Sernik wiedeński z polewą czekoladową
- Herbatniki (250 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Jajko (8 szt.)
- Cukier (120 g)
- Budyń (proszek) (80 g)
- Masło (100 g)
- Cukier - do polewy (80 g)
- Mleko 3,2% (30 ml)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
Przepis na sernik wiedeński z polewą czekoladową krok po kroku
Żółtka oddziel od białek i zmiksuj z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj budyń i po łyżce sera.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą z żółtek.
Herbatniki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wlej masę serową. Piecz 50 min w 180 st. C.
Studź przy otwartym piekarniku.
Gdy sernik wystygnie, przygotuj polewę: masło rozpuść z cukrem, dodaj mleko i wymieszaj.
Ściągnij z ognia i dodaj kakao, energicznie wymieszaj i polej sernik.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową
Sernik wiedeński z polewą czekoladową to doskonały deser, który sprawdza się na co dzień. Jest puszysty, bardzo aksamitny i idealnie słodki. Całość dopełnia czekolada.
Przepis na sernik wiedeński z polewą czekoladową to najlepszy deser do kawy. Ten smaczny wypiek smakuje jak z najlepszych kawiarni, a z powodzeniem przygotujesz go w domu. Domowy sernik ma tę przewagę, że można go zjadać zaraz po upieczeniu i dostosować ilość użytych składników. Ciasto ma bardzo kremową konsystencję, a ze względu na brak dodatkowego spodu jest lekkie i nieskomplikowane, poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Ten prosty przepis pozwala uzyskać kremową masę i chrupiący wierzch ciasta. Masa na sernik jest wytwarzana z 1 kg sera, dzięki czemu jest pyszna, kremowa i ma idealną strukturę. Ma bardzo dużo białka, dlatego świetnie sprawdzi się jako deser dla osób na diecie redukcyjnej i dla dbających o sylwetkę. Ze względu na brak dodatku mąki pszennej do ciasta, wypiek ten jest bezglutenowy, więc może być świetną propozycją dla osób z celiakią. Jest dość lekkostrawny, więc na pewno nie obciąży układu pokarmowego. Pomimo dużej słodyczy ma dość niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą sobie pozwolić na kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik wiedeński z polewą czekoladową, by był pyszny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego najlepszy pieczony sernik. Jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik tradycyjny jest przepysznym pomysłem na wyjątkowo prosty i piękny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Jest to przepis na tradycyjny wypiek, który króluje na stołach w wielu domach, a także na wszelkich uroczystościach. Jego smak jest bardzo delikatny i lekko waniliowy ze względu na dodatek budyniu. Polski sernik pieczony jest ciastem bardzo dekoracyjnym i smakuje jak z najlepszej cukierni, dlatego ciężko uwierzyć, że jest domowy. Choć jest ciastem bardzo prostym, to prezentuje się naprawdę dekoracyjnie. Jego łagodny smak przypadnie do gustu każdemu. To doskonały wypiek dla osób, które również kochają czekoladę.
Alergeny w serniku wiedeńskim z polewą czekoladową
Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- twaróg sernikowy
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową
To opcja, która zawiera sporo cukru, nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(261g)
Węglowodany
(261g)
Tłuszcze
(261g)
Witaminy
(261g)
Składniki mineralne
(261g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.