Sernik z kajmakiem i orzechami

Opublikowano: 05.01.2022 r., 10:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z kajmakiem i orzechami
Sernik z kajmakiem i orzechami
Sernik z kajmakiem i orzechami to świetna propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Możesz go podać na deser po obiedzie lub podczas spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 70 min
819 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (300 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masa krówkowa (200 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Mascarpone (300 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, malakser

Przepis na sernik z kajmakiem i orzechami krok po kroku

Herbatniki umieść w malakserze, rozdrobnij.

Dodaj do nich orzechy włoskie, rozdrobnij.

Dodaj ciepłe masło i połącz składniki.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Masę z ciastek wysyp na spód i ubij ręką.

Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier, ubij jajka na białą puszystą masę.

Dodaj masę kajmakową i zmiksuj.

Do masy dodaj serek mascarpone i twaróg, zmiksuj krótko do połączenia składników, aby nie napowietrzać zbytnio masy.

Przelej masę na sernik na spód z herbatników.

Piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 70 minut.

Wystudź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Wstaw do lodówki i schłodź przez minimum 6 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik z kajmakiem i orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat sernika z kajmakiem i orzechami

Sernik z kajmakiem i orzechami to doskonały pomysł na pyszne ciasto. Orzechy włoskie i masa kajmakowa tworzą idealne połączenie z delikatnym twarogiem. Przepis na sernik z kajmakiem i orzechami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, serek mascarpone, masa kajmakowa, herbatniki, masło, orzechy włoskie, jajka, cukier.

Jak zrobić sernik z kajmakiem i orzechami? Herbatniki umieść w malakserze, rozdrobnij. Dodaj do nich orzechy włoskie, rozdrobnij. Dodaj ciepłe masło i połącz składniki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Masę z ciastek wysyp na spód i ubij ręką. Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier, ubij jajka na białą puszystą masę. Dodaj masę kajmakową i zmiksuj. Do masy dodaj serek mascarpone i twaróg, zmiksuj krótko do połączenia składników, aby nie napowietrzać zbytnio masy. Przelej masę na sernik na spód z herbatników. Piecz w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 70 minut. Wystudź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki i schłodź przez minimum 6 godzin. Sernik należy przechowywać pod przykryciem, gdyż twaróg i zawarty w serniku tłuszcz szybko chłoną zapachy z lodówki.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując dobre ciasto z masą kajmakową świetnie sprawdzi się na deser. Sernik jest dość słodki dlatego, jeśli lubisz mniej słodkie ciasta, możesz zmniejszyć ilość dodanego cukru. Wykorzystanie herbatników przygotowując, spód do ciasta jest dużo szybsze i nie powoduje powstawania niepotrzebnego bałaganu. Użyć możesz także ciastek o smaku kakaowym.

Alergeny w serniku z kajmakiem i orzechami

Lista alergenów dla sernika z kajmakiem i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • masa krówkowa
    • Masło
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze sernika z kajmakiem i orzechami

na 100g gotowej potrawy

Sernik z kajmakiem i orzechami to słodki wypiek, którego spożywanie powinniśmy bezwzględnie ograniczać do maksymalnie jednego razu w tygodniu. Osoby chorujące na cukrzycę nie powinny w ogóle spożywać deserów z dodatkiem cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
292.51
819.02
Białko (g)
8.84
24.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
18.03
50.49
Węglowodany przyswajalne (g)
17.28
48.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
20.84
58.36
Tłuszcze nasycone (g)
12.13
33.96
Tłuszcze nienasycone (g)
8.72
24.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.36
12.20
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.36
12.21
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.27
238.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
92.09
257.86
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
1.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.33
0.93
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.85
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
1.10
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.57
253.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
1.88
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.24
93.06
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.56
51.95
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
298.20
834.95
Potas (mg)
137.51
385.02
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
102.58
287.22
Fosfor (mg)
194.84
545.56
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.24
59.47
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
2.24
Cynk (mg)
0.68
1.92
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.45
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z kajmakiem i orzechami 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z kajmakiem i orzechami

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mascarpone
300 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 300 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
71.00