Sernik z brzoskwiniami
- Ser twarogowy półtłusty - 2 wiaderka (1000 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Cukier - 1 szklanka cukru (200 g)
- Mąka pszenna typ 550 - 3 szklanki (390 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (80 g)
- Brzoskwinie w syropie - 1 puszka (820 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (8 g)
Przepis na sernik z brzoskwiniami krok po kroku
W dużej misce umieść 3 szklanki mąki, pół szklanki cukru , kostkę masła, proszek do pieczenia i wbij 3 jajka. Wszystkie składniki wyrabiaj rękami, tak by powstało ciasto. Jedną połowę zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na spodzie drugą połowę ciasta. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i podpiecz przez 10 minut.
W dużej misce przygotuj masę serową. Dodaj ser, 2 jajka, pół szklanki cukru, szczyptę cukru waniliowego, pół kostki masła, proszek budyniowy o smaku waniliowym i wszystko wymieszaj mikserem na średnich obrotach.
Brzoskwinie odsącz z nadmiaru zalewy i pokrój je w drobną kostkę.
Na podpieczony spód ciasta wyłóż połowę masy serowej. Poukładaj na niej pokrojone brzoskwinie, następnie przykryj je kolejną warstwą masy serowej. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce kruche ciasto odstawione do schłodzenia.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu posyp ciasto odrobiną cukru pudru.
Więcej informacji na temat sernika z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to tradycyjny i przepyszny deser, który będzie idealny na wykwintne przyjęcia, a także na spotkania w rodzinnym gronie. Smakuje obłędnie, dzięki połączeniu słodkich brzoskwiń w syropie z waniliową masą serową. Wygląda bardzo efektownie, choć jego wykonanie jest nieskomplikowane i naprawdę szybkie. Można przygotować go w mniej niż pół godziny, by potem delektować się jego wspaniałym smakiem.
Przepis na sernik z brzoskwiniami jest naprawdę bardzo łatwy, choć ciasto wygląda tak dekoracyjnie, że może wydawać się, że jego wykonanie jest bardzo pracochłonne i trudne. Nie jest to prawda, a cały proces jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet początkujący amator wypieków.
Ciasto z kruszonką idealnie komponuje się z kremową masą serową, która dzięki budyniom waniliowym smakuje przepysznie. Idealnym dodatkiem są również brzoskwinie z puszki, których słodycz i miękkość dostarcza niezwykłej przyjemności podczas jedzenia.
Jeżeli szukasz pomysłu jak upiec sernik z brzoskwiniami, który będzie nieskomplikowany, a przy tym odpowiednio kruchy i puszysty, to jest to dobry przepis. Ciasto, które z niego wykonasz zaskoczy cię kruchymi krawędziami i miękkim środkiem i naprawdę wspaniałym smakiem. To sprawia, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Z przepisu dowiesz się również w jakiej temperaturze piec ciasto tak, by nie było zbyt łamliwe, a także jak nie przyrumienić masy za bardzo.
Ciasto z kruszonką urzeka swoją prostotą, a także oryginalnością. Podbija serca wszystkich, którzy kochają słodkie, domowe wypieki. Sernik z brzoskwiniami może być pieczony na każdą możliwą okazję, gdyż nie jest zbyt ekstrawagancki, ani nudny.
Sernik najlepiej smakuje na kruchym spodzie, który świetnie kontrastuje z miękkością brzoskwiń i masy serowej. Całość dopełnia kruszonka. Będzie piękną ozdobą stołu, dzięki pięknemu połączeniu kolorów brzoskwiń i masy serowej. Najlepiej smakuje opruszony cukrem pudrem. Można go jeść na gorąco, a także po schłodzeniu w lodówce, gdzie smaki połączą się jeszcze lepiej.
Alergeny w serniku z brzoskwiniami
Lista alergenów dla sernika z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernika z brzoskwiniami
Energia i białka
(218g)
Węglowodany
(218g)
Tłuszcze
(218g)
Witaminy
(218g)
Składniki mineralne
(218g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.