Sernik wiedeński puszysty który nie opada
- Jajko (8 szt.)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
Przepis na sernik wiedeński puszysty który nie opada krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Masło przełóż do miski i zacznij ubijać, dodawaj po jednym żółtku, wciąż ubijając. Wsyp cukier.
Dodaj ser twarogowy i wsyp mąkę, miksuj masę na niewielkich obrotach.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj do pozostałej masy.
Przelej masę twarogową do blaszki i upiecz w piekarniku przez 45-50 minut w 180 st. C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego puszystego który nie opada
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik wiedeński puszysty, który nie opada. To klasyczny sernik, który kocha chyba każdy, jako dodatek możesz postawić na lody, bitą śmietanę czy sezonowe owoce.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.
Sernik wiedeński puszysty, który nie opada, jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?
Ciasto będzie szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian, jej ilości jednak są tam małe, że zawartości glutenu w cieście będzie znikoma.
Zatem, jak zrobić nasz pyszny sernik?
W pierwszej kolejności rozdziel białka od żółtek.
Masło przełóż do miski i zacznij ubijać, stopniowo wsypuj cukier i dodawaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Następnie dodaj ser twarogowy i wsyp mąkę. W osobnej misce ubij białka jaj ze szczyptą soli i dodaj je do całej masy twarogowej. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki i przelej do blaszki. Warto najlepiej wysmarować ją odrobiną masła lub wyłożyć papierem do pieczenia. W ten sposób nasze ciasto nie przypali się.
Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach po 45-50 minutach nasz sernik będzie dobry do spożycia. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, koniecznie wypróbuj go w swoim domu i przygotuj najlepszy sernik, będzie to świetny pomysł na smaczny deser dla każdego.
Alergeny w serniku wiedeńskim puszystym który nie opada
Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego puszystego który nie opada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego puszystego który nie opada
Sernik możesz podawać z lodami, bitą śmietaną lub owocami. Przez użycie niewielkiej ilości mąki pszennej, ciasto będzie zawierało śladowe ilości glutenu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
-
jajka,
twaróg,
masło,
cukier,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.