Sernik na zimno z truskawkami
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Truskawki (500 g)
- Herbatniki - 2 paczki (300 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
- Galaretka - 2 opakowania (120 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Cukier (150 g)
Przepis na sernik na zimno z truskawkami krok po kroku
Truskawki umyj i przekrój na mniejsze kawałki.
Herbatniki przełóż na spód szklanego naczynia.
Galaretkę truskawkową przygotuj według instrukcji na opakowaniu i zostaw do ostygnięcia.
Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj, dodaj żelatynę, ciągle mieszając.
Twaróg sernikowy przełóż do miski, dodaj śmietanę, cukier waniliowy i wymieszaj.
Do masy sernikowej dodawaj stopniowo żelatynę za pomocą łyżki.
Twaróg sernikowy wylej na biszkopty i włóż do lodówki na 40 minut.
Następnie wyłóż owoce, a całość zalej galaretką i ponownie włóż do lodówki na godzinę.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na delicjach
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z truskawkami
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to doskonała propozycja na deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: masę sernikową, śmietankę kremówkę, świeże truskawki, herbatniki lub biszkopty, cukier, galaretkę o smaku truskawkowym i żelatynę.
Zatem, jak zrobić sernik na zimno z truskawkami?
W pierwszej kolejności ułóż herbatniki na spodzie szklanego naczynia i odstaw z boku.
W osobnym garnku przygotuj galaretkę truskawkową według instrukcji na opakowaniu i pozostaw, aby delikatnie ostygła. W tym czasie delikatnie podgrzej mleko w niewielkim rondelku i rozpuść w nim żelatynę.
U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Ważne jest, tylko aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.
Masę twarogową przełóż do miski i połącz z cukrem waniliowym i śmietanką, po chwili dodaj mleko z żelatyną. Mieszaj całość do momentu, aż zgęstnieje i przełóż na herbatniki.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 40 minut.
Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Na masę serową ułóż owoce, a całość zalej galaretką.
Całe ciasto włóż do lodówki na godzinę, po tym czasie sernik na zimno będzie pyszny i dobry do spożycia. Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Skoro już znasz mój prosty przepis na sernik na zimno z truskawkami, wykorzystaj go i przygotuj na imprezę do znajomych lub deser do rodziny.
Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego będzie to też dobry pomysł na tort urodzinowy.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!
Alergeny w serniku na zimno z truskawkami
Lista alergenów dla sernika na zimno z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Herbatniki
- Mleko 2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika na zimno z truskawkami
Do przepisu najlepiej sprawdzą się świeże owoce.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.