Sernik z borówkami
- Mąka pszenna typ 500 - pół opakowania (500 g)
- Margaryna do pieczenia (250 g)
- Cukier puder - 2 szklanki (300 g)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Ocet spirytusowy (10 ml)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło (150 g)
- Budyń (proszek) - śmietankowy (60 g)
- Mąka krupczatka (20 g)
- Jajko (6 szt.)
- Borówka amerykańska (400 g)
Przepis na sernik z borówkami krok po kroku
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Następnie dodaj do niej margarynę, połowę cukru pudru, 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz ocet.
Ze składników dokładnie zagnieć ciasto, podziel je na pół.
Połową ciasta wyłóż spód blaszki do pieczenia. Drugą połowę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Z jajek oddziel białka od żółtek.
Do miski włóż masło, żółtka jaj oraz pozostały cukier. Składniki zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera.
Następnie do masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj.
Do twarogu dodaj mąkę krupczatkę, budyń oraz olejek cytrynowy. Składniki zmiksuj na jednolitą masę.
Białka ubij na sztywną pianę i połącz je z masą serową.
Połowę masy serowej wylej na spód ciasta. Następnie posyp ją borówkami i wlej drugą część masy serowej.
Na wierzch ciasta zetrzyj na grubych oczkach drugą część ciasta kruchego.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
Gotowy sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat sernika z borówkami
Sernik z borówkami to doskonały pomysł na pyszny deser. Sernik doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Warto przygotować go na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Prosty przepis na sernik z borówkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać smaczny placek, niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, margaryna, cukier puder, żółtka jaj, proszek do pieczenia, ocet spirytusowy, twaróg sernikowy, masło, budyń, mąka krupczatka, jajka oraz borówki amerykańskie.
Jak zrobić sernik z borówkami? Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Następnie dodaj do niej margarynę, połowę cukru pudru, 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz ocet. Ze składników dokładnie zagnieć ciasto, podziel je na pół. Połową ciasta wyłóż spód blaszki do pieczenia. Drugą połowę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Z jajek oddziel białka od żółtek. Do miski włóż masło, żółtka jaj oraz pozostały cukier. Składniki zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera. Następnie do masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Do twarogu dodaj mąkę krupczatkę, budyń oraz olejek cytrynowy. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę i połącz je z masą serową. Połowę masy serowej wylej na spód ciasta. Następnie posyp ją borówkami i wlej drugą część masy serowej. Na wierzch ciasta zetrzyj na grubych oczkach drugą część ciasta kruchego. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut. Gotowy sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód.
Podsumowując najlepszy sernik z borówkami świetnie sprawdzi się jako smaczna przekąska do kawy i herbaty. Pyszny sernik jest dobre do spożycia po wystygnięciu. Ciasto można przechowywać w lodówce do trzech dni. Do wykonania ciasta można użyć borówki świeże lub mrożone.
Alergeny w serniku z borówkami
Lista alergenów dla sernika z borówkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mąka krupczatka
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na sernik z borówkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- olejek cytrynowy
Wartości odżywcze sernika z borówkami
Sernik z borówkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Stanowi on dobre źródło białka zwierzęcego.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.