Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na sernik piernikowy krok po kroku

Oddziel białka od żółtek z dwóch jajek.

Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, 200 g masła, dwa żółtka, jedną płaską łyżkę stołową przyprawy do piernika, kakao oraz śmietanę 18%.

Ze składników wyrób ręcznie ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.

Ciasto podziel na 4 części, jedną część włóż do lodówki, 3 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wiórki dociśnij palcami.

Spód sernika piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie spód ciasta wyciągnij.

Do miski włóż twaróg sernikowy, cukier, pozostałe masło oraz budyń. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.

Cały czas miksując masę, cienkim strumieniem wlej śmietankę 30%, dodaj po jednym jajku oraz pozostałe białka.

Masę sernikową mieszaj, aby była gładka i kremowa.

Masę przełóż na podpieczony spód piernikowy i rozprowadź.

Następnie na wierzch masy serowej zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta kruchego.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę.

Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Gotowe ciasto podawaj z dodatkiem kawy lub herbaty.

Sernik piernikowy podany na białym talerzyku.
Sernik piernikowy - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - sernik piernikowy

W skrócie
Kalorii w porcji
597 kcal
Wielkość
jednej porcji
235 g
Indeks glikemiczny
66

Wartości odżywcze sernika piernikowego

na 100g gotowej potrawy

Sernik piernikowy to doskonała propozycja na smaczne ciasto. Sernik stanowi doskonałe źródło białka, które jest łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
254.22
597.42
Białko (g)
9.11
21.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
23.08
54.23
Węglowodany przyswajalne (g)
22.61
53.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
1.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
14.41
33.86
Tłuszcze nasycone (g)
10.48
24.63
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
9.23
Cholesterol (mg)
79.63
187.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
107.68
253.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
105.92
248.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.16
2.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.72
83.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
21.27
49.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
160.25
376.59
Potas (mg)
104.58
245.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.62
116.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
124.16
291.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.17
40.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.35
3.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
1.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika piernikowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku piernikowym

Lista alergenów dla sernika piernikowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat sernika piernikowego

Sernik piernikowy to doskonały pomysł na pyszny deser. Najlepszy sernik na spodzie piernikowym będzie stanowił doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na sernik piernikowy jest dość trudny w przygotowaniu, dlatego wymaga odrobinę doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier puder, masło, jajka, kakao, śmietana 18%, twaróg sernikowy, cukier, budyń, śmietana kremowa 30% oraz przyprawa do piernika.

Jak zrobić sernik piernikowy? Oddziel białka od żółtek z dwóch jajek. Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder, 200 g masła, dwa żółtka, jedną płaską łyżkę stołową przyprawy do piernika, kakao oraz śmietanę 18%. Ze składników wyrób ręcznie ciasto, uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Ciasto podziel na 4 części, jedną część włóż do lodówki, 3 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wiórki dociśnij palcami. Spód sernika piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po tym czasie spód ciasta wyciągnij. Do miski włóż twaróg sernikowy, cukier, pozostałe masło oraz budyń. Składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Cały czas miksując masę, cienkim strumieniem wlej śmietankę 30%, dodaj po jednym jajku oraz pozostałe białka. Masę sernikową mieszaj, aby była gładka i kremowa. Masę przełóż na podpieczony spód piernikowy i rozprowadź. Następnie na wierzch masy serowej zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta kruchego. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę. Sernik wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego składnika mineralnego budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo – nerwowego.

Podsumowując smaczny sernik to dobry pomysł na deser. Sernik doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Bez obawy możesz podać go jako słodki dodatek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika piernikowego

Koszt składników
48.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier puder
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Śmietana 18%
20 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Cukier
125 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Budyń (proszek)
40 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Koszt składników
48.70
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na sernik piernikowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób