Sernik wiedeński puszysty który nie opada

Opublikowano: 28.05.2022 r., 13:58 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty sernik wiedeński, nieopadający
Sernik wiedeński puszysty który nie opada
Sernik wiedeński jest niezwykle delikatny i puszysty, a przy tym wszystkim wilgotny w środku. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
227 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło - 1 kostka (250 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, miska, okrągła forma do pieczenia 35 cm

Przepis na sernik wiedeński puszysty który nie opada krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Masło przełóż do miski i zacznij ubijać, dodawaj po jednym żółtku, wciąż ubijając. Wsyp cukier.

Dodaj ser twarogowy i wsyp mąkę, miksuj masę na niewielkich obrotach.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj do pozostałej masy.

Przelej masę twarogową do blaszki i upiecz w piekarniku przez 45-50 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński puszysty który nie opada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego puszystego który nie opada

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik wiedeński puszysty, który nie opada. To klasyczny sernik, który kocha chyba każdy, jako dodatek możesz postawić na lody, bitą śmietanę czy sezonowe owoce.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Sernik wiedeński puszysty, który nie opada, jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta wersja sernika będzie gościła w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Ciasto będzie szybkie w przygotowaniu, ponieważ nie ma konieczności wyrabiania ciasta drożdżowego. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian, jej ilości jednak są tam małe, że zawartości glutenu w cieście będzie znikoma.

Zatem, jak zrobić nasz pyszny sernik?

W pierwszej kolejności rozdziel białka od żółtek.

Masło przełóż do miski i zacznij ubijać, stopniowo wsypuj cukier i dodawaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Następnie dodaj ser twarogowy i wsyp mąkę. W osobnej misce ubij białka jaj ze szczyptą soli i dodaj je do całej masy twarogowej. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki i przelej do blaszki. Warto najlepiej wysmarować ją odrobiną masła lub wyłożyć papierem do pieczenia. W ten sposób nasze ciasto nie przypali się.

Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach po 45-50 minutach nasz sernik będzie dobry do spożycia. Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, koniecznie wypróbuj go w swoim domu i przygotuj najlepszy sernik, będzie to świetny pomysł na smaczny deser dla każdego.

Alergeny w serniku wiedeńskim puszystym który nie opada

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego puszystego który nie opada przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego puszystego który nie opada

na 100g gotowej potrawy

Sernik możesz podawać z lodami, bitą śmietaną lub owocami. Przez użycie niewielkiej ilości mąki pszennej, ciasto będzie zawierało śladowe ilości glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
227.75
227.75
Białko (g)
8.80
8.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.92
15.92
Węglowodany przyswajalne (g)
15.92
15.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.60
14.60
Tłuszcze nasycone (g)
9.57
9.57
Tłuszcze nienasycone (g)
5.03
5.03
Cholesterol (mg)
118.40
118.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
140.61
140.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
138.46
138.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Niacyna (mg)
0.21
0.21
Foliany (µg (mcg))
19.81
19.81
Beta karoten (µg (mcg))
26.01
26.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
192.22
192.22
Potas (mg)
89.04
89.04
Wapń (mg)
57.90
57.90
Fosfor (mg)
129.84
129.84
Magnez (mg)
7.68
7.68
Żelazo (mg)
0.55
0.55
Cynk (mg)
0.52
0.52
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego puszystego który nie opada 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wiedeńskiego puszystego który nie opada

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Koszt składników
41.50