Sernik świąteczny

Opublikowano: 14.04.2021 r., 15:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek sernika świątecznego z rodzynkami, podanego na małym talerzyku i udekorowanego skórką z pomarańczy.
Sernik świąteczny
Przepis na sernik świąteczny jest zaskakująco prosty i szybki. Ciasto wychodzi naprawdę pysznie - puszyste i miękkie, a wyjątkowego smaku nadają mu rodzynki.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
410 kcal
Kcal w porcji
171 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty 2 wiaderka (1000 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier 3/4 szkl (150 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1,5 szt (210 g)
  • Czekolada deserowa 1 tabliczka (100 g)
  • Rodzynki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm

Przepis na sernik świąteczny krok po kroku

W dużej misce ubij ciepłe masło z cukrem i cukrem waniliowym.

Oddziel do 2 małych miseczek wszystkie żółtka i białka. Żółtka dodawaj powoli do miski z masłem, a białka odstawiamy.

Do masy z żółtek dodaj małymi partiami twaróg i ubijaj na wysokich obrotach. Następnie dodaj proszek budyniowy i 150 ml śmietanki.

W osobnej misce ubij pianę z białek, następnie wlej ją do masy serowej i delikatnie zamieszaj. Do masy dodaj rodzynki.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę serową. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 60 minut.

W małym garnku roztop czekoladę z pozostałą częścią śmietanki. Tak powstałą polewą udekoruj gotowe ciasto.

Jak oceniasz przepis na sernik świąteczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat sernika świątecznego

Sernik świąteczny to tradycyjna wersja pysznego ciasta z masą serową. Deser ten podawany jest z pysznymi i słodkimi rodzynkami, które idealnie pasują do słodkiego twarogu. To ciasto jest najlepszym deser na święta, a także na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Ten przepis na sernik świąteczny jest bardzo łatwy i ekspresowy. W ciągu kilku chwil można przygotować ten wspaniały deser, który przypadnie do gustu wszystkim, nawet największym krytykom kulinarnym. Idealnie smakuje z rodzynkami, jednak można również przygotować wersję bez nich, albo zastąpić je innymi bakaliami.

Prosty sernik świąteczny zawsze się udaje i zachwyca wszystkich, dlatego można przygotowywać je na każde przyjęcia, czy imprezy. Posmakuje nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom.

Ten sernik jest tak pyszny, że znika ze stołu w ekspresowym tempie, dlatego lepiej przygotować podwójną porcję, tak by ciasta spokojnie starczyło dla wszystkich.

Sernik bożonarodzeniowy pięknie prezentuje się na stole, można udekorować go kandyzowaną skórką pomarańczy, posiekanymi orzechami lub płatkami migdała. Idealnie sprawdza się w roli dekoracji również polewa z czekolady. Najlepiej wybrać do tego czekoladę deserową, która jest nieco słodsza od gorzkiej. Lepiej się roztapia, gdyż ma większy udział tłuszczu i tworzy pyszną polewę.

Zazwyczaj wypieki świąteczne są bardzo pracochłonne, by jak najlepiej prezentować się na stole. Jednak to ciasto, choć bardzo łatwe w wykonaniu, to efekt końcowy jest naprawdę oszałamiający. Choć ciasto wydaje się bardzo proste to zaskakuje złożonymi nutami smakowymi i pięknym aromatem za który odpowiadają czekoladowa polewa i waniliowa, twarogowa masa.

Choć sernik ten jest bardzo tradycyjny, to jednak nie brakuje w nim nutki nowoczesności. Czekoladowa polewa i słodkie rodzynki ukryte w masie, stanowiące przepyszny element zaskoczenia, tworzą razem cudowną całość.

Ten sernik jest bardzo dobry i sprawdzi się również dla osób na różnych dietach. Spokojnie mogą sobie na niego pozwolić osoby na diecie bezglutenowej, czy wegetariańskiej, a także dbający o szczupłą sylwetkę.

Alergeny w serniku świątecznym

Lista alergenów dla sernika świątecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika świątecznego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(171g)
Energia (kcal)
240.03
410.45
Białko (g)
7.81
13.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(171g)
Węglowodany (g)
17.71
30.29
Węglowodany przyswajalne (g)
17.21
29.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tłuszcz (g)
15.67
26.80
Tłuszcze nasycone (g)
11.52
19.71
Tłuszcze nienasycone (g)
4.15
7.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.47
5.93
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
1.16
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
79.33
135.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(171g)
Witamina A (µg (mcg))
107.81
184.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.26
0.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
0.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
106.07
181.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.02
22.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.01
35.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(171g)
Sód (mg)
188.74
322.74
Potas (mg)
128.94
220.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
60.36
103.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.86
203.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.12
17.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
0.87
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika świątecznego 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika świątecznego

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
2 wiaderka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
150 g
3/4 szkl
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
210 g
1,5 szt
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.15
Za 210 g
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
43.50