Sernik z chałwą

Opublikowano: 26.04.2022 r., 13:55 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z chałwą z ułożonymi na wierzchu śliwkami
Sernik z chałwą
Sernik z chałwą to pyszne ciasto, które koniecznie musisz spróbować. Tradycyjny sernik wzbogacony smakiem słodkiej chałwy to prawdziwy rarytas dla fanów tego przysmaku.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
367 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (800 g)
  • Cukier drobny (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 2 łyżki (20 g)
  • Chałwa waniliowa (300 g)
  • Ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tortownica 23 cm

Przepis na sernik z chałwą krok po kroku

Do miski włóż twaróg i utrzyj go z cukrem.

Ciągle ucierając, dodawaj po jednym jajku.

Dodaj śmietanę, skrobię, pokruszoną chałwę i ekstrakt waniliowy. Chwilę ucieraj na gładki krem.

W malakserze rozdrobnij ciastka.

Masło rozpuść i wlej do herbatników.

Wyłóż spód masą z ciasteczek. Dokładnie dociśnij i wyrównaj.

Masę serową wylej na spód z herbatników.

W piekarniku ustaw naczynie wypełnione wodą. Na wyższej półce postaw sernik.

Piecz w 170 stopniach przez około godzinę.

Wystudź z uchylonymi drzwiami.

Następnie schłodź w lodówce przez całą noc.

Jak oceniasz przepis na sernik z chałwą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat sernika z chałwą

Sernik chałwowy to pyszne ciasto, które koniecznie musisz spróbować. Tradycyjny sernik wzbogacony smakiem słodkiej chałwy to prawdziwy rarytas dla fanów tego przysmaku.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sernik z chałwą to uspokajam, że wystarczy kilka chwil przygotowania i parę godzin chłodzenia. Spód przygotujesz z herbatników i masła. Masa serowa to połączony twaróg, cukier, jajka, śmietanę, skrobię, chałwę i ekstrakt waniliowy. Na spód wyłóż masę i piecz w piekarniku. Jeśli zastanawiasz się jak upiec ten placek to pamiętaj by na niższej półce (pod ciastem) ustawić naczynie z wodą, ponieważ pieczenie powinno odbyć się z parą wodną.

Jeśli chcesz wzbogacić ten sprawdzony przepis na sernik z chałwą dodatkową polewą, to wystarczy, że pokruszone 150 g chałwy dokładnie zblendujesz z 125 ml śmietanki 36% i razem zagotujesz, aż zgęstnieje. Taką polewą polej ciasto przed schłodzeniem w lodówce.

Sernik to najpopularniejszy wypiek w Polsce. Ten dobry serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje kilkaset przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta. Ale cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy fety. W każdym wydaniu serowe wypieki to pyszny dodatek do kawy.

Chałwa to wyrób powstały z nasion sezamu lub słonecznika i cukru. Pochodzi z Iranu, ale od dawna występuje również w Azji. Polakom zasmakowała dopiero po II wojnie światowej. Na polskich półkach znaleźć można przede wszystkim chałwę z miazgi sezamowej. Nasiona sezamu są bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ m.in. na pracę serca. Są również bogate w błonnik- miotełkę oczyszczającą układ pokarmowy. W sezamie znajdzie również duże pokłady witaminy E oraz magnezu i cynku.

Alergeny w serniku z chałwą

Lista alergenów dla sernika z chałwą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa

Wartości odżywcze sernika z chałwą

na 100g gotowej potrawy

Chałwa to wysokokaloryczna słodycz, ale ze względu na dużą zawartość sezamu to również dobre źródło witamin i wartości odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
262.34
367.28
Białko (g)
8.95
12.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
21.43
30.00
Węglowodany przyswajalne (g)
20.42
28.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
1.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
15.06
21.08
Tłuszcze nasycone (g)
12.89
18.04
Tłuszcze nienasycone (g)
2.17
3.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.17
81.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
267.70
374.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
56.29
78.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
1.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z chałwą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z chałwą

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
100 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ser twarogowy półtłusty
800 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
11.20
Za 800 g
Cukier drobny
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 36%
125 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 125 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Chałwa
300 g
waniliowa
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.20
Za 300 g
Ekstrakt waniliowy
10 ml
2 łyżeczki
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 2
1.94
Za 10 ml
Koszt składników
68.50