Przepis na sernik wiedeński z thermomixu krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, tortownica 26 cm, thermomix, motylek (thermomix)

Oddziel białka od żółtek.

W naczyniu Thermomixa umieść motylek, wlej białka i ubijaj przez 3 minuty / obroty 3.

Dodaj 100 g cukru i ubijaj jeszcze przez 2 minuty / obroty 3.

Przełóż do innego naczynia i zdejmij motylek.

Do naczynia Thermomixa włóż twaróg, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszaj z pomocą kopystki 3 minuty / obroty 6.

Dodaj pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, rodzynki. Wymieszaj przez 30 sekund / obroty wsteczne 4.

Masę przełóż do natłuszczonej formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 150 stopni C, a następnie 30 minut w 170 stopniach C.

Po tym czasie ostudź ciasto. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

Często zadawane pytania

Sernik wiedeński Thermomix przystrojony malinami
Sernik wiedeński Thermomix
Koszt przygotowania dania
24.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
259 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Sernik wiedeński Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku wiedeńskim z Thermomixu

Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje przynajmniej kilkadziesiąt przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik wiedeński w Thermomixie. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Wystarczy 10 minut i ciasto ląduje w piekarniku, w którym musi pobyć około 70 minut.

Cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy sera feta.

Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą właśnie sernik wiedeński. I wtedy też swoje początki ma ten pyszny przepis na sernik wiedeński z Thermomixa.

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście twaróg, w tym przypadku tłusty. To za jego sprawą powstaje ten aksamitny, lekko kwaśny wypiek, jakim jest sernik wiedeński Thermomix.

Pierwszym krokiem jest oddzielenie białka od żółtek i ubicie tych pierwszych z użyciem motylka na pianę z dodatkiem cukru. Następnie należy wymieszać żółtka, twaróg, pozostały cukier i cukier waniliowy oraz margarynę. A do powstałej masy dodaje się wcześniej przygotowaną pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny oraz rodzynki. Choć te ostatnie mocną dzielą społeczeństwo, to ja jestem ich wielką fanką. Jeśli jesteś jednak team „sernik-tylko-bez-rodzynek” to możesz pominąć ten składnik. Teraz wystarczy wymieszać ciasto, przelać do formy i upiec.

Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis a powstały sernik jest naprawdę dobry w smaku. Jeśli potrzebny Ci pomysł na prosty wypiek, smaczny deser czy wykwintny podwieczorek to sernik wiedeński Thermomix sprawdzi się na wszystkich tych polach.

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
215.87 kcal
259.05 kcal
Białko
9.06 g
10.87 g

Węglowodany w serniku wiedeńskim z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
17.55 g
21.06 g
Węglowodany przyswajalne
17.24 g
20.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.31 g
0.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
12.41 g
14.89 g
Tłuszcze nasycone
5.06 g
6.07 g
Tłuszcze nienasycone
7.36 g
8.83 g
Cholesterol
78.29 mg
93.94 mg

Witaminy w przepisie na sernik wiedeński z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D
0.74 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik wiedeński z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
305.69 mg
366.83 mg
Potas
176.03 mg
211.23 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
84.89 mg
101.87 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
0.56 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego z Thermomixu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku wiedeńskim z Thermomixu

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania sernika wiedeńskiego z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
180 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Ser twarogowy tłusty
1000 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Margaryna do pieczenia
180 g
2.70
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
1.94
Za 180 g
Rodzynki
60 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Skórka z cytryny
1 g
z jednej cytryny
6.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Proszek do pieczenia
7 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Cukier waniliowy
20 g
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Koszt składników
43.00
Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób