Sernik świąteczny
- Ser twarogowy półtłusty - 2 wiaderka (1000 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 3/4 szkl (150 g)
- Budyń (proszek) - 1 opakowanie (40 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1,5 szt (210 g)
- Czekolada deserowa - 1 tabliczka (100 g)
- Rodzynki (100 g)
Przepis na sernik świąteczny krok po kroku
W dużej misce ubij ciepłe masło z cukrem i cukrem waniliowym.
Oddziel do 2 małych miseczek wszystkie żółtka i białka. Żółtka dodawaj powoli do miski z masłem, a białka odstawiamy.
Do masy z żółtek dodaj małymi partiami twaróg i ubijaj na wysokich obrotach. Następnie dodaj proszek budyniowy i 150 ml śmietanki.
W osobnej misce ubij pianę z białek, następnie wlej ją do masy serowej i delikatnie zamieszaj. Do masy dodaj rodzynki.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę serową. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 60 minut.
W małym garnku roztop czekoladę z pozostałą częścią śmietanki. Tak powstałą polewą udekoruj gotowe ciasto.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika świątecznego
Sernik świąteczny to tradycyjna wersja pysznego ciasta z masą serową. Deser ten podawany jest z pysznymi i słodkimi rodzynkami, które idealnie pasują do słodkiego twarogu. To ciasto jest najlepszym deser na święta, a także na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Ten przepis na sernik świąteczny jest bardzo łatwy i ekspresowy. W ciągu kilku chwil można przygotować ten wspaniały deser, który przypadnie do gustu wszystkim, nawet największym krytykom kulinarnym. Idealnie smakuje z rodzynkami, jednak można również przygotować wersję bez nich, albo zastąpić je innymi bakaliami.
Prosty sernik świąteczny zawsze się udaje i zachwyca wszystkich, dlatego można przygotowywać je na każde przyjęcia, czy imprezy. Posmakuje nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom.
Ten sernik jest tak pyszny, że znika ze stołu w ekspresowym tempie, dlatego lepiej przygotować podwójną porcję, tak by ciasta spokojnie starczyło dla wszystkich.
Sernik bożonarodzeniowy pięknie prezentuje się na stole, można udekorować go kandyzowaną skórką pomarańczy, posiekanymi orzechami lub płatkami migdała. Idealnie sprawdza się w roli dekoracji również polewa z czekolady. Najlepiej wybrać do tego czekoladę deserową, która jest nieco słodsza od gorzkiej. Lepiej się roztapia, gdyż ma większy udział tłuszczu i tworzy pyszną polewę.
Zazwyczaj wypieki świąteczne są bardzo pracochłonne, by jak najlepiej prezentować się na stole. Jednak to ciasto, choć bardzo łatwe w wykonaniu, to efekt końcowy jest naprawdę oszałamiający. Choć ciasto wydaje się bardzo proste to zaskakuje złożonymi nutami smakowymi i pięknym aromatem za który odpowiadają czekoladowa polewa i waniliowa, twarogowa masa.
Choć sernik ten jest bardzo tradycyjny, to jednak nie brakuje w nim nutki nowoczesności. Czekoladowa polewa i słodkie rodzynki ukryte w masie, stanowiące przepyszny element zaskoczenia, tworzą razem cudowną całość.
Ten sernik jest bardzo dobry i sprawdzi się również dla osób na różnych dietach. Spokojnie mogą sobie na niego pozwolić osoby na diecie bezglutenowej, czy wegetariańskiej, a także dbający o szczupłą sylwetkę.
Alergeny w serniku świątecznym
Lista alergenów dla sernika świątecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika świątecznego
Energia i białka
(171g)
Węglowodany
(171g)
Tłuszcze
(171g)
Witaminy
(171g)
Składniki mineralne
(171g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.