Sernik z kokosem

Opublikowano: 08.08.2023 r., 8:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z wiórkami kokosowymi
Sernik z kokosem
Sernik z kokosem jest doskonałym wyborem dla osób, które uwielbiają zarówno tradycyjne ciasta, jak i słodycze o kokosowym smaku. W tym przepisie doskonale się one łączą.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 65 min
707 kcal
Kcal w porcji
259 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Cukier puder (120 g)
  • Proszek do pieczenia (7 g)
  • Śmietana 18% (5 g)
  • Twaróg sernikowy (80 g)
  • Cukier (300 g)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Jajko - do masy (5 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Mleko 2% (750 ml)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, lodówka

Przepis na sernik z kokosem krok po kroku

Do miski wrzuć wszystkie składniki na ciasto: mąkę, jajko, żółtko, śmietanę masło, cukier puder, proszek do pieczenia. Wymieszaj i wyrób. Ciasto po wyrobieniu włóż na 1 godzinę do lodówki. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na wielkość blaszki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóż rozwałkowane ciasto.

Do mielonego sera dodaj 1 szklanka cukru i cukier waniliowy. Wymieszaj.

Dodawaj po jednym żółtku i wymieszaj. Dodaj olej i też wymieszaj.

W mleku rozpuść dwa budynie. Rozpuszczone w mleku budynie dolewaj po trochę do masy serowej, cały czas mieszając. Kiedy ser będzie gotowy, wylej go wówczas na blaszkę z wyłożonym ciastem.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C przez około 50 minut.

Pięć minut przed końcem czasu pieczenia ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj kokos i wymieszaj.

Piecz wszystko razem jeszcze przez około 15-20 minut w tej samej temperaturze.

Po upieczeniu ciasto zostaw w uchylonym piekarniku i studzimy sernik najlepiej całą noc.

Jak oceniasz przepis na sernik z kokosem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat sernika z kokosem

Sernik z kokosem jest doskonałym wyborem dla osób, które uwielbiają zarówno tradycyjne ciasta, jak i słodycze o kokosowym smaku. W tym przepisie doskonale się one łączą.

Przepis na sernik z kokosem to doskonały pomysł na smaczny deser. Wychodzi z niego najlepszy sernik z wiórkami kokosowymi. Nie masz pomysłu na deser do kawy? Wypróbuj tego ciasta. Jest niezwykle proste w stworzeniu, a przy tym ciekawe. Ten smaczny placek przygotujesz w kilka chwil z prostych składników. Jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik tradycyjny jest przepysznym pomysłem na wyjątkowo prosty i piękny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Jest to przepis na tradycyjny wypiek, który króluje na stołach w wielu domach, a także na wszelkich uroczystościach. Jego smak jest bardzo delikatny, dlatego, nawet jeśli nie przepadasz za smakiem kokosa, ten wypiek będzie dla Ciebie w porządku. Jeśli jednak należysz do grona prawdziwych miłośników kokosa, możesz dodać do ciasta olejku o smaku kokosowym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z kokosem, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Nie potrzeba do niego specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobry sprzęt. Ciasto ma bardzo kremową konsystencję, a ze względu na brak dodatkowego spodu jest lekkie i nieskomplikowane, poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Ten prosty przepis pozwala uzyskać kremową masę i chrupiący wierzch ciasta. Masa na sernik jest wytwarzana z 1 kg sera, dzięki czemu jest pyszna, kremowa i ma idealną strukturę. Ma bardzo dużo białka, dlatego świetnie sprawdzi się jako deser dla osób na diecie redukcyjnej i dla dbających o sylwetkę. Ze względu na brak dodatku mąki pszennej do ciasta, wypiek ten jest bezglutenowy, więc może być świetną propozycją dla osób z celiakią. Jest dość lekkostrawny, więc na pewno nie obciąży układu pokarmowego. Pomimo dużej słodyczy ma dość niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą sobie pozwolić na kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia.

Alergeny w serniku z kokosem

Lista alergenów dla sernika z kokosem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • twaróg sernikowy
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sernika z kokosem

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(259g)
Energia (kcal)
273.36
707.99
Białko (g)
5.84
15.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(259g)
Węglowodany (g)
35.12
90.96
Węglowodany przyswajalne (g)
33.70
87.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
3.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(259g)
Tłuszcz (g)
12.90
33.42
Tłuszcze nasycone (g)
9.17
23.74
Tłuszcze nienasycone (g)
3.74
9.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.87
7.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
2.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.26
192.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(259g)
Witamina A (µg (mcg))
83.25
215.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.21
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.68
1.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
82.57
213.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
2.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.79
74.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.94
23.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(259g)
Sód (mg)
69.30
179.50
Potas (mg)
170.30
441.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.49
185.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
125.12
324.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.36
47.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
3.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.67
1.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z kokosem 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z kokosem

Koszt składników
63.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Proszek do pieczenia
7 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Śmietana 18%
5 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Twaróg sernikowy
80 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 80 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Jajko
5 szt.
do masy
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
63.40