Sernik wegański
- Płatki owsiane - 2 szklanki (220 g)
- Czekolada deserowa - 2 tabliczki czekolady bez cukru (wegańska) (200 g)
- Mleko owsiane - 4 szklanki (1000 ml)
- Orzechy nerkowca - 3 garście (60 g)
- Kasza jaglana - 1 szklanka (180 g)
- Olej kokosowy - 0,5 szklanki (125 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na sernik wegański krok po kroku
Namocz w wodzie orzechy nerkowca na całą noc.
Kaszę jaglaną ugotuj przez 15 minut w napoju owsianym niesłodzonym w 3 szklankach mleka z dodatkiem laski wanilii.
Pod koniec gotowania dodaj olej kokosowy i ksylitol.
Do kaszy dodaj namoczone nerkowce i zblenduj na gładko. Pozostaw do wystudzenia.
W garnku rozpuść 1 tabliczkę czekolady z 0,5 szklanki mleka. Dodaj płatki owsiane, wymieszaj dokładnie i przełóż na dno formy. Wyrównaj i włóż do lodówki.
Wystudzoną masę nałóż na spód.
Z drugiej tabliczki czekolady i 0,5 szklanki napoju owsianego możesz przygotować polewę.
Pozostaw na całą noc w lodówce.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika wegańskiego
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz. W miarę z upływem czasu, słodkie przekąski zaczęto modyfikować pod kątem różnych diet.
Jedną z modyfikacji tradycyjnego ciasta, która dostosowuje je odpowiedniej diety jest sernik wegański. Bezglutenowy sernik z nerkowców oraz z kaszy jaglanej wpisuje się nie tylko w dietę wegańską i wegetariańską, ale także w bezglutenową, bezlaktozową i dietę o niskim indeksie glikemicznym. Jaglany sernik posiada nie tylko wyjątkowy smak lecz również wartości odżywcze pochodzące z kaszy jaglanej, nerkowców, płatków owsianych i ksylitolu. Przepis na sernik jaglany jest łatwy w przygotowaniu i nie sprawi trudności nawet osobom początkującym w kuchni. A jak zrobić sernik wegański dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Wypróbuj prosty przepis na wyśmienity wegański sernik, który zasmakuje każdemu.
Alergeny w serniku wegańskim
Lista alergenów dla sernika wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- mleko owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada deserowa
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy nerkowca
Wartości odżywcze sernika wegańskiego
Sernik wegański jest pyszną i zdrową propozycją na wyśmienity deser.
Energia i białka
(117g)
Węglowodany
(117g)
Tłuszcze
(117g)
Witaminy
(117g)
Składniki mineralne
(117g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.