Sernik z brzoskwiniami i rosą

Opublikowano: 18.09.2024 r., 9:42 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z brzoskwiniami i rosą
Sernik z brzoskwiniami i rosą
Poznaj przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami i rosą.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
242 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - ok. 2 szklanek (250 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (3 g)
  • Masło (200 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier puder - 8 łyżek (80 g)
  • Twaróg sernikowy - 1 wiaderko (1000 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 10 łyżek (100 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (80 g)
  • Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (480 g)
  • Białko jajka (5 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 22 x 26 cm

Przepis na sernik z brzoskwiniami i rosą krok po kroku

Mąkę, proszek do pieczenia, masło, dwa żółtka i jedno jajko zagnieć razem z 4 łyżkami cukru pudru na jednolite ciasto.

Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10-15 minut.

2 jajkami i 4 żółtka ubij mikserem na puszystą pianę z ksylitolem (5-6 łyżek), następnie dodaj do sera i wymieszaj. Na koniec dodaj budyń.

Brzoskwinie pokrój na drobną kostkę i dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.

Upieczony spód zalej masą serową i wstaw do piekarnika (180 st. C) na 50-60 minut.

Białka ubij na sztywną pianę z ksylitolem (4-5 łyżek).

Ubitą pianę delikatnie rozsmaruj na upieczonym serniku i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut.

Odstaw na godzinę do pojawienia się rosy.

Jak oceniasz przepis na sernik z brzoskwiniami i rosą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z brzoskwiniami i rosą

Szukasz przepisu na pyszne, wyjątkowe ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji i zachwyci wszystkich gości? Koniecznie poznaj nasz przepis na sernik z brzoskwiniami i rosą! Jest nie tylko bardzo smaczny, ale również efektowny i pięknie prezentuje się na stole. Spód z kruchego ciasta, twarogowo-budyniowa masa, lekka pianka i słodka rosa stanowią świetne połączenie. Zwróć jednak uwagę na to, że sernik z brzoskwiniami i rosą jest dość czasochłonny w przygotowaniu, dlatego raczej nie jest to ciasto, które przygotujesz na ostatnią chwilę. Efekt jest jednak zdecydowanie warto tego czasu. Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i rosą? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Składniki, które będą niezbędne do przygotowania tego ciasta to mąka, proszek do pieczenia, masło, jajka, twaróg sernikowy, brzoskwinie z puszki, cukier i/lub ksylitol. Z tych kilku łatwo dostępnych składników powstaje pyszny sernik, dobry na niemal każdą okazję. W sezonie możesz też wykorzystać świeże brzoskwinie, dzięki temu ograniczysz kaloryczność i zawartość cukru w cieście. Z tego względu warto też, chociaż częściowo zastąpić cukier ksylitolem. To bardzo wartościowo zamiana, zwłaszcza jeśli chorujesz na cukrzycę lub insulinooporność. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, z którego dowiesz się, jak się robi najlepszy sernik z brzoskwiniami i rosą.

Alergeny w serniku z brzoskwiniami i rosą

Lista alergenów dla sernika z brzoskwiniami i rosą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze sernika z brzoskwiniami i rosą

na 100g gotowej potrawy

Zastępując cukier ksylitolem, obniżysz kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
194.37
242.96
Białko (g)
7.90
9.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
20.50
25.63
Węglowodany przyswajalne (g)
20.27
25.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
9.72
12.15
Tłuszcze nasycone (g)
6.31
7.88
Tłuszcze nienasycone (g)
3.41
4.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.82
3.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
94.83
118.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
97.22
121.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.50
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.89
113.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.24
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
0.95
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.87
36.09
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
64.38
80.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
160.99
201.23
Potas (mg)
105.79
132.24
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.11
62.63
Fosfor (mg)
113.83
142.28
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.18
11.48
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
1.07
Cynk (mg)
0.46
0.57
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z brzoskwiniami i rosą 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z brzoskwiniami i rosą

Koszt składników
78.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
ok. 2 szklanek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
3 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier puder
80 g
8 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Twaróg sernikowy
1000 g
1 wiaderko
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Budyń (proszek)
80 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Brzoskwinie w syropie
480 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.26
Za 480 g
Białko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
78.60