Sernik truskawkowy
- Płatki owsiane - 1 szklanka (110 g)
- Masło - 0,25 kostki (50 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 2 kostki (500 g)
- Truskawki (450 g)
- Żelatyna - 3 łyżeczki (12 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 3 łyżki (45 g)
Przepis na sernik truskawkowy krok po kroku
Płatki owsiane zmiel w rozdrabniaczu. Nie muszą być zmielone na pył, możesz zostawić większe kawałki.
Masło rozpuść w garnku.
Do zmielonych płatków owsianych dodaj masło i 2 łyżki wrzącej wody.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno tortownicy wysyp płatki owsiane, wyrównać i dociśnij. Wstaw do lodówki.
Jeśli do przygotowania używasz truskawek mrożonych, użyj ich 500 gramów i wcześniej rozmroź.
Do miski przełóż ser twarogowy, truskawki i ksylitol.
Zblenduj na kremową masę.
Żelatynę rozpuść w 0,25 szklanki gorącej wody.
Rozpuszczoną żelatynę dodaj do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
Masę serową przelej na spód.
Chłodź w lodówce przez minimum 3-4 godziny.
Udekoruj świeżymi truskawkami.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika truskawkowego
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Jedną z oryginalnych modyfikacji tradycyjnych ciast są ciasta na zimno i bez pieczenia. Jedną z takich propozycji jest sernik truskawkowy. Wykonany z płatków owsianych, bez dodatku cukru, słodzony ksylitolem jest zdrową propozycją nawet dla osób będących na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Sernik możesz wykonać z tradycyjnego sera twarogowego lub tego z wiaderka. Sernik truskawkowy z wiaderka będzie gładszy i bardziej aksamitny. Jednak czas wykonania będzie dokładnie taki sam, ponieważ w obu przypadkach należy zblendować ser z truskawkami. Przepis na sernik truskawkowy jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu. A jak zrobić sernik truskawkowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Sernik truskawkowy to pyszna i fajna propozycja na zdrowy deser. Dzięki temu, że obecnie mamy dostęp przez cały rok do truskawek, szczególnie tych mrożonych, ciasto możesz wykonać nie tylko w sezonie truskawkowym.
Alergeny w serniku truskawkowym
Lista alergenów dla sernika truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
Wartości odżywcze sernika truskawkowego
Sernik truskawkowy to pyszna i zdrowa propozycja domowego deseru.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.