Sernik wiedeński Thermomix
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (180 g)
- Ser twarogowy tłusty (1000 g)
- Margaryna do pieczenia (180 g)
- Rodzynki (60 g)
- Skórka z cytryny - z jednej cytryny (1 g)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (7 g)
- Cukier waniliowy (20 g)
Przepis na sernik wiedeński z thermomixu krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
W naczyniu Thermomixa umieść motylek, wlej białka i ubijaj przez 3 minuty / obroty 3.
Dodaj 100 g cukru i ubijaj jeszcze przez 2 minuty / obroty 3.
Przełóż do innego naczynia i zdejmij motylek.
Do naczynia Thermomixa włóż twaróg, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszaj z pomocą kopystki 3 minuty / obroty 6.
Dodaj pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, rodzynki. Wymieszaj przez 30 sekund / obroty wsteczne 4.
Masę przełóż do natłuszczonej formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 150 stopni C, a następnie 30 minut w 170 stopniach C.
Po tym czasie ostudź ciasto. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego z thermomixu
Sernik to najpopularniejsze ciasto w Polsce. Ten pyszny serowy wypiek to pozycja obowiązkowa na święta, imprezy urodzinowe czy imieniny. Istnieje przynajmniej kilkadziesiąt przepisów na wykonanie perfekcyjnego ciasta, dlatego i my pokazujemy jak zrobić sernik wiedeński w Thermomixie. Jest bardzo szybki w przygotowaniu. Wystarczy 10 minut i ciasto ląduje w piekarniku, w którym musi pobyć około 70 minut.
Cofnijmy się do początku historii sernika, a sięga ona czasów starożytnych. Według zapisu greckiego filozofa Agimusa ciasto serowe było prawdziwym rarytasem, którym częstowano przede wszystkim zwycięzców olimpiady. Wraz z ekspansją Rzymian sernik zyskał popularność w całej Europie, a każdy jej region ma swój wypracowany przepis na ten deser. W zależności od regionu sernik przygotowuje się nie tylko z twarogu, ale również ricotty czy sera feta.
Do Polski ciasto to trafiło głównie za sprawą Jana III Sobieskiego, który wracając z Austrii, przywiózł ze sobą właśnie sernik wiedeński. I wtedy też swoje początki ma ten pyszny przepis na sernik wiedeński z Thermomixa.
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście twaróg, w tym przypadku tłusty. To za jego sprawą powstaje ten aksamitny, lekko kwaśny wypiek, jakim jest sernik wiedeński Thermomix.
Pierwszym krokiem jest oddzielenie białka od żółtek i ubicie tych pierwszych z użyciem motylka na pianę z dodatkiem cukru. Następnie należy wymieszać żółtka, twaróg, pozostały cukier i cukier waniliowy oraz margarynę. A do powstałej masy dodaje się wcześniej przygotowaną pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny oraz rodzynki. Choć te ostatnie mocną dzielą społeczeństwo, to ja jestem ich wielką fanką. Jeśli jesteś jednak team „sernik-tylko-bez-rodzynek” to możesz pominąć ten składnik. Teraz wystarczy wymieszać ciasto, przelać do formy i upiec.
Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis a powstały sernik jest naprawdę dobry w smaku. Jeśli potrzebny Ci pomysł na prosty wypiek, smaczny deser czy wykwintny podwieczorek to sernik wiedeński Thermomix sprawdzi się na wszystkich tych polach.
Alergeny w serniku wiedeńskim z thermomixu
Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego z thermomixu
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna składać się również z domowych, słodkich wypieków. Dzięki temu żadna przyjemność życia nas nie ominie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.