (g)
5.90
7.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
31.61
37.93
Węglowodany przyswajalne (g)
31.15
37.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
23.68
28.42
Tłuszcze nasycone (g)
15.63
18.75
Tłuszcze nienasycone (g)
8.06
9.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.88
8.26
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
1.41
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
120.36
144.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
229.09
274.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.90
2.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.54
0.64
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
226.27
271.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.71
2.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.14
60.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.01
38.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
199.67
239.60
Potas (mg)
85.45
102.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.81
46.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
79.91
95.90
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.41
8.89
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.12
2.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.50
0.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z kruszonką 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z kruszonką

Koszt składników
50.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Serek śmietankowy
800 g
4 kostki dobrze zmielonego sera
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 6
14.22
Za 800 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cytryna
90 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Cukier puder
170 g
1 i 1/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 170 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
245 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 245 g
Mąka krupczatka
270 g
1 i 1/2 szklanki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 270 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki, szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
50.30