Sernik wiedeński na herbatnikach

Opublikowano: 13.08.2023 r., 13:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto sernikowe na herbatnikach
Sernik wiedeński na herbatnikach
Sernik wiedeński na herbatnikach to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybki w przygotowaniu sernik.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 60 min
365 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (200 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło - pół kostki (100 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (120 g)
  • Budyń (proszek) - śmietankowy, 2 opakowania (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, szpatułka, blaszka do pieczenia 21 x 30 cm

Przepis na sernik wiedeński na herbatnikach krok po kroku

Żółtka oddziel od białek.

Do jednej miski włóż pokrojone masło, dodaj do niego cukier oraz żółtka i przy pomocy miksera utrzyj na jednolitą masę.

Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg sernikowy i mieszaj masę.

Pod koniec ubijania masy serowej dodaj do niej budynie oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.

Białka ubij w drugiej misce przy pomocy miksera na sztywną pianę.

Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż warstwę herbatników i przelej na nie masę serową.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.

Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Jak oceniasz przepis na sernik wiedeński na herbatnikach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,8% osób

Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego na herbatnikach

Sernik wiedeński na herbatnikach możesz przygotować bez pieczenia - jednak dziś poznasz przepis na sernik pieczony. Sernik na spodzie z herbatników stanowi doskonałą propozycję na dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na sernik wiedeński na herbatnikach jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: herbatniki, twaróg sernikowy, masło, jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz budyń.

A jak zrobić sernik wiedeński na herbatnikach? Żółtka oddziel od białek. Do jednej miski włóż pokrojone masło, dodaj do niego cukier oraz żółtka i przy pomocy miksera utrzyj na jednolitą masę. Następnie do masy dodawaj stopniowo twaróg sernikowy i mieszaj masę. Pod koniec ubijania masy serowej dodaj do niej budynie oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj. Białka ubij w drugiej misce przy pomocy miksera na sztywną pianę. Pianę dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż warstwę herbatników i przelej na nie masę serową. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Upieczony sernik pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Ser biały jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie - jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia, czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia może prowadzić do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Podsumowując: szybki w przygotowaniu sernik wiedeński na herbatnikach świetnie sprawdzi się jako deser. Ciasto warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest dobry do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w serniku wiedeńskim na herbatnikach

Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego na herbatnikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego na herbatnikach

na 100g gotowej potrawy

Sernik wiedeński na herbatnikach to doskonała propozycja na pyszny deser. Twaróg wykorzystany do przygotowania ciasta stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
209.10
365.92
Białko (g)
9.17
16.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
20.11
35.19
Węglowodany przyswajalne (g)
19.85
34.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
10.24
17.92
Tłuszcze nasycone (g)
6.18
10.82
Tłuszcze nienasycone (g)
4.06
7.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.29
5.76
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.34
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.55
139.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
84.39
147.69
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.76
Witamina C (mg)
0.03
0.06
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.64
Witamina E (mg)
0.34
0.59
Retinol (µg (mcg))
83.10
145.42
Tiamina (mg)
0.09
0.15
Ryboflawina (mg)
0.21
0.38
Niacyna (mg)
0.58
1.02
Foliany (µg (mcg))
28.30
49.52
Beta karoten (µg (mcg))
15.66
27.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
372.01
651.01
Potas (mg)
100.73
176.27
Wapń (mg)
77.25
135.19
Fosfor (mg)
187.61
328.32
Magnez (mg)
9.30
16.27
Żelazo (mg)
0.63
1.10
Cynk (mg)
0.50
0.87
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika wiedeńskiego na herbatnikach 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika wiedeńskiego na herbatnikach

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
120 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Budyń (proszek)
80 g
śmietankowy, 2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Koszt składników
32.50