Sernik wiedeński z budyniem

Opublikowano: 25.04.2022 r., 16:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty sernik z budyniem
Sernik wiedeński z budyniem
Sernik wiedeński w połączeniu z budyniem jest jeszcze bardziej wilgotny i puszysty, dlatego koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
191 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (8 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Budyń (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
  • Masło - 1/2 kostki (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na sernik wiedeński z budyniem krok po kroku

Jajka podziel na żółtka i białka, białka jaj zmiksuj ze szczyptą soli na gęstą pianę.

Żółtka ubijaj z cukrem, następnie dodawaj twaróg.

Dodaj budyń i masło pokrojone na mniejsze kawałki.

Na końcu stopniowo dodawaj ubite na sztywną pianę białka jaj.

Tak przygotowaną masę wylej na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego z budyniem

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie, przepis na sernik wiedeński z budyniem. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z budyniem waniliowym jest jeszcze lepszy.

Sernik wiedeński z budyniem jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika z budyniem będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Poznaj mój przepis na nowoczesny sernik.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli mąka, masło, białka jaj, żółtka, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka i budyń.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. Do masy twarogowej dodałam budyń, dzięki czemu masa będzie gęsta i puszysta. Najlepiej sprawdzi się tutaj budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym.

Przepis jest prosty, a smak z pewnością nie odbiega od tego, który znasz.

Dokładnie krok po kroku jak zrobić sernik wiedeński z budyniem opowiadam nieco niżej. Koniecznie poznaj mój przepis i przygotuj pyszny sernik, na każdą okazję.

To kruche ciasto z puszystym środkiem i warstwą kajmaku pokochają nie tylko dorośli, ale też najmłodsi członkowie Twojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na domowy, słodki deser.

Alergeny w serniku wiedeńskim z budyniem

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo możesz przygotować kruchy spód lub gotowy sernik posmarować masą kajmakową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
191.52
191.52
Białko (g)
9.16
9.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
16.49
16.49
Węglowodany przyswajalne (g)
16.46
16.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.00
10.00
Tłuszcze nasycone (g)
6.43
6.43
Tłuszcze nienasycone (g)
3.57
3.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.84
2.84
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
0.73
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
112.83
112.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
103.54
103.54
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.46
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.54
0.54
Witamina E (mg)
0.45
0.45
Retinol (µg (mcg))
102.14
102.14
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Niacyna (mg)
0.08
0.08
Foliany (µg (mcg))
18.05
18.05
Beta karoten (µg (mcg))
16.92
16.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
230.55
230.55
Potas (mg)
92.57
92.57
Wapń (mg)
60.69
60.69
Fosfor (mg)
136.14
136.14
Magnez (mg)
7.39
7.39
Żelazo (mg)
0.47
0.47
Cynk (mg)
0.54
0.54
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego z budyniem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wiedeńskiego z budyniem

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Budyń (proszek)
70 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Masło
120 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
35.50