Przepis na sernik z chałwą krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tortownica 23 cm

Do miski włóż twaróg i utrzyj go z cukrem.

Ciągle ucierając, dodawaj po jednym jajku.

Dodaj śmietanę, skrobię, pokruszoną chałwę i ekstrakt waniliowy. Chwilę ucieraj na gładki krem.

W malakserze rozdrobnij ciastka.

Masło rozpuść i wlej do herbatników.

Wyłóż spód masą z ciasteczek. Dokładnie dociśnij i wyrównaj.

Masę serową wylej na spód z herbatników.

W piekarniku ustaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce postaw sernik.

Piecz w 170 stopniach przez około godzinę.

Wystudź z uchylonymi drzwiami.

Następnie schłodź w lodówce przez całą noc.

Sernik z chałwą z ułożonymi na wierzchu śliwkami
Sernik z chałwą
Koszt przygotowania dania
35.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
367 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
85

Sernik z chałwą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku z chałwą

Sernik chałwowy to pyszne ciasto, które koniecznie musisz spróbować. Tradycyjny sernik wzbogacony smakiem słodkiej chałwy to prawdziwy rarytas dla fanów tego przysmaku.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik z chałwą to uspokajam, że wystarczy kilka chwil przygotowania i parę godzin chłodzenia. Spód przygotujesz z herbatników i masła. Masa serowa to połączony twaróg, cukier, jajka, śmietanę, skrobię, chałwę i ekstrakt waniliowy. Na spód wyłóż masę i piecz w piekarniku. Jeśli zastanawiasz się jak upiec ten placek to pamiętaj by na niższej półce (pod ciastem) ustawić naczynie z wodą, ponieważ pieczenie powinno odbyć się z parą wodną.

Jeśli chcesz wzbogacić ten sprawdzony przepis na sernik z chałwą dodatkową polewą, to wystarczy, że pokruszone 150 g chałwy dokładnie zblendujesz z 125 ml śmietanki 36% i razem zagotujesz, aż zgęstnieje. Taką polewą polej ciasto przed schłodzeniem w lodówce.

Sernik to najpopularniejszy wypiek w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety. W każdym wydaniu serowe wypieki to pyszny dodatek do kawy.

Chałwa to wyrób powstały z nasion sezamu lub słonecznika i cukru. Pochodzi z Iranu, ale od dawna występuje również w Azji. Polakom zasmakowała dopiero po II wojnie światowej. Na polskich półkach znaleźć można przede wszystkim chałwę z miazgi sezamowej. Nasiona sezamu są bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ m.in. na pracę serca. Są również bogate w błonnik- miotełkę oczyszczającą układ pokarmowy. W sezamie znajdzie również duże pokłady witaminy E oraz magnezu i cynku.

Wartości odżywcze sernika z chałwą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
262.34 kcal
367.28 kcal
Białko
8.95 g
12.53 g

Węglowodany w serniku z chałwą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
21.43 g
30.00 g
Węglowodany przyswajalne
20.42 g
28.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.01 g
1.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
15.06 g
21.08 g
Tłuszcze nasycone
6.10 g
8.54 g
Tłuszcze nienasycone
7.96 g
11.14 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
58.17 mg
81.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik z chałwą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
267.70 mg
374.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
56.29 mg
78.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
1.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z chałwą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku z chałwą

Lista alergenów dla sernika z chałwą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa

Cena przygotowania sernika z chałwą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
100 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ser twarogowy półtłusty
800 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
11.20
Za 800 g
Cukier drobny
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Chałwa
300 g
waniliowa
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.20
Za 300 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
2 łyżeczki
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Koszt składników
68.50
Jak oceniasz przepis na sernik z chałwą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób