Sernik wiedeński
- Jajko (5 szt.)
- Serek homogenizowany waniliowy - 1 opakowanie (250 g)
- Cukier - 10 łyżek (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 łyżki (15 g)
- Mąka ziemniaczana - 1,5 łyżki (15 g)
- Masło (100 g)
- Twaróg sernikowy (700 g)
Przepis na sernik wiedeński krok po kroku
Masło ucieraj mikserem, aż stanie się lekko puszyste.
Żółtka oddziel od białek.
Żółtka wymieszaj z cukrem.
Do ubitego masła dodawaj żółta utarte z cukrem.
Dodaj ser, mąkę i wymieszaj mikserem na wolnych obrotach.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy serowej.
Delikatnie wymieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Masę serową przelej do blachy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 1 godziny.
Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, a po zakończeniu pieczenia zostaw ciasto w piekarniku i otwieraj go bardzo stopniowo, co kilka minut.
-
Sernik królewski
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik królewski puszysty
-
Sernik snickers
-
Sernik królewski Thermomix
-
Sernik królewski z brzoskwiniami
-
Sernik z mascarpone na herbatnikach
-
Sernik śmietankowy
-
Sernik marmurkowy
-
Sernik z kratką
-
Sernik królewski z bezą
-
Sernik królewski z wiórkami kokosowymi
-
Sernik królewski bezglutenowy
-
Sernik królewski z malinami
-
Sernik królewski z wiśniami z wiaderka
-
Sernik królewski z wiaderka
-
Sernik królewski stracciatella z wiaderka fit
-
Sernik królewski
Więcej informacji na temat sernika wiedeńskiego
Sernik wiedeński to jeden z najpopularniejszych odmian serników. Najczęściej pieczony bez spodu, z puszystym mielonym serem twarogowym i jajkami. Idealny na deser, podwieczorek, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy. Pięknie prezentuje się na stole, posypany cukrem pudrem, cynamonem, udekorowany owocami lub listkami mięty może być świetną opcją na tort okolicznościowy, spotkanie z rodziną czy imprezę z przyjaciółmi. Wypróbuj nasz najlepszy przepis na sernik wiedeński, gwarantujemy, że zostanie z Tobą na długo i zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Jeśli nie wiesz jak zrobić tradycyjny, wyśmienity sernik po wiedeńsku jesteś w odpowiednim miejscu. Mimo, że ciasto zachwyca swoim wyglądem, smakiem i konsystencją jego przygotowanie nie jest wymagające i jest w zasięgu możliwości każdego, nawet początkującego kucharza, czy piekarza. Gwarancją tego, że sernik będzie pyszny, jest dobry wybór głównego składnika czyli sera. Najlepiej wybrać ser półtłusty. Można samodzielnie zmielić go w warunkach domowych przez specjalną maszynę, jak również kupić gotowy ser twarogowy sprzedawany w wiaderkach, przeznaczony specjalnie do pieczenia serników. Oprócz sera potrzebnę będą jajka. Można w całości utrzeć je razem z serem lub najpierw oddzielić żółtka od białek. W tej drugiej wersji żółtka należy utrzeć z serem, a białka ubić mikserem na sztywną pianę i w takiej postaci dodać do sera - dzięki temu będzie on delikatniejszy i bardziej puszysty, jednak jest również większe ryzyko tego, że po upieczeniu szybko opadnie. Dlatego, bardzo ważne jest aby podczas pieczenia sernika nie otwierać piekarnika, a po zakończeniu pieczenia, ciasto zostawić w ciepłym piekarniku i bardzo powoli go otwierać, aby stopniowo stygło, zamiast szybko je wyciągać. A ile się piecze sernik wiedeński? Pieczenie powinno trwać około godzinny. Podczas pieczenia sernik może znacząco urosnąć, sięgając poza brzegi formy jednak odpowiednio pieczony i studzony wróci do swojego kształtu bez nadmiernego opadania jednocześnie. Przeczytaj kolejne kroki przygotowania aby wiedzieć jak upiec smaczny sernik wiedeński, który zachwyci wszystkich domowników i gości.
Alergeny w serniku wiedeńskim
Lista alergenów dla sernika wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sernika wiedeńskiego
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.