Sernik wiedeński z wiaderka
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mascarpone (300 g)
- Mąka ziemniaczana (30 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
Przepis na sernik wiedeński z wiaderka krok po kroku
W dużej misce ubij jaja z cukrem. Dodaj do nich twaróg, ziarenka wanilii, mąkę ziemniaczaną oraz mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników.
Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 70 minut.
Po tym czasie wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.
Gotowe i przestygnięte ciasto schłodź w lodówce przez 12 godzin.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik pomarańczowy
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego z wiaderka
Sernik wiedeński z wiaderka to doskonała propozycja na najlepszy sernik bez spodu domowej roboty. Ser w wiaderka idealnie nadaje się na sernik, a jego przygotowanie staje się proste i szybkie. Przepis na sernik wiedeński z wiaderka jest bardzo prosty, wystarczy że będziesz trzymać się przepisu a doświadczenie cukiernicze nie będzie Ci potrzebne. Do przygotowania tego cista będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: ser twarogowy z wiaderka, jajka, cukier, serek mascarpone, laska wanilii oraz mąka ziemniaczana.
Jak zrobić sernik wiedeński z wiaderka? W dużej misce umieść jajka i cukier. Ubij, aż masa podwoi objętość i zrobi się lekko biała. Następnie dodaj twaróg, ser mascarpone, laskę wanilii oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia składników. Masy twarogowej nie należy długo miksować. Gdyż zbytnio nabierze powietrza i sernik pęknie podczas pieczenia. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia przelej masę na serową i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 70 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Jajka użyte do przygotowania sernika są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując sernik wiedeński to dobry pomysł na szybki sernik na imprezę. Ser z wiaderka jest najlepszy na pieczenie sernika, gdyż jest już trzy krotnie zmielony i ma gładką konsystencję. Pyszny sernik świetnie sprawdzi się jako deser na imprezę rodzinną lub ze znajomymi.
Alergeny w serniku wiedeńskim z wiaderka
Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z wiaderka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z wiaderka
Sernik wiedeński domowej roboty jest wyrobem wysoko kalorycznym. Dlatego powinniśmy unikać spożywania tego typu wypieków. Domowy wypiek nie zawiera konserwantów.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.