Przepis na sernik tradycyjny krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Do dwóch misek rozdziel białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

Do żółtek dodaj ser, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, odrobinę cukru waniliowego i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ubijaj mikserem na średnich obrotach.

Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przelej do niej ciasto.

Ciasto piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 55 minut. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, by ciasto przestygło. Wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.

Sernik podany na dekoracyjnym talerzu, ozdobiony owocami leśnymi.
sernik tradycyjny
Koszt przygotowania dania
24.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
257 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Sernik tradycyjny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku tradycyjnym

Sernik tradycyjny jest przepysznym pomysłem na wyjątkowo prosty i piękny deser, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Jest to przepis na tradycyjny wypiek, który króluje na stołach w wielu domach, a także na wszelkich uroczystościach. Jego smak jest bardzo delikatny i lekko waniliowy ze względu na dodatek budyniu.

Przepis na tradycyjny sernik jest bardzo łatwy i szybki, w kilka chwil można przygotować ten pyszny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Ciasto ma bardzo kremową konsystencję, a ze względu na brak dodatkowego spodu jest lekkie i nieskomplikowane, poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobry tradycyjny sernik, który będzie urzekał swoją cudowną formą i niebanalnym smakiem, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Ten prosty przepis pozwala uzyskać kremową masę i chrupiący wierzch ciasta.

Choć jest klasyczny, to dodatek waniliowego budyniu sprawia, że nie jest nudny i przewidywalny.

Polski sernik pieczony jest ciastem bardzo dekoracyjnym i smakuje jak z najlepszej cukierni, dlatego ciężko uwierzyć, że jest domowy.

Masa na sernik jest wytwarzana z 1 kg sera, dzięki czemu jest pyszna, kremowa i ma idealną strukturę. Ma bardzo dużo białka, dlatego świetnie sprawdzi się jako deser dla osób na diecie redukcyjnej i dla dbających o sylwetkę. Ze względu na brak dodatku mąki pszennej do ciasta, wypiek ten jest jest bezglutenowy, więc może być świetną propozycją dla osób z celiakią. Jest dość lekkostrawny, więc na pewno nie obciąży układu pokarmowego. Pomimo dużej słodyczy ma dość niski indeks glikemiczny, więc osoby z cukrzycą mogą sobie pozwolić na kawałek ciasta bez wyrzutów sumienia.

Sernik jest idealną propozycją deseru na wszelkie przyjęcia, można wzbogacić jego smak poprzez dodatek budyniu o innym smaku, a także dorzucając do ciasta kawałki skórki pomarańczy, czy rodzynki i bakalie. Choć jest ciastem bardzo prostym, to prezentuje się naprawdę dekoracyjnie. Jego łagodny smak przypadnie do gustu każdemu.

Wartości odżywcze sernika tradycyjnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(123g)
Energia (kalorie)
Białko
9.22 g
11.33 g

Węglowodany w serniku tradycyjnym

Na 100g
Na porcję
(123g)
Węglowodany
12.07 g
14.85 g
Węglowodany przyswajalne
11.80 g
14.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(123g)
Tłuszcz
14.02 g
17.25 g
Tłuszcze nasycone
9.35 g
11.50 g
Tłuszcze nienasycone
4.68 g
5.75 g
Tłuszcze jednonasycone
3.92 g
4.82 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.76 g
0.94 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
98.13 mg
120.69 mg

Witaminy w przepisie na sernik tradycyjny

Na 100g
Na porcję
(123g)
Witamina A
131.68 µg (mcg)
161.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.43 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina C
0.19 mg
0.23 mg
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina E
0.51 mg
0.63 mg
Retinol
129.50 µg (mcg)
159.29 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.22 mg
Niacyna
0.24 mg
0.29 mg
Foliany
16.84 µg (mcg)
20.71 µg (mcg)
Beta karoten
26.36 µg (mcg)
32.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sernik tradycyjny

Na 100g
Na porcję
(123g)
Sód
218.16 mg
268.34 mg
Potas
158.62 mg
195.10 mg
Wapń
75.88 mg
93.33 mg
Fosfor
156.18 mg
192.10 mg
Magnez
10.09 mg
12.41 mg
Żelazo
0.42 mg
0.52 mg
Cynk
0.49 mg
0.61 mg
Miedź
0.04 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika tradycyjnego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku tradycyjnym

Lista alergenów dla sernika tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania sernika tradycyjnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
2 wiaderka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
5 małych sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
75 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 75 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
33.10
Jak oceniasz przepis na sernik tradycyjny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób