Przepis na sernik straciatella krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Herbatniki zblenduj na ciasto o formie piasku. Wymieszaj je z kremem czekoladowym, by powstała spójna klejąca masa.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, by dobrze przylegał do krawędzi. Masę ciasteczkową wyłóż na spód dokładnie dociskając palcami.

W dużej misce śmietankę ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodawaj do niej małymi partiami serek mascarpone.

W rondelku zagotuj mleko i wymieszaj je z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści dodaj do całości jogurt naturalny i dobrze wymieszaj.

Mleko z żelatyną przelej do masy mascarpone cały czas ubijając.

Czekoladę drobno posiekaj i dodaj do masy z serkiem. Całość wymieszaj łyżką.

Gotową masę nałóż delikatnie na spód ciasteczkowy.

Chłódź w lodówce przez 4 godziny.

Sernik straciatella podany na eleganckim talerzyku, udekorowany startą czekoladą.
sernik straciatella
Koszt przygotowania dania
34.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
597 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Sernik straciatella - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku straciatella

Sernik straciatella to ciastko, które się pięknie prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Spotykają się w nim serowa masa i kawałki deserowej czekolady, które razem tworzą niezapomniane wrażenia smakowe. To ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Choć wspaniale się prezentuje i pysznie smakuje, to wcale nie jest skomplikowane.

To ciasto idealne dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a dzięki temu jest też bardzo szybkie. Jedyne co zabiera dużo czasu, to chłodzenie, jednak ten proces nie wymaga żadnej ingerencji, więc nie przysparza to żadnych kłopotów. Ze względu na brak konieczności pieczenia spodu to ciasto idealne dla osób, które nie mają piekarnika w swoim domu.

Przepis na sernik straciatella jest niezwykle łatwy i można go przygotować w kilka chwil. Pozwala na stworzenie ciasta doskonałego. Idealnie puszystego i słodkiego. Z kremowym spodem. Tajemnicą tak pysznego placka jest dodatek nutelli do masy na ciasto. Nutella skleja kawałki ciastek, dzięki temu spód jest jednolity i zwarty. Ma również dużo lepszy i bardziej słodki smak. To świetny pomysł, gdyż sama masa serowa nie jest aż tak słodka.

Pyszny sernik straciatella bez pieczenia będzie idealną opcją na letnie przyjęcia. Można go zrobić w kilka chwil, a jego smak skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje. To ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serników, a także czekolady. Ciasto łączy w sobie puszystą i miękką masę, a także chrupiący spód, co łącznie tworzy idealną kompozycję.

Najlepiej smakuje na zimno, porządnie schłodzony. Dzięki temu masa jest bardziej aksamitna. To ciasto, ze względu na swój wspaniały, słodki smak, w ekspresowym tempie znika z talerzy. Masa robiona jest z mascarpone, co sprawia, że bardzo gęsta i kremowa. W połączeniu z żelatyną tworzy puszystą konstrukcję, która przywodzi na myśl słodkie chmury. Ciasto na nutellowym spodzie robi naprawdę ogromne wrażenie na gościach, gdyż jest rzadko spotykane, a smakuje fantastycznie. Masa serowa z jogurtem idealnie się z nim komponuje.

Wartości odżywcze sernika straciatella

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(176g)
Energia (kalorie)
339.74 kcal
597.94 kcal
Białko
4.97 g
8.75 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku straciatella

Na 100g
Na porcję
(176g)
Węglowodany
27.81 g
48.95 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
26.71 g
47.01 g
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(176g)
Tłuszcz
22.93 g
40.37 g
Tłuszcze nasycone
17.13 g
30.14 g

Składniki mineralne w przepisie na sernik straciatella

Na 100g
Na porcję
(176g)
Sód
214.67 mg
377.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
123.44 mg
217.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika straciatella 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku straciatella

Lista alergenów dla sernika straciatella przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • krem czekoladowy typu nutella
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Jogurt naturalny
    • Mleko 2%
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania sernika straciatella

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
250 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 250 g
Krem czekoladowy typu nutella
200 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.29
Za 200 g
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Żelatyna
12 g
1.5 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 12 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Jogurt naturalny
200 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Mleko 2%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
51.60
Jak oceniasz przepis na sernik straciatella
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób