Sernik z brzoskwiniami i rosą
- Mąka pszenna typ 500 - ok. 2 szklanek (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (3 g)
- Masło (200 g)
- Żółtko jajka (6 szt.)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier puder - 8 łyżek (80 g)
- Twaróg sernikowy - 1 wiaderko (1000 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (480 g)
- Białko jajka (5 szt.)
Przepis na sernik z brzoskwiniami i rosą krok po kroku
Mąkę, proszek do pieczenia, masło, dwa żółtka i jedno jajko zagnieć razem z 4 łyżkami cukru pudru na jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10-15 minut.
2 jajkami i 4 żółtka ubij mikserem na puszystą pianę z ksylitolem (5-6 łyżek), następnie dodaj do sera i wymieszaj. Na koniec dodaj budyń.
Brzoskwinie pokrój na drobną kostkę i dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
Upieczony spód zalej masą serową i wstaw do piekarnika (180 st. C) na 50-60 minut.
Białka ubij na sztywną pianę z ksylitolem (4-5 łyżek).
Ubitą pianę delikatnie rozsmaruj na upieczonym serniku i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut.
Odstaw na godzinę do pojawienia się rosy.
Więcej informacji na temat sernika z brzoskwiniami i rosą
Szukasz przepisu na pyszne, wyjątkowe ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji i zachwyci wszystkich gości? Koniecznie poznaj nasz przepis na sernik z brzoskwiniami i rosą! Jest nie tylko bardzo smaczny, ale również efektowny i pięknie prezentuje się na stole. Spód z kruchego ciasta, twarogowo-budyniowa masa, lekka pianka i słodka rosa stanowią świetne połączenie. Zwróć jednak uwagę na to, że sernik z brzoskwiniami i rosą jest dość czasochłonny w przygotowaniu, dlatego raczej nie jest to ciasto, które przygotujesz na ostatnią chwilę. Efekt jest jednak zdecydowanie warto tego czasu. Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i rosą? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą niezbędne do przygotowania tego ciasta to mąka, proszek do pieczenia, masło, jajka, twaróg sernikowy, brzoskwinie z puszki, cukier i/lub ksylitol. Z tych kilku łatwo dostępnych składników powstaje pyszny sernik, dobry na niemal każdą okazję. W sezonie możesz też wykorzystać świeże brzoskwinie, dzięki temu ograniczysz kaloryczność i zawartość cukru w cieście. Z tego względu warto też, chociaż częściowo zastąpić cukier ksylitolem. To bardzo wartościowo zamiana, zwłaszcza jeśli chorujesz na cukrzycę lub insulinooporność. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, z którego dowiesz się, jak się robi najlepszy sernik z brzoskwiniami i rosą.
Alergeny w serniku z brzoskwiniami i rosą
Lista alergenów dla sernika z brzoskwiniami i rosą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze sernika z brzoskwiniami i rosą
Zastępując cukier ksylitolem, obniżysz kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.