Sernik waniliowy

Opublikowano: 16.03.2022 r., 9:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik waniliowy podany na białym talerzu. Kawałek ciasta udekorowany jest liśćmi mięty.
Sernik waniliowy
Sernik waniliowy to wspaniała propozycja na bardzo tradycyjny i delikatny w smaku sernik. Może on stanowić bazę do dalszego przygotowania deseru, gdyż pasuje do niego wiele dodatków.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 90 min
654 kcal
Kcal w porcji
255 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy 1 wiaderko (1000 g)
  • Mascarpone 2 opakowania (500 g)
  • Jajko (7 szt.)
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (300 g)
  • Herbatniki (300 g)
  • Masło (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na sernik waniliowy krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj do połączenia składników.

Dodaj twaróg, serek mascarpone oraz cukier z prawdziwą wanilią, zmiksuj krótko.

W malakserze umieść herbatniki i masło, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysp herbatnik z masłem.

Dociśnij lekko dłonią i wlej masę twarogową.

Do naczynia żaroodpornego wlej wrzącą wodę i wstaw do piekarnika.

Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 90 minut.

Wystudź sernik i schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik waniliowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat sernika waniliowego

Sernik waniliowy to bardzo dobry pomysł na najlepszy tradycyjny sernik. Jak upiec sernik? Najważniejsze jest, aby nie wysuszyć zbytnio masy sernikowej. Należy więc piec ciasto w temperaturze 160-170 stopni. Dobrze wstawić do piekarnika naczynie z wodą, aby podczas pieczenia powstała para wodna, która zapobiega wysychaniu ciasta. To, ile czasu piec ciasto zależy od jego wielkości oraz temperatury pieczenia. Im niższa tym sernik pieczemy dłużej. Przepis na sernik waniliowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia sernika potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, serek mascarpone, mleko skondensowane w puszce, cukier z prawdziwą wanilią, herbatniki, masło, jajka.

Jak zrobić sernik z prawdziwą wanilią? Do miski wbij jajka, dodaj mleko skondensowane i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj twaróg, serek mascarpone oraz cukier z prawdziwą wanilią, zmiksuj krótko. W malakserze umieść herbatniki i masło, rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wysp herbatnik z masłem. Dociśnij lekko dłonią i wlej masę twarogową. Do naczynia żaroodpornego wlej wrzącą wodę i wstaw do piekarnika. Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 90 minut. Wystudź sernik i schłodź w lodówce przez 6-7 godzin.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia.

Podsumowując pyszny sernik świetnie sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. Domowy sernik można podać z dodatkiem owoców świeżych lub musu owocowego podanego na ciepło. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 3-4 dni. Sernik przygotowany w domu jest smaczniejszy niż z piekarni i dużo tańszy. Nie warto obawiać się przygotowania perfekcyjnego sernika. Z naszego przepisu zawsze wyjdzie doskonały.

Alergeny w serniku waniliowym

Lista alergenów dla sernika waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika waniliowego

na 100g gotowej potrawy

Sernik waniliowy to wspaniały domowy deser, który nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków do żywności. Słodycze sklepowe często zawierają dużą ilość tłuszczów trans oraz syropu glukozowo-fruktozowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kcal)
256.58
654.29
Białko (g)
8.61
21.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany (g)
15.55
39.66
Węglowodany przyswajalne (g)
15.31
39.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz (g)
17.49
44.60
Tłuszcze nasycone (g)
13.48
34.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
10.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.26
8.32
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
1.90
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
98.46
251.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A (µg (mcg))
80.43
205.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.02
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.33
0.85
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.91
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.81
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
79.28
202.18
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.58
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.60
1.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.26
69.51
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.05
35.83
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód (mg)
309.64
789.57
Potas (mg)
122.54
312.48
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
119.72
305.30
Fosfor (mg)
187.28
477.58
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.78
27.48
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
1.59
Cynk (mg)
0.52
1.34
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika waniliowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika waniliowego

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
1 wiaderko
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Koszt składników
56.00