Sernik rosyjski

Opublikowano: 14.07.2023 r., 0:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sernik z rodzynkami
Sernik rosyjski
Sernik rosyjski jest niezwykle puszysty i delikatny dlatego będzie to idealna propozycja na każde przyjęcie. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
237 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na sernik rosyjski krok po kroku

Herbatniki umieść w zamkniętym worku i rozgnieć je, aby uzyskać drobne kawałki.

W dużej misce połącz rozgniecione herbatniki z rozpuszczonym masłem. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.

Składniki wyłóż na dnie blachy i dociśnij ręką.

W osobnej misce umieść twaróg i cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą i masa będzie gładka.

Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryny, śmietanę kremówkę i szczyptę soli. Mieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolita masa.

Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj masę.

Przygotowaną masę serową wlej na herbatniki i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 min w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na sernik rosyjski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób

Więcej informacji na temat sernika rosyjskiego

Sernik rosyjski to pyszny i puszysty sernik, który idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi, ale też jako deser w ciągu zwykłego dnia. Ten tradycyjny domowy sernik idealnie sprawdzi się jako ciasto na święta, dlatego poznaj mój dzisiejszy przepis na sernik rosyjski, a może będzie to twój nowy wielkanocny deser, który podasz gościom.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie podstawowe składniki jak:

- 500 g serka waniliowego lub twarogu to będzie nasza masa serowa

- 200 g herbatników

- 100 g masła (rozpuszczonego)

- 200 g cukru

- 4 jajka

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- Skórka otarta z jednej cytryny

- 200 ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)

- 2 łyżki mąki pszennej

- Szczypta soli

Zatem, jak zrobić sernik rosyjski?

Herbatniki umieść w zamkniętym worku i rozgnieć je, aby uzyskać drobne kawałki.

W dużej misce połącz rozgniecione herbatniki z rozpuszczonym masłem. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wyłóż dno tortownicy o średnicy około 24 cm papierem do pieczenia. Na dnie równomiernie rozprowadź masę z herbatników i delikatnie dociskaj, aby utworzyć spód sernika. Umieść tortownicę w lodówce, aby spód stwardniał.

W osobnej misce umieść serka waniliowego (lub twaróg) i cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą i masa będzie gładka. Dodaj jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryny, śmietanę kremówkę i szczyptę soli. Mieszaj wszystko razem, aż powstanie jednolita masa.

Stopniowo dodawaj mąkę i kontynuuj mieszanie, aż składniki zostaną dokładnie połączone.

Wyjmij tortownicę z lodówki i wlej masę serową na herbatnikowy spód. Wyrównaj wierzch.

Wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz sernik w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut, aż wierzch nabierze lekkiego złotego koloru.

Sam widzisz, jak szybki jest mój sprawdzony przepis, dlatego koniecznie wykorzystaj go w swoim domu, może będzie to twój nowy świąteczny sernik. Będzie to idealny pomysł na deser dla wszystkich znajomych.

Alergeny w serniku rosyjskim

Lista alergenów dla sernika rosyjskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Herbatniki
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika rosyjskiego

na 100g gotowej potrawy

Sernik rosyjski możesz też przygotować na kruchym cieście, idealnie smakuje z lodami i owocami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
296.78
237.42
Białko (g)
6.78
5.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
26.37
21.09
Węglowodany przyswajalne (g)
26.10
20.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
18.59
14.87
Tłuszcze nasycone (g)
12.90
10.32
Tłuszcze nienasycone (g)
5.69
4.55
Cholesterol (mg)
83.85
67.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.11
22.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
280.41
224.33
Potas (mg)
76.99
61.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
59.59
47.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
155.07
124.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.00
6.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika rosyjskiego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika rosyjskiego

Koszt składników
37.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Koszt składników
37.10