Sernik wiedeński na herbatnikach
- Herbatniki (200 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (120 g)
- Budyń (proszek) - śmietankowy, 2 opakowania (80 g)
Przepis na sernik wiedeński na herbatnikach krok po kroku
Żółtka oddziel od białek.
Do jednej miski włóż pokrojone masło, dodaj do niego cukier oraz żółtka i przy pomocy miksera utrzyj na jednolitą masę.
Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg sernikowy i mieszaj masę.
Pod koniec ubijania masy serowej dodaj do niej budynie oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.
Białka ubij w drugiej misce przy pomocy miksera na sztywną pianę.
Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż warstwę herbatników i przelej na nie masę serową.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.
Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego na herbatnikach
Sernik wiedeński na herbatnikach możesz przygotować bez pieczenia - jednak dziś poznasz przepis na sernik pieczony. Sernik na spodzie z herbatników stanowi doskonałą propozycję na dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na sernik wiedeński na herbatnikach jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: herbatniki, twaróg sernikowy, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz budyń.
A jak zrobić sernik wiedeński na herbatnikach? Żółtka oddziel od białek. Do jednej miski włóż pokrojone masło, dodaj do niego cukier oraz żółtka i przy pomocy miksera utrzyj na jednolitą masę. Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg sernikowy i mieszaj masę. Pod koniec ubijania masy serowej dodaj do niej budynie oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij w drugiej misce przy pomocy miksera na sztywną pianę. Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż warstwę herbatników i przelej na nie masę serową. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Ser biały jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie - jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia może prowadzić do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.
Podsumowując: szybki w przygotowaniu sernik wiedeński na herbatnikach świetnie sprawdzi się jako deser. Ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest dobry do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w serniku wiedeńskim na herbatnikach
Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- twaróg sernikowy
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego na herbatnikach
Sernik wiedeński na herbatnikach to doskonała propozycja na pyszny deser. Twaróg wykorzystany do przygotowania ciasta stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.