Przepis na sernik z kruszonką krok po kroku

Składniki
  • Budyń (proszek) 35 g 1 opakowanie
  • Jajko 6 szt. 6 jajek rozmiar M
  • serek śmietankowy 800 g 4 kostki dobrze zmielonego sera
  • Cukier 135 g 2/3 szklanki
  • Masło 400 g 2 kostki
  • Cytryna 90 g 1 sztuka
  • Cukier puder 170 g 1 i 1/3 szklanki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 245 g 1 i 1/2 szklanki
  • Mąka krupczatka 270 g 1 i 1/2 szklanki
  • Cukier wanilinowy 16 g 1 opakowanie
  • Żółtko jajka 1 szt. 1 żółtko
  • Sól 2 g 1/3 łyżeczki, szczypta
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, szpatułka, miseczka, blaszka do pieczenia 20x35 cm

1 kostkę schłodzonego masło pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj: 1/2 szklanki mąki tortowej (85 g), 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki (270 g), 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1/3 łyżeczkę soli oraz 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Całość wysyp na stolnice i dodaj masło. Siekaj całość nożem, aż z masła zostaną małe kawałeczki. Dodaj 1 żółtko i 1 jajko, a potem całość zagnieć. Kruche ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 60 min.

W misce wymieszaj 1 szklankę mąki tortowej (160 g) i 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Następnie wysyp całość na stolnicę i dodaj 1/2 kostki schłodzonego masła (100 g). Masło potnij na mniejsze kawałki, a potem posiekaj nożem. Gdy masło będzie już dobrze rozdrobnione, wymieszaj z resztą składników. Gotową kruszonkę umieść w misce i schowaj do lodówki na 60 min.

Z lodówki wyciągnij pierwsze ciasto. Rozwałkuj je.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść tam rozwałkowane ciasto i wygładź je do brzegów. Ciasto nakłuj widelcem. Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 min.

1/2 kostkę masła roztop w garnku. Pozostaw do ostygnięcia.

Cytrynę wyszoruj i zlej wrzątkiem. Skórkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, a potem wyciśnij sok z pozostałej cytryny.

Do miski wbij 5 jajek i dodaj 2/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego). Ubijaj przez ok. 5 min. Gdy cukier dobrze się rozpuści, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj do masy 1 opakowanie budyniu waniliowego. Następnie partiami dodaj serek śmietankowy. Gdy te składniki się połączą, powoli wlej przestudzone masło. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.

Wyciągnij blaszkę z kruchym ciastem i przelej tam całą masę. Następnie wyciągnij z lodówki kruszonkę i posyp ją po całym cieście.

Piekarnik ustaw na 170 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).

Sernik piecz przez ok. 60-65 min.

Ciasto pozostaw w piekarniku jeszcze na 30 min, a następnie uchyl drzwiczki. Gdy sernik przestygnie, wyciągnij go z piekarnika i wyjmij z blachy.

Następnie umieść sernik w lodówce. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.

Sernik z kruszonką znajduje się na drewnianej desce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. W tle widać cytryny.
Sernik z kruszonką
Koszt przygotowania dania
35.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
431 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Sernik z kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku z kruszonką

Sernik z kruszonką na kruchym spodzie to idealny pomysł na deser o każdej porze roku. Ten tradycyjny sernik jest bardzo dobry, a dzieci wręcz go uwielbiają. To ciasto można przygotować zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i na święta w gronie najbliższych.

Jak zrobić to pyszne ciasto? Przepis na sernik z kruszonką może i nie jest trudny, ale za to pracochłonny. Należy pamiętać przede wszystkim o tym, żeby składniki na masę serową miały temperaturę pokojową. Budyń możesz zamienić na mąkę ziemniaczaną. Odpowiednim dodatkiem do tego sernika będzie ekstrakt z wanilii lub olejek cytrynowy (w zależności od aromatu, jaki chcesz otrzymać).

Jeśli chcesz, aby sernik wyszedł puszysty w inny sposób przygotuj masę serową. Zamiast łączyć ze sobą wszystkie składniki, zacznij od rozdzielenie żółtek i białek. Białka należy ubić na sztywną pianę (najlepiej z odrobiną soli), a w osobnej misce trzeba zmiksować żółtka z cukrem. Potem do tej miski trzeba dodać budyń, ser twarogowy oraz rozpuszczone masło. Masę można miksować tylko do połączenie się składników. Następnie należy dodać białko i całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Sernik z kruszonką możesz upiec w kąpieli wodnej. W takim przypadku należy umieścić blaszkę z ciastem w większej foremce, a pustą przestrzeń między foremkami trzeba wypełnić wrzątkiem. Należy uważać przy wkładaniu tego ciasta do piekarnika.

W przypadku tego sernika możesz pokusić się na jedno z dwóch rozwiązań dotyczących spodu i kruszonki. Możesz przygotować jedynie kruche ciasto, które umieścisz zarówno na dole, jak i na górze ciasta. W takim wypadku należy 2/3 masy umieścić na spodzie tortownicy, a 1/3 zetrzeć na masę serową. W ten sposób zaoszczędzisz nieco czasu. Jeśli jednak chcesz przygotować sernik z prawdziwą kruszonką, wykonaj tę z przepisu.

Kruszonka do sernika może być ciemna lub jasna. Jeśli chcesz zrobić sernik z posypką kakaową, to możesz pokusić się na sernik królewski. Aby uzyskać ciemną masę na spód i kruszonkę, wystarczy dodać kakao. Jeżeli chcesz zrobić ciemną masę serową, to musisz dodać do niej kakao i jedną tabliczkę wybranej czekolady.

Wartości odżywcze sernika z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (120g)
Energia (kalorie)
359.41 kcal
431.30 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku z kruszonką

Na 100g
Na porcję (120g)
Węglowodany
31.61 g
37.93 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
31.15 g
37.38 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (120g)
Tłuszcz
23.68 g
28.42 g
Brak danych dla: cukier puder, cukier wanilinowy, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
15.63 g
18.75 g
Brak danych dla: cukier puder, cukier wanilinowy, sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z kruszonką

Na 100g
Na porcję (120g)
Ryboflawina
0.22 mg
0.27 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z kruszonką

Na 100g
Na porcję (120g)
Sód
199.67 mg
239.60 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Potas
85.45 mg
102.54 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
38.81 mg
46.58 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.12 mg
2.55 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
0.59 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z kruszonką 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z kruszonką

Lista alergenów dla sernika z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania sernika z kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Serek śmietankowy
800 g
4 kostki dobrze zmielonego sera
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 6
14.22
Za 800 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cytryna
90 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Cukier puder
170 g
1 i 1/3 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 170 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
245 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 245 g
Mąka krupczatka
270 g
1 i 1/2 szklanki
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 270 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki, szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Liczba porcji:
Razem
50.30
Łączny koszt
35.96
Jak oceniasz przepis na sernik z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób