Sernik wiedeński z polewą czekoladową

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik wiedeński z czekoladą
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
Sernik wiedeński z polewą czekoladową to doskonały deser, który sprawdza się na co dzień. Jest puszysty, bardzo aksamitny i idealnie słodki. Całość dopełnia czekolada.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
558 kcal
Kcal w porcji
261 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Herbatniki (250 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (8 szt.)
  • Cukier (120 g)
  • Budyń (proszek) (80 g)
  • Masło (100 g)
  • Cukier - do polewy (80 g)
  • Mleko 3,2% (30 ml)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na sernik wiedeński z polewą czekoladową krok po kroku

Żółtka oddziel od białek i zmiksuj z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj budyń i po łyżce sera.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą z żółtek.

Herbatniki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wlej masę serową. Piecz 50 min w 180 st. C.

Studź przy otwartym piekarniku.

Gdy sernik wystygnie, przygotuj polewę: masło rozpuść z cukrem, dodaj mleko i wymieszaj.

Ściągnij z ognia i dodaj kakao, energicznie wymieszaj i polej sernik.

Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński z polewą czekoladową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową

Sernik wiedeński z polewą czekoladową to doskonały deser, który sprawdza się na co dzień. Jest puszysty, bardzo aksamitny i idealnie słodki. Całość dopełnia czekolada.

Przepis na sernik wiedeński z polewą czekoladową to najlepszy deser do kawy. Ten smaczny wypiek smakuje jak z najlepszych kawiarni, a z powodzeniem przygotujesz go w domu. Domowy sernik ma tę przewagę, że można go zjadać zaraz po upieczeniu i dostosować ilość użytych składników. Ciasto ma bardzo kremową konsystencję, a ze względu na brak dodatkowego spodu jest lekkie i nieskomplikowane, poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Ten prosty przepis pozwala uzyskać kremową masę i chrupiący wierzch ciasta. Masa na sernik jest wytwarzana z 1 kg sera, dzięki czemu jest pyszna, kremowa i ma idealną strukturę. Ma bardzo dużo białka, dlatego świetnie sprawdzi się jako deser dla osób na diecie redukcyjnej i dla dbających o sylwetkę. Ze względu na brak dodatku mąki pszennej do ciasta, wypiek ten jest bezglutenowy, więc może być świetną propozycją dla osób z celiakią. Jest dość lekkostrawny, więc na pewno nie obciąży układu pokarmowego. Pomimo dużej słodyczy ma dość niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą sobie pozwolić na kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik wiedeński z polewą czekoladową, by był pyszny i prosty, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego najlepszy pieczony sernik. Jest tak dobry, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Sernik tradycyjny jest przepysznym pomysłem na wyjątkowo prosty i piękny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Jest to przepis na tradycyjny wypiek, który króluje na stołach w wielu domach, a także na wszelkich uroczystościach. Jego smak jest bardzo delikatny i lekko waniliowy ze względu na dodatek budyniu. Polski sernik pieczony jest ciastem bardzo dekoracyjnym i smakuje jak z najlepszej cukierni, dlatego ciężko uwierzyć, że jest domowy. Choć jest ciastem bardzo prostym, to prezentuje się naprawdę dekoracyjnie. Jego łagodny smak przypadnie do gustu każdemu. To doskonały wypiek dla osób, które również kochają czekoladę.

Alergeny w serniku wiedeńskim z polewą czekoladową

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(261g)
Energia (kcal)
213.89
558.25
Białko (g)
9.13
23.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(261g)
Węglowodany (g)
22.92
59.83
Węglowodany przyswajalne (g)
22.13
57.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
2.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(261g)
Tłuszcz (g)
9.88
25.79
Tłuszcze nasycone (g)
5.74
14.97
Tłuszcze nienasycone (g)
4.14
10.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.30
8.62
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
2.20
Brak danych dla: cukier, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.32
248.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(261g)
Witamina A (µg (mcg))
83.22
217.21
Witamina B6 (mg)
0.07
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
1.17
Witamina C (mg)
0.04
0.09
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.24
Witamina E (mg)
0.37
0.95
Retinol (µg (mcg))
82.13
214.35
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Ryboflawina (mg)
0.23
0.60
Niacyna (mg)
0.63
1.65
Foliany (µg (mcg))
30.61
79.88
Beta karoten (µg (mcg))
13.15
34.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(261g)
Sód (mg)
351.92
918.51
Potas (mg)
122.11
318.70
Wapń (mg)
76.49
199.63
Fosfor (mg)
197.17
514.62
Magnez (mg)
16.46
42.96
Żelazo (mg)
0.92
2.41
Cynk (mg)
0.63
1.65
Miedź (mg)
0.10
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wiedeńskiego z polewą czekoladową

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Budyń (proszek)
80 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
80 g
do polewy
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Mleko 3,2%
30 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Koszt składników
50.00