Sernik puszysty z budyniem

Opublikowano: 12.03.2023 r., 12:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik puszysty z budyniem podany na białym talerzu.
Sernik puszysty z budyniem
Puszysty sernik z budyniem to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne ciasto na bazie twarogu.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
421 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Budyń (proszek) - śmietankowy, 2 opakowania (70 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (150 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Herbatniki (200 g)
  • Masło - roztopione, ćwierć kostki (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na sernik puszysty z budyniem krok po kroku

Ciasteczka rozdrobnij na bardzo małe kawałki, dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dokładnie wyłóż masą z ciasteczek (dokładnie ugnieć je przy pomocy łyżki, aby uzyskać spód ciasta).

Twaróg sernikowy wymieszaj z budyniem, jajkami oraz cukrem (użyj do tego miksera).

Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj składniki przy pomocy szpatułki.

Na herbatniki wlej masę serową i dokładnie rozprowadź ją po całej blaszce.

Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.

Upieczony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik puszysty z budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat sernika puszystego z budyniem

Sernik puszysty z budyniem stanowi doskonały pomysł na wypiek, który możemy podać z dodatkiem kawy lub herbaty na deser, lub słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Pyszny domowy sernik chętnie podawany jest podczas świąt oraz imprez okolicznościowych. Sprawdzony przepis na sernik puszysty z budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, budyń śmietanowy, jajka, cukier, śmietanka 30%, herbatniki oraz masło. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić sernik puszysty z budyniem? Ciasteczka rozdrobnij na bardzo małe kawałki, dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dokładnie wyłóż masą z ciasteczek. Twaróg sernikowy wymieszaj z budyniem, jajkami oraz cukrem. Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj składniki przy pomocy szpatułki. Na herbatniki wlej masę serową i dokładnie rozprowadź ją po całej blaszce. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Upieczony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie, między innymi jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny sernik, którego składnikiem jest masa budyniowa. Smaczny sernik jest dobry do spożycia po ostudzeniu. Sernik na kruchym spodzie warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w serniku puszystym z budyniem

Lista alergenów dla sernika puszystego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Herbatniki
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika puszystego z budyniem

na 100g gotowej potrawy

Sernik puszysty z budyniem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Sernik stanowi dobre źródło białka, jednak jest kaloryczny - dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
210.59
421.18
Białko (g)
8.26
16.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
18.94
37.88
Węglowodany przyswajalne (g)
18.72
37.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
11.31
22.62
Tłuszcze nasycone (g)
8.43
16.86
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
5.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.29
4.57
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
1.18
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.79
127.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
56.53
113.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
55.72
111.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
1.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.49
48.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.73
19.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
319.64
639.29
Potas (mg)
86.77
173.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.45
132.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
162.24
324.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.02
16.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika puszystego z budyniem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika puszystego z budyniem

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
70 g
śmietankowy, 2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.75
Za 70 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
150 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
50 g
roztopione, ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
38.50