Sernik z kajmakiem i orzechami
- Herbatniki (300 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masa krówkowa (200 g)
- Orzechy włoskie (200 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Mascarpone (300 g)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
Przepis na sernik z kajmakiem i orzechami krok po kroku
Herbatniki umieść w malakserze, rozdrobnij.
Dodaj do nich orzechy włoskie, rozdrobnij.
Dodaj ciepłe masło i połącz składniki.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Masę z ciastek wysyp na spód i ubij ręką.
Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier, ubij jajka na białą puszystą masę.
Dodaj masę kajmakową i zmiksuj.
Do masy dodaj serek mascarpone i twaróg, zmiksuj krótko do połączenia składników, aby nie napowietrzać zbytnio masy.
Przelej masę na sernik na spód z herbatników.
Piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 70 minut.
Wystudź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Wstaw do lodówki i schłodź przez minimum 6 godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z kajmakiem i orzechami
Sernik z kajmakiem i orzechami to doskonały pomysł na pyszne ciasto. Orzechy włoskie i masa kajmakowa tworzą idealne połączenie z delikatnym twarogiem. Przepis na sernik z kajmakiem i orzechami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, serek mascarpone, masa kajmakowa, herbatniki, masło, orzechy włoskie, jajka, cukier.
Jak zrobić sernik z kajmakiem i orzechami? Herbatniki umieść w malakserze, rozdrobnij. Dodaj do nich orzechy włoskie, rozdrobnij. Dodaj ciepłe masło i połącz składniki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Masę z ciastek wysyp na spód i ubij ręką. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier, ubij jajka na białą puszystą masę. Dodaj masę kajmakową i zmiksuj. Do masy dodaj serek mascarpone i twaróg, zmiksuj krótko do połączenia składników, aby nie napowietrzać zbytnio masy. Przelej masę na sernik na spód z herbatników. Piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 70 minut. Wystudź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki i schłodź przez minimum 6 godzin. Sernik należy przechowywać pod przykryciem, gdyż twaróg i zawarty w serniku tłuszcz szybko chłoną zapachy z lodówki.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.
Podsumowując dobre ciasto z masą kajmakową świetnie sprawdzi się na deser. Sernik jest dość słodki dlatego, jeśli lubisz mniej słodkie ciasta, możesz zmniejszyć ilość dodanego cukru. Wykorzystanie herbatników przygotowując, spód do ciasta jest dużo szybsze i nie powoduje powstawania niepotrzebnego bałaganu. Użyć możesz także ciastek o smaku kakaowym.
Alergeny w serniku z kajmakiem i orzechami
Lista alergenów dla sernika z kajmakiem i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- twaróg sernikowy
- masa krówkowa
- Masło
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sernika z kajmakiem i orzechami
Sernik z kajmakiem i orzechami to słodki wypiek, którego spożywanie powinniśmy bezwzględnie ograniczać do maksymalnie jednego razu w tygodniu. Osoby chorujące na cukrzycę nie powinny w ogóle spożywać deserów z dodatkiem cukru.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.