Przepis na sernik tradycyjny krok po kroku
- Ser twarogowy półtłusty 1000 g 2 wiaderka
- Jajko 5 szt. 5 małych sztuk
- Masło 200 g 1 kostka
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 75 g 3 łyżki
- Cukier 100 g pół szklanki
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
Do dwóch misek rozdziel białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj ser, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, odrobinę cukru waniliowego i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ubijaj mikserem na średnich obrotach.
Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przelej do niej ciasto.
Ciasto piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 55 minut. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, by ciasto przestygło. Wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.
Często zadawane pytania
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Seromakowiec
-
Sernik z mleka w proszku
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Serniki

(liczba kalorii)
Sernik tradycyjny - cechy przepisu
Więcej o serniku tradycyjnym
Sernik tradycyjny jest przepysznym pomysłem na wyjątkowo prosty i piękny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Jest to przepis na tradycyjny wypiek, który króluje na stołach w wielu domach, a także na wszelkich uroczystościach. Jego smak jest bardzo delikatny i lekko waniliowy ze względu na dodatek budyniu.
Przepis na tradycyjny sernik jest bardzo łatwy i szybki, w kilka chwil można przygotować ten pyszny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Ciasto ma bardzo kremową konsystencję, a ze względu na brak dodatkowego spodu jest lekkie i nieskomplikowane, poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobry tradycyjny sernik, który będzie urzekał swoją cudowną formą i niebanalnym smakiem, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Ten prosty przepis pozwala uzyskać kremową masę i chrupiący wierzch ciasta.
Choć jest klasyczny, to dodatek waniliowego budyniu sprawia, że nie jest nudny i przewidywalny.
Polski sernik pieczony jest ciastem bardzo dekoracyjnym i smakuje jak z najlepszej cukierni, dlatego ciężko uwierzyć, że jest domowy.
Masa na sernik jest wytwarzana z 1 kg sera, dzięki czemu jest pyszna, kremowa i ma idealną strukturę. Ma bardzo dużo białka, dlatego świetnie sprawdzi się jako deser dla osób na diecie redukcyjnej i dla dbających o sylwetkę. Ze względu na brak dodatku mąki pszennej do ciasta, wypiek ten jest jest bezglutenowy, więc może być świetną propozycją dla osób z celiakią. Jest dość lekkostrawny, więc na pewno nie obciąży układu pokarmowego. Pomimo dużej słodyczy ma dość niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą sobie pozwolić na kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia.
Sernik jest idealną propozycją deseru na wszelkie przyjęcia, można wzbogacić jego smak poprzez dodatek budyniu o innym smaku, a także dorzucając do ciasta kawałki skórki pomarańczy, czy rodzynki i bakalie. Choć jest ciastem bardzo prostym, to prezentuje się naprawdę dekoracyjnie. Jego łagodny smak przypadnie do gustu każdemu.
Wartości odżywcze sernika tradycyjnego
Energia i białka
Węglowodany w serniku tradycyjnym
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy w przepisie na sernik tradycyjny
(123g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik tradycyjny
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku tradycyjnym
Lista alergenów dla sernika tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia