Sernik z kruszonką
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (35 g)
- Jajko - 6 jajek rozmiar M (6 szt.)
- Serek śmietankowy - 4 kostki dobrze zmielonego sera (800 g)
- Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
- Masło - 2 kostki (400 g)
- Cytryna - 1 sztuka (90 g)
- Cukier puder - 1 i 1/3 szklanki (170 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (245 g)
- Mąka krupczatka - 1 i 1/2 szklanki (270 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Żółtko jajka - 1 żółtko (1 szt.)
- Sól - 1/3 łyżeczki, szczypta (2 g)
Przepis na sernik z kruszonką krok po kroku
1 kostkę schłodzonego masło pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj: 1/2 szklanki mąki tortowej (85 g), 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki (270 g), 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1/3 łyżeczkę soli oraz 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Całość wysyp na stolnicę i dodaj masło. Siekaj całość nożem, aż z masła zostaną małe kawałeczki. Dodaj 1 żółtko i 1 jajko, a potem całość zagnieć. Kruche ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 60 min.
W misce wymieszaj 1 szklankę mąki tortowej (160 g) i 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Następnie wysyp całość na stolnicę i dodaj 1/2 kostki schłodzonego masła (100 g). Masło potnij na mniejsze kawałki, a potem posiekaj nożem. Gdy masło będzie już dobrze rozdrobnione, wymieszaj z resztą składników. Gotową kruszonkę umieść w misce i schowaj do lodówki na 60 min.
Z lodówki wyciągnij pierwsze ciasto. Rozwałkuj je.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść tam rozwałkowane ciasto i wygładź je do brzegów. Ciasto nakłuj widelcem. Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 min.
1/2 kostkę masła roztop w garnku. Pozostaw do ostygnięcia.
Cytrynę wyszoruj i zlej wrzątkiem. Skórkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, a potem wyciśnij sok z pozostałej cytryny.
Do miski wbij 5 jajek i dodaj 2/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego). Ubijaj przez ok. 5 min. Gdy cukier dobrze się rozpuści, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj do masy 1 opakowanie budyniu waniliowego. Następnie partiami dodaj serek śmietankowy. Gdy te składniki się połączą, powoli wlej przestudzone masło. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.
Wyciągnij blaszkę z kruchym ciastem i przelej tam całą masę. Następnie wyciągnij z lodówki kruszonkę i posyp ją po całym cieście.
Piekarnik ustaw na 170 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).
Sernik piecz przez ok. 60-65 min.
Ciasto pozostaw w piekarniku jeszcze na 30 min, a następnie uchyl drzwiczki. Gdy sernik przestygnie, wyciągnij go z piekarnika i wyjmij z blachy.
Następnie umieść sernik w lodówce. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z kruszonką
Sernik z kruszonką na kruchym spodzie to idealny pomysł na deser o każdej porze roku. Ten tradycyjny sernik jest bardzo dobry, a dzieci wręcz go uwielbiają. To ciasto można przygotować zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i na święta w gronie najbliższych.
Jak zrobić to pyszne ciasto? Przepis na sernik z kruszonką może i nie jest trudny, ale za to pracochłonny. Należy pamiętać przede wszystkim o tym, żeby składniki na masę serową miały temperaturę pokojową. Budyń możesz zamienić na mąkę ziemniaczaną. Odpowiednim dodatkiem do tego sernika będzie ekstrakt z wanilii lub olejek cytrynowy (w zależności od aromatu, jaki chcesz otrzymać).
Jeśli chcesz, aby sernik wyszedł puszysty w inny sposób przygotuj masę serową. Zamiast łączyć ze sobą wszystkie składniki, zacznij od rozdzielenie żółtek i białek. Białka należy ubić na sztywną pianę (najlepiej z odrobiną soli), a w osobnej misce trzeba zmiksować żółtka z cukrem. Potem do tej miski trzeba dodać budyń, ser twarogowy oraz rozpuszczone masło. Masę można miksować tylko do połączenie się składników. Następnie należy dodać białko i całość delikatnie wymieszać szpatułką.
Sernik z kruszonką możesz upiec w kąpieli wodnej. W takim przypadku należy umieścić blaszkę z ciastem w większej foremce, a pustą przestrzeń między foremkami trzeba wypełnić wrzątkiem. Należy uważać przy wkładaniu tego ciasta do piekarnika.
W przypadku tego sernika możesz pokusić się na jedno z dwóch rozwiązań dotyczących spodu i kruszonki. Możesz przygotować jedynie kruche ciasto, które umieścisz zarówno na dole, jak i na górze ciasta. W takim wypadku należy 2/3 masy umieścić na spodzie tortownicy, a 1/3 zetrzeć na masę serową. W ten sposób zaoszczędzisz nieco czasu. Jeśli jednak chcesz przygotować sernik z prawdziwą kruszonką, wykonaj tę z przepisu.
Kruszonka do sernika może być ciemna lub jasna. Jeśli chcesz zrobić sernik z posypką kakaową, to możesz pokusić się na sernik królewski. Aby uzyskać ciemną masę na spód i kruszonkę, wystarczy dodać kakao. Jeżeli chcesz zrobić ciemną masę serową, to musisz dodać do niej kakao i jedną tabliczkę wybranej czekolady.
Alergeny w serniku z kruszonką
Lista alergenów dla sernika z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Mąka krupczatka
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze sernika z kruszonką
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.