Sernik z białą czekoladą
- Herbatniki (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Masło (50 g)
- Czekolada biała (300 g)
- Mascarpone (200 g)
- Twaróg sernikowy (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Cukier (50 g)
Przepis na sernik z białą czekoladą krok po kroku
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.
Przygotuj spód ciasta: herbatniki zmiel za pomocą blendera. Masło roztop w garnuszku lub rondelku, dodaj do ciasteczek i dokładnie wymieszaj.
Masę ciasteczkową włóż na dno tortownicy i ugnieć za pomocą łyżki.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C i piecz spód ciasta przez około 10 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Piekarnika nie wyłączaj (zrób kolejne kroki przygotowania ciasta).
Tortownicę od strony zewnętrznej owiń folią spożywczą i wstaw ją do większego naczynia żaroodpornego.
W czajniku zagotuj wodę, w czasie gotowania przygotuj masę serową.
Przygotuj masę serową: czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. W misce wymieszaj skrobię i cukier. Dodaj do nich twaróg, mascarpone, jajka, skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 32 łyżeczki cukru wanilinowego oraz płynną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
Masę serową włóż do tortownicy i wyrównaj łyżką.
Wrzątek wlej do naczynia żaroodpornego mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Blaszkę wsuń do piekarnika i piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Upieczony sernik wyciągnij z wody i pozostaw w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.
Gotowy sernik odstaw na noc do lodówki.
Podawaj udekorowany owocami.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą i z mascarpone to rodzaj ciasta amerykańskiego. Amerykański typ serników przygotowywany jest na kruchym spodzie z masą serową na wierzchu. Najczęściej sernik ten polewany jest sosem truskawkowym. Przepis na sernik z białą czekoladą jest umiarkowanie trudny do przygotowania, dlatego potrzebujesz już pewnego doświadczenia w kuchni, aby go dobrze zrobić. Sernik gotowany będzie w kąpieli wodnej - dlatego zawsze wychodzi bardzo puszysty i idealny w smaku. Produkty spożywcze niezbędne do jego zrobienia to herbatniki, kakao, masło, czekolada biała, serek mascarpone, twaróg sernikowy z wiaderka, jaja kurze, skrobia ziemniaczana, cukier, skórka z cytryny, sok z cytryny oraz cukier wanilinowy. Sernik możesz przygotować również ze śmietaną. Wystarczy, że tłustą śmietankę dodasz zamiast serka mascarpone, pamiętaj jednak, że musisz ubić ją wcześniej na sztywną masę. Sernik z białą czekoladą to doskonały wybór na pyszne ciasto na imprezy rodzinne, święta czy spotkania w gronie znajomych. Idealnie smakuje jako dodatek do kawy czy herbaty, dlatego masz wiele możliwości, aby wykorzystać ten przepis i rozkoszować się pysznym smakiem gotowanego sernika na herbatnikach.
Podsumowując sernik z białą czekoladą z serkiem mascarpone na herbatnikach to doskonały wybór na wiele imprez okolicznościowych. Jest to przepyszne ciasto, którego nie sposób odmówić. Swoją puszystość zawdzięcza sposobowi w jaki się go przygotowuje - gotowanie w kąpieli wodnej sprawia, że ciasto jest puszyste i nie jest za bardzo wysuszone. Jako dodatki do niego możesz wykorzystać zmiksowane owoce w formie musu lub przyozdobić go świeżymi owocami. Polecam wybór kwaskowatych owoców, ponieważ sernik sam w sobie jest już słodki - kwaskowaty smak owoców przełamie słodki smak ciasta. Twaróg, jako główny składnik sernika, dostarczy do naszego organizmu sporych ilości wapnia, który niezbędny jest do prawidłowej budowy kośćca - jest to ważny element diety dzieci w trakcie wzrostu, wtedy zapotrzebowanie dzienne na ten składnik pokarmowy jest większe. Warto włączyć twaróg do swojej diety, ponieważ jest on doskonałym źródłem białka.
Alergeny w serniku z białą czekoladą
Lista alergenów dla sernika z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- Czekolada biała
- mascarpone
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z białą czekoladą
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.