Sernik rosa Thermomix
- Jajko (5 szt.)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Cukier - 2 szklanki (400 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Olej rzepakowy (150 ml)
- Twaróg sernikowy (750 g)
- Budyń (proszek) - waniliowy (80 g)
Przepis na sernik rosę z thermomixu krok po kroku
Do urządzenia miksującego włóż ciepłe masło, 100 g cukru, jedno całe jajko, mąka oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.
Składniki na spód ciasta wyrób 1min/interwał.
Wyrobionym ciastem wyłóż dno blaszki do pieczenia.
Spód ciasta piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.
Pozostałe jajka wybij do dwóch oddzielnych miseczek, rozdzielając białko od żółtka.
Do naczynia miksującego włóż twaróg, żółtka, 200 g cukru, budyń w proszku, mleko oraz olej.
Składniki w naczyniu miksującym miksuj 3 min/obroty 6.
Masą twarogową wylej na podpieczone ciasto i całość piecz przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Naczynie miksujące umyj i osusz, aby nie było mokre. Krok ten jest niezbędny aby dobrze ubić białka.
Do Thermomix'a załóż motylek, następnie do naczynia miksującego wlej białka i dodaj szczyptę soli.
Białka ubijaj 1,5min/obroty 3. Podczas ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodaj pozostały cukier.
Następnie upieczone ciasto szybko wyciągnij z piekarnika, wyłóż na nie pianę I całość piecz jeszcze 10 minut w temperaturze 180°C.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat sernika rosy z thermomixu
Sernik rosa Thermomix to doskonała propozycja na pyszny sernik domowej roboty. Do jego przygotowania możesz użyć ser z wiaderka, który doskonale sprawdzi się do przygotowania pysznego i prostego ciasta. Przepis na sernik rosa z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby przygotować ten pyszny wypiek. Do przygotowania sernika potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, masło, cukier, mąka pszenna, mleko spożywcze, olej rzepakowy, twaróg sernikowy z wiaderka oraz budyń w proszku. Składniki te są ogólnodostępne i przystępne cenowo. Sernik możesz przygotować również z brzoskwiniami - wystarczy, że pokrojone w kostkę brzoskwinie dodasz do masy twarogowej.
Jak zrobić sernik rosę z Thermomixa? Do urządzenia miksującego włóż ciepłe masło, 100 g cukru, jedno całe jajko, mąka oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki na spód ciasta wyrób 1min/interwał. Wyrobionym ciastem wyłóż dno blaszki do pieczenia. Spód ciasta piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Pozostałe jajka wybij do dwóch oddzielnych miseczek, rozdzielając białko od żółtka. Do naczynia miksującego włóż twaróg, żółtka, 200 g cukru, budyń w proszku, mleko oraz olej. Składniki w naczyniu miksującym miksuj 3 min/obroty 6. Masą twarogową wylej na podpieczone ciasto i całość piecz przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Naczynie miksujące umyj i osusz, aby nie było mokre. Do Thermomixa załóż motylek, następnie do naczynia miksującego wlej białka i dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj 1,5min/obroty 3. Podczas ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodaj pozostały cukier. Następnie upieczone ciasto szybko wyciągnij z piekarnika, wyłóż na nie pianę I całość piecz jeszcze 10 minut w temperaturze 180°C.
Podsumowując ten szybki przepis na sernik to dobry pomysł na smaczną przekąskę do kawy lub herbaty. Doskonale sprawdzi się podany podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatkowo ciasto możesz przygotować na święta, ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu i doskonale smakuje.
Alergeny w serniku rosie z thermomixu
Lista alergenów dla sernika rosy z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- twaróg sernikowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernika rosy z thermomixu
Sernik rosa z Thermomixa to doskonała alternatywa dla gotowych wypieków. Domowy sernik nie zawiera konserwantów. Jeśli chcesz aby sernik miał mniej kalorii to jego wykonania, możesz wykorzystać ksylitol lub erytrytol zamiast cukru.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
-
jajka,
masło,
cukier,
mąka pszenna,
mleko,
olej rzepakowy,
twaróg,
budyń,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.