Sernik rosyjski
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na sernik rosyjski krok po kroku
Herbatniki umieść w zamkniętym worku i rozgnieć je, aby uzyskać drobne kawałki.
W dużej misce połącz rozgniecione herbatniki z rozpuszczonym masłem. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
Składniki wyłóż na dnie blachy i dociśnij ręką.
W osobnej misce umieść twaróg i cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą i masa będzie gładka.
Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryny, śmietanę kremówkę i szczyptę soli. Mieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolita masa.
Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj masę.
Przygotowaną masę serową wlej na herbatniki i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 min w 180 st. C.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika rosyjskiego
Sernik rosyjski to pyszny i puszysty sernik, który idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi, ale też jako deser w ciągu zwykłego dnia. Ten tradycyjny domowy sernik idealnie sprawdzi się jako ciasto na święta, dlatego poznaj mój dzisiejszy przepis na sernik rosyjski, a może będzie to twój nowy wielkanocny deser, który podasz gościom.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie podstawowe składniki jak:
- 500 g serka waniliowego lub twarogu to będzie nasza masa serowa
- 200 g herbatników
- 100 g masła (rozpuszczonego)
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Skórka otarta z jednej cytryny
- 200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- 2 łyżki mąki pszennej
- Szczypta soli
Zatem, jak zrobić sernik rosyjski?
Herbatniki umieść w zamkniętym worku i rozgnieć je, aby uzyskać drobne kawałki.
W dużej misce połącz rozgniecione herbatniki z rozpuszczonym masłem. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż dno tortownicy o średnicy około 24 cm papierem do pieczenia. Na dnie równomiernie rozprowadź masę z herbatników i delikatnie dociskaj, aby utworzyć spód sernika. Umieść tortownicę w lodówce, aby spód stwardniał.
W osobnej misce umieść serka waniliowego (lub twaróg) i cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryny, śmietanę kremówkę i szczyptę soli. Mieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolita masa.
Stopniowo dodawaj mąkę i kontynuuj mieszanie, aż składniki zostaną dokładnie połączone.
Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej masę serową na herbatnikowy spód. Wyrównaj wierzch.
Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż wierzch nabierze lekkiego złotego koloru.
Sam widzisz, jak szybki jest mój sprawdzony przepis, dlatego koniecznie wykorzystaj go w swoim domu, może będzie to twój nowy świąteczny sernik. Będzie to idealny pomysł na deser dla wszystkich znajomych.
Alergeny w serniku rosyjskim
Lista alergenów dla sernika rosyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
- Herbatniki
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika rosyjskiego
Sernik rosyjski możesz też przygotować na kruchym cieście, idealnie smakuje z lodami i owocami.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
-
twaróg,
masło,
herbatniki,
jajka,
cukier,
śmietana,
mąka pszenna,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.