Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
- Herbatniki z czekoladą (420 g)
- Masło (60 g)
- Kajmak - 1 puszka (500 g)
- Ser twarogowy chudy (500 g)
- Mascarpone (500 g)
- Jajko (3 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% (330 g)
- Czekolada biała (300 g)
- Cappuccino (proszek) (40 g)
Przepis na sernik z kajmakiem i warstwą kawową krok po kroku
Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i zalej śmietanką.
Podgrzej do rozpuszczenia (nie zagotuj!).
Śmietankę z białą czekoladą ostudź i schowaj do lodówki, by była maksymalnie zimna (najlepiej na minimum 2 godziny).
Jajka, ser, masa kajmakowa i 250 g serka mascarpone do sernika muszą być w temperaturze pokojowej.
Nastaw piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (na brzegach także).
Rozpuść masło i zblenduj je razem z herbatnikami, by powstała jednolita masa.
Ciasteczkowy spód wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
Ser biały zblenduj blenderem, by był bez grudek.
W misce umieść zblendowany, gładki ser, dodaj mascarpone, 3 łyżki masy kajmakowej oraz aromat waniliowy.
Zmiksuj do połączenia składników i dodaj jajka.
Masę miksuj krótko (połącz składniki), a następnie dodaj skrobię i chwilę miksuj.
Na ciasteczkowy spód wyłóż resztę masy kajmakowej. Równo rozsmaruj.
Na kajmak wylej masę serową i piecz ciasto około 30 minut.
Jak sernik się upiecze i na jego powierzchni powstanie cienka, zbita warstwa, oderwij ją (łatwo odchodzi). Jeżeli Ci ona nie przeszkadza — pomiń. Sernik ostudź całkowicie.
Gdy sernik jest zimny, dobrze schłodzoną śmietankę z białą czekoladą umieść w misce, dodaj cappuccino (proszek) oraz serek mascarpone. Wszystko miksuj kilka minut, aż powstanie gęsty krem.
Gęsty krem wyłóż na wierzch zimnego sernika.
Posyp ciasto kakaem.
Ciasto schowaj do lodówki (by się schłodziło) na całą noc.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z kajmakiem i warstwą kawową
To ciasto jest po prostu nieziemsko pyszne. Ciasteczkowy spód, kajmak, waniliowy sernik oraz kawowa warstwa – kompletne mistrzostwo smakowe. Takiego sernika jeszcze chyba nie jadłeś. Sernik jest kremowy i po prostu idealny. Całość nie jest zbyt słodka. Takie połączenie to coś znakomitego dla osób, które kochają kawę oraz kajmak. Musisz uważać, ponieważ deser jest kaloryczny, ale jednocześnie taki pyszny, że może się nie skończyć na jednym kawałku. Zobacz, jak zrobić ten wyjątkowy sernik z kajmakiem i warstwą kawową.
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową to doskonały deser. Składa się ze spodu, który zrobiony jest z herbatników i masła. Są one posmarowane kajmakiem, a na nim znajduje się kremowy, idealny sernik słodzony kajmakiem. Na serniku jest ostatni krem – warstwa o kawowym smaku (z białej czekolady, śmietanki, mascarpone oraz cappuccino). To ciasto jest pyszne i nie ma sobie równych. Jak zrobisz raz, na pewno nie będzie ostatni.
Jeżeli chciałbyś odkryć nową odsłonę sernika, to pyszne połączenie musisz poznać. Ciastem zachwycisz wszystkich i możesz go podać na każdą okazję. Jak zrobić sernik z kajmakiem i warstwą kawową? Na samym początku należy zacząć od rozpuszczenia białej czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Te dwa składniki po podgrzaniu trzeba bardzo dobrze ochłodzić, więc do przepisu na warstwę kawową muszą stać minimum 2 godziny w lodówce. Przepis na sernik należy wykonać z produktów o temperaturze pokojowej. Przygotuj piekarnik oraz tortownicę. Rozpuść masło i zblenduj je z herbatnikami, by powstała masa. Wyłóż ją na spód tortownicy i wstaw do lodówki. Od razu zacznij przygotowywać sernik. Do sernika, twaróg należy bardzo dobrze zblendować, ponieważ gdy się tego nie zrobi, to w cieście będą grudki. Zmiksuj więc wszystkie produkty na sernik i odstaw na bok. Spód z ciasteczek posmaruj resztą kajmaku i wylej na niego masę serową. Upiecz sernik. Na serniku po upieczeniu może powstać cienka warstwa, która się marszczy. To wynik pieczenia sernika w termoobiegu. Polecam tę skórkę zdjąć, ale nie jest to koniecznością. Ciasto dokładnie ostudź, by było całkowicie zimne. Wtedy śmietankę z białą czekoladą zmiksuj na gęsty krem razem z mascarpone oraz proszkiem cappuccino. Na upieczony i zimny sernik wyłóż warstwę kawową i posyp całość kakao. Jak zrobisz sernik z kajmakiem i warstwą kawową, wstaw go do lodówki na całą noc. Ciasto powinno stężeć i stać się bardziej zwarte.
*Zamiast zwykłego sera można użyć też twarogu sernikowego – jego nie trzeba blendować, ponieważ już jest kremowy.
Alergeny w serniku z kajmakiem i warstwą kawową
Lista alergenów dla sernika z kajmakiem i warstwą kawową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki z czekoladą
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki z czekoladą
- Masło
- kajmak
- Ser twarogowy chudy
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada biała
- cappuccino (proszek)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z kajmakiem i warstwą kawową
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową jest ciastem, które ma bardzo wysoką kaloryczność. Ma dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiar szkodzi). Znajduje się w nim też dużo cukru. Należy uważać z ilością zjadanego deseru, jeżeli jesteś na diecie.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.