Sernik Thermomix
- Cukier puder (200 g)
- Cukier wanilinowy (20 g)
- Jajko (6 szt.)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Ser twarogowy półtłusty - 4 małe kostki (1000 g)
- Śmietana 18% (75 g)
- Mąka ziemniaczana (15 g)
- Mąka pszenna typ 500 (10 g)
- Bułka tarta - do obsypania blaszki (10 g)
Przepis na sernik z thermomixu krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 150°C.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą.
Do naczynia miksującego wsyp cukier puder.
Następnie do naczynia Thermomix załóż motylek.
Do naczynia dodaj cukier wanilinowy oraz jajka.
Całość miksuj 4 minuty/ 37°C/ obroty 3.
Następnie zdejmij motylek a do masy dodaj ciepłe masło, twaróg, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę.
Składniki mieszaj 30 s./ obroty 7.
Przygotowaną masę wylej na dno tortownicy, następnie wyrównaj masę.
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około półtorej godziny.
Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku, uchyl drzwiczki piekarnika a ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat sernika z thermomixu
Sernik Thermomix to doskonały pomysł na pyszny i łatwy w przygotowaniu sernik, który będzie stanowił doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych. Przepis na sernik z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier puder, cukier wanilinowy, jajka, masło, ser twarogowy półtłusty, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz bułkę tartą do obsypania blaszki. Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać ser z wiaderka zamiast sera twarogowego półtłustego.
Jak zrobić sernik w Thermomixie? Piekarnik nagrzej do 150°C. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Do naczynia miksującego wsyp cukier puder. Następnie do naczynia Thermomix załóż motylek. Do naczynia dodaj cukier wanilinowy oraz jajka. Całość miksuj 4 minuty/ 37°C/ obroty 3. Następnie zdejmij motylek, a do masy dodaj ciepłe masło, twaróg oraz śmietanę. Składniki mieszaj 30 s./ obroty 7. Przygotowaną masę wylej na dno tortownicy, następnie wyrównaj masę. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku, uchyl drzwiczki piekarnika a ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Ser twarogowy stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim białko, które uważane jest za bardzo ważny składnik pokarmowy w naszej diecie. Białko stanowi składnik budulcowy organizmu oraz wykorzystywane jest do produkcji ważnych hormonów. Dodatkowo ser twarogowy jesteś źródłem wapnia, który odpowiada za budowę naszych gości. Jego niedobór może prowadzić do powstawania osteoporozy.
Podsumowując prosty przepis na tradycyjny sernik stanowi dobry pomysł na smaczne ciasto, które możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Sernik z Thermomixa będzie stanowił doskonały wybór na ciasto podawane jako deser po niedzielnym obiedzie.
Alergeny w serniku z thermomixu
Lista alergenów dla sernika z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze sernika z thermomixu
Sernik stanowi doskonałe źródło białka. Warto jednak pamiętać, że jest to danie wysokokaloryczne, dlatego nie powinno występować naszej diecie zbyt często.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.