Sernik puszysty z budyniem
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Budyń (proszek) - śmietankowy, 2 opakowania (70 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Herbatniki (200 g)
- Masło - roztopione, ćwierć kostki (50 g)
Przepis na sernik puszysty z budyniem krok po kroku
Ciasteczka rozdrobnij na bardzo małe kawałki, dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dokładnie wyłóż masą z ciasteczek (dokładnie ugnieć je przy pomocy łyżki, aby uzyskać spód ciasta).
Twaróg sernikowy wymieszaj z budyniem, jajkami oraz cukrem (użyj do tego miksera).
Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj składniki przy pomocy szpatułki.
Na herbatniki wlej masę serową i dokładnie rozprowadź ją po całej blaszce.
Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około godzinę.
Upieczony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik bez spodu
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik dyniowy
-
Sernik wielkanocny
-
Sernik z rodzynkami
-
Sernik wiedeński z wiaderka
-
Sernik ze śmietany
-
Sernik z wiaderka na herbatnikach
-
Sernik na biszkoptach
-
Sernik z wiaderka bez spodu
-
Sernik baskijski
-
Sernik z masłem orzechowym
-
Sernik z masą krówkową
-
Sernik bez jajek
-
Sernik lwowski
-
Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
-
Sernik z wiaderka
Więcej informacji na temat sernika puszystego z budyniem
Sernik puszysty z budyniem stanowi doskonały pomysł na wypiek, który możemy podać z dodatkiem kawy lub herbaty na deser, lub słodką przekąskę podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Pyszny domowy sernik chętnie podawany jest podczas świąt oraz imprez okolicznościowych. Sprawdzony przepis na sernik puszysty z budyniem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, budyń śmietanowy, jajka, cukier, śmietanka 30%, herbatniki oraz masło. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić sernik puszysty z budyniem? Ciasteczka rozdrobnij na bardzo małe kawałki, dodaj do nich roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia dokładnie wyłóż masą z ciasteczek. Twaróg sernikowy wymieszaj z budyniem, jajkami oraz cukrem. Śmietanę ubij na puszystą masę, dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj składniki przy pomocy szpatułki. Na herbatniki wlej masę serową i dokładnie rozprowadź ją po całej blaszce. Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Upieczony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest również dobrym źródłem białka. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie, między innymi jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny sernik, którego składnikiem jest masa budyniowa. Smaczny sernik jest dobry do spożycia po ostudzeniu. Sernik na kruchym spodzie warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w serniku puszystym z budyniem
Lista alergenów dla sernika puszystego z budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
- Herbatniki
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika puszystego z budyniem
Sernik puszysty z budyniem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Sernik stanowi dobre źródło białka, jednak jest kaloryczny - dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.