Sernik wiedeński Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 20:37 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik wiedeński Thermomix przystrojony malinami
Sernik wiedeński Thermomix
Do Polski sernik trafił za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą sernik wiedeński. I wtedy też swoje początki ma ten pyszny przepis na sernik wiedeński z Thermomixa.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 70 min
259 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (180 g)
  • Ser twarogowy tłusty (1000 g)
  • Margaryna do pieczenia (180 g)
  • Rodzynki (60 g)
  • Skórka z cytryny - z jednej cytryny (1 g)
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (20 g)
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (7 g)
  • Cukier waniliowy (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tortownica 26 cm, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na sernik wiedeński z thermomixu krok po kroku

Oddziel białka od żółtek.

W naczyniu Thermomixa umieść motylek, wlej białka i ubijaj przez 3 minuty / obroty 3.

Dodaj 100 g cukru i ubijaj jeszcze przez 2 minuty / obroty 3.

Przełóż do innego naczynia i zdejmij motylek.

Do naczynia Thermomixa włóż twaróg, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszaj z pomocą kopystki 3 minuty / obroty 6.

Dodaj pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, rodzynki. Wymieszaj przez 30 sekund / obroty wsteczne 4.

Masę przełóż do natłuszczonej formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 150 stopni C, a następnie 30 minut w 170 stopniach C.

Po tym czasie ostudź ciasto. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,9% osób

Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego z thermomixu

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje przynajmniej kilkadziesiąt przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik wiedeński w Thermomixie. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Wystarczy 10 minut i ciasto ląduje w piekarniku, w którym musi pobyć około 70 minut.

Cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy sera feta.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą właśnie sernik wiedeński. I wtedy też swoje początki ma ten pyszny przepis na sernik wiedeński z Thermomixa.

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście twaróg, w tym przypadku tłusty. To za jego sprawą powstaje ten aksamitny, lekko kwaśny wypiek, jakim jest sernik wiedeński Thermomix.

Pierwszym krokiem jest oddzielenie białka od żółtek i ubicie tych pierwszych z użyciem motylka na pianę z dodatkiem cukru. Następnie należy wymieszać żółtka, twaróg, pozostały cukier i cukier waniliowy oraz margarynę. A do powstałej masy dodaje się wcześniej przygotowaną pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny oraz rodzynki. Choć te ostatnie mocną dzielą społeczeństwo, to ja jestem ich wielką fanką. Jeśli jesteś jednak team „sernik-tylko-bez-rodzynek” to możesz pominąć ten składnik. Teraz wystarczy wymieszać ciasto, przelać do formy i upiec.

Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis a powstały sernik jest naprawdę dobry w smaku. Jeśli potrzebny Ci pomysł na prosty wypiek, smaczny deser czy wykwintny podwieczorek to sernik wiedeński Thermomix sprawdzi się na wszystkich tych polach.

Alergeny w serniku wiedeńskim z thermomixu

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna składać się również z domowych, słodkich wypieków. Dzięki temu żadna przyjemność życia nas nie ominie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
215.87
259.05
Białko (g)
9.06
10.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
17.55
21.06
Węglowodany przyswajalne (g)
17.24
20.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
12.41
14.89
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
6.07
Tłuszcze nienasycone (g)
7.36
8.83
Cholesterol (mg)
78.29
93.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.74
0.88
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
305.69
366.83
Potas (mg)
176.03
211.23
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
84.89
101.87
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
0.56
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego z thermomixu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wiedeńskiego z thermomixu

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Ser twarogowy tłusty
1000 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Margaryna do pieczenia
180 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.94
Za 180 g
Rodzynki
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Skórka z cytryny
1 g
z jednej cytryny
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Proszek do pieczenia
7 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
43.00