Przepis na sernik z kajmakiem krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Do miski wsyp szklankę mąki, 1/2 kostki masła, żółtka jaj, proszek do pieczenia i cukier puder.

Zagnieć ciasto, uformuj kulę i włóż do lodówki na 40 minut.

Ciasto rozwałkuj i przełóż na blachę, nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C.

Twaróg przełóż do miski, dodaj masło, cukier puder, wbij jajka i dwa białka.

Miksuj masę twarogową, na końcu dodaj budyń.

Masę sernikową wyłóż na kruchy spód i upiecz sernik w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

Po ostygnięciu ciasta posmaruj je masą kajmakową.

sernik z kajmakiem
Sernik z kajmakiem
Koszt przygotowania dania
35.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
235 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
90

Sernik z kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z kajmakiem

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z kajmakiem na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z warstwą kajmakową jest jeszcze lepszy.

Sernik kajmakowy jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika z masą krówkową będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Poznaj mój przepis na sernik z kajmakiem.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, masa kajmakowa i budyń.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.

Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik z masą kajmakową na wierzchu opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj idealny sernik, na każdą okazję.

To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą kajmaku pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to świetny pomysł na domowy, słodki deser.

Wartości odżywcze sernika z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
Białko
9.05 g
9.05 g

Węglowodany w serniku z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
22.86 g
22.86 g
Węglowodany przyswajalne
22.66 g
22.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.20 g
0.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.83 g
11.83 g
Tłuszcze nasycone
7.73 g
7.73 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.10 g
4.10 g
Tłuszcze jednonasycone
3.37 g
3.37 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
0.72 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol
93.87 mg
93.87 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
113.45 µg (mcg)
113.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina C
0.45 mg
0.45 mg
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
0.41 mg
Retinol
111.55 µg (mcg)
111.55 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.27 mg
0.27 mg
Niacyna
0.83 mg
0.83 mg
Foliany
35.66 µg (mcg)
35.66 µg (mcg)
Beta karoten
22.77 µg (mcg)
22.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
203.43 mg
203.43 mg
Potas
142.71 mg
142.71 mg
Wapń
92.07 mg
92.07 mg
Fosfor
144.06 mg
144.06 mg
Magnez
11.00 mg
11.00 mg
Żelazo
1.11 mg
1.11 mg
Cynk
0.58 mg
0.58 mg
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z kajmakiem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z kajmakiem

Lista alergenów dla sernika z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • kajmak
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika z kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Twaróg sernikowy
1000 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Koszt składników
47.30
Jak oceniasz przepis na sernik z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób