Sernik straciatella
- Herbatniki - 1 opakowanie (250 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (200 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
- Czekolada deserowa (100 g)
- Żelatyna - 1.5 łyżki (12 g)
- Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
- Jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 ml)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (200 ml)
- Cukier - pół szklanki (100 g)
Przepis na sernik straciatella krok po kroku
Herbatniki zblenduj na ciasto o formie piasku. Wymieszaj je z kremem czekoladowym, by powstała spójna klejąca masa.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, by dobrze przylegał do krawędzi. Masę ciasteczkową wyłóż na spód dokładnie dociskając palcami.
W dużej misce śmietankę ubij z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodawaj do niej małymi partiami serek mascarpone.
W rondelku zagotuj mleko i wymieszaj je z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści dodaj do całości jogurt naturalny i dobrze wymieszaj.
Mleko z żelatyną przelej do masy mascarpone cały czas ubijając.
Czekoladę drobno posiekaj i dodaj do masy z serkiem. Całość wymieszaj łyżką.
Gotową masę nałóż delikatnie na spód ciasteczkowy.
Chłódź w lodówce przez 4 godziny.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika straciatella
Sernik straciatella to ciastko, które się pięknie prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Spotykają się w nim serowa masa i kawałki deserowej czekolady, które razem tworzą niezapomniane wrażenia smakowe. To ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Choć wspaniale się prezentuje i pysznie smakuje, to wcale nie jest skomplikowane.
To ciasto idealne dla wszystkich, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a dzięki temu jest też bardzo szybkie. Jedyne co zabiera dużo czasu, to chłodzenie, jednak ten proces nie wymaga żadnej ingerencji, więc nie przysparza to żadnych kłopotów. Ze względu na brak konieczności pieczenia spodu to ciasto idealne dla osób, które nie mają piekarnika w swoim domu.
Przepis na sernik straciatella jest niezwykle łatwy i można go przygotować w kilka chwil. Pozwala na stworzenie ciasta doskonałego. Idealnie puszystego i słodkiego. Z kremowym spodem. Tajemnicą tak pysznego placka jest dodatek nutelli do masy na ciasto. Nutella skleja kawałki ciastek, dzięki temu spód jest jednolity i zwarty. Ma również dużo lepszy i bardziej słodki smak. To świetny pomysł, gdyż sama masa serowa nie jest aż tak słodka.
Pyszny sernik straciatella bez pieczenia będzie idealną opcją na letnie przyjęcia. Można go zrobić w kilka chwil, a jego smak skradnie serce każdego, kto tylko go spróbuje. To ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serników, a także czekolady. Ciasto łączy w sobie puszystą i miękką masę, a także chrupiący spód, co łącznie tworzy idealną kompozycję.
Najlepiej smakuje na zimno, porządnie schłodzony. Dzięki temu masa jest bardziej aksamitna. To ciasto, ze względu na swój wspaniały, słodki smak, w ekspresowym tempie znika z talerzy. Masa robiona jest z mascarpone, co sprawia, że bardzo gęsta i kremowa. W połączeniu z żelatyną tworzy puszystą konstrukcję, która przywodzi na myśl słodkie chmury. Ciasto na nutellowym spodzie robi naprawdę ogromne wrażenie na gościach, gdyż jest rzadko spotykane, a smakuje fantastycznie. Masa serowa z jogurtem idealnie się z nim komponuje.
Alergeny w serniku straciatella
Lista alergenów dla sernika straciatella przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- krem czekoladowy typu nutella
- mascarpone
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
- Jogurt naturalny
- Mleko 2%
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze sernika straciatella
Ten sernik nie powinien gościć zbyt często w diecie ze względu na wysoki udział cukru prostego.
Energia i białka
(176g)
Węglowodany
(176g)
Tłuszcze
(176g)
Witaminy
(176g)
Składniki mineralne
(176g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.