Przepis na sernik wiedeński z budyniem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Jajka podziel na żółtka i białka, białka jaj zmiksuj ze szczyptą soli na gęstą pianę.

Żółtka ubijaj z cukrem, następnie dodawaj twaróg.

Dodaj budyń i masło pokrojone na mniejsze kawałki.

Na końcu stopniowo dodawaj ubite na sztywną pianę białka jaj.

Tak przygotowaną masę wylej na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

sernik wiedeński z budyniem
Sernik wiedeński z budyniem
Koszt przygotowania dania
27.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
191 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Sernik wiedeński z budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku wiedeńskim z budyniem

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie, przepis na sernik wiedeński z budyniem. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z budyniem waniliowym jest jeszcze lepszy.

Sernik wiedeński z budyniem jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika z budyniem będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Poznaj mój przepis na nowoczesny sernik.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka i budyń.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.

Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik wiedeński z budyniem opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj pyszny sernik, na każdą okazję.

To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą kajmaku pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na domowy, słodki deser.

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
191.52 kcal
191.52 kcal
Białko
9.16 g
9.16 g

Węglowodany w serniku wiedeńskim z budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
16.49 g
16.49 g
Węglowodany przyswajalne
16.46 g
16.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.02 g
0.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
10.00 g
10.00 g
Tłuszcze nasycone
6.43 g
6.43 g
Tłuszcze nienasycone
3.57 g
3.57 g
Tłuszcze jednonasycone
2.84 g
2.84 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
0.73 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
112.83 mg
112.83 mg

Witaminy w przepisie na sernik wiedeński z budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
103.54 µg (mcg)
103.54 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.54 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina E
0.45 mg
0.45 mg
Retinol
102.14 µg (mcg)
102.14 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Niacyna
0.08 mg
0.08 mg
Foliany
18.05 µg (mcg)
18.05 µg (mcg)
Beta karoten
16.92 µg (mcg)
16.92 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik wiedeński z budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
230.55 mg
230.55 mg
Potas
92.57 mg
92.57 mg
Wapń
60.69 mg
60.69 mg
Fosfor
136.14 mg
136.14 mg
Magnez
7.39 mg
7.39 mg
Żelazo
0.47 mg
0.47 mg
Cynk
0.54 mg
0.54 mg
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego z budyniem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku wiedeńskim z budyniem

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika wiedeńskiego z budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Masło
120 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
35.50
Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób