Sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek
- Herbatniki kakaowe (150 g)
- Krem czekoladowy typu nutella (125 g)
- Mleko 2% - 1 łyżka (15 ml)
- Twaróg sernikowy (750 g)
- Cukier puder (15 g)
- Galaretka - malinowa, 3 sztuki (231 g)
- Maliny (250 g)
- Czekolada mleczna (100 g)
Przepis na sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek krok po kroku
2 galaretki rozpuść w 200 ml wody. Ostudź, by były całkiem zimne, ale płynne.
Herbatniki pokrusz w blenderze na piasek.
Połącz herbatniki z kremem czekoladowym i mlekiem.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na dno włóż herbatniki.
Przygnieć herbatniki szklanką, by masa stała się trochę bardziej zbita, wyrównaj.
Gdy galaretki będą już chłodne, przygotuj jeszcze jedną galaretkę w oddzielnym naczyniu.
Rozpuść ją w 250 ml wody i odstaw do ostudzenia.
Twaróg sernikowy zmiksuj razem z cukrem pudrem.
Miksując cały czas, dodawaj stopniowo rozpuszczone galaretki (te zrobione na samym początku).
Do masy sernikowej dodaj posiekaną bardzo drobno czekoladę.
Wymieszaj masę łyżką.
Serową masę dodaj do formy i wyrównaj. Zabezpiecz brzegi ciasta (masę wyłóż do brzegów dokładnie, by galaretka nie spłynęła na dno).
Na wierzchu ciasta wyłóż równomiernie owoce.
Ciasto wstaw do lodówki na czas chłodzenia galaretki.
Gdy galaretka zacznie tężeć (ale dalej będzie w miarę płynna) wylej ją na wierzch ciasta.
Odstaw ciasto do stężenia najlepiej na całą noc.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z sera z wiaderka i galaretek
Malinowo-czekoladowy sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek to doskonały pomysł na przepyszny i szybki deser. Lubisz takie połączenie smaków? Czekoladowy spód, serowa masa stracciatella z malinowym akcentem oraz maliny w galaretce – to smaczny sposób na znakomite ciasto idealne na każdą okazję. Przepis na sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek prosto i szybko się robi. Jednak należy zrobić go dzień wcześniej, by ciasto zdążyło się stężeć. Sprawdź jak zrobić sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek.
Lubisz ciasta bez pieczenia? Sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek jest dobrym pomysłem na coś smacznego. Żeby nie było zwyczajnie, sernik ten jest wzbogacony o czekoladę w masie serowej. Dzięki temu powstaje dobry sernik z efektem stracciatella. Przepis na sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek jest bardzo pyszny, ponieważ maliny i czekolada doskonale ze sobą współgrają. Takie ciasto doskonale sprawdzi się w niedzielny dzień z rodziną. Będzie także fajną inspiracją na deser na imprezie ze znajomymi.
Ten szybki, dobry pomysł na ciasto jest idealny na lato, gdy są świeże maliny. Jeżeli nie masz świeżych malin, do przepisu na sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek można dodać maliny mrożone. Malin mrożonych nie rozmrażaj. Zamrożone maliny ułóż od razu po zrobieniu masy serowej na wierzchu ciasta, a następnie zalej je galaretką.
Jak zrobić sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek? Zrób spód z herbatników, mleka i nutelli i rozprowadź na dnie blaszki. Należy go przygnieść szklanką lub dłonią, by spód nie rozpadał się. Jeśli będzie trochę zbity, ukrojenie ciasta nie będzie problematyczne. Następnie przygotuj masę z sera, rozpuszczonych galaretek, cukru pudru i czekolady. Wyłóż dokładnie na spodzie z herbatników. Tu jest ważne, by masę serową dociągnąć do brzegów wszędzie – nie może być żadnych wolnych przestrzeni, ponieważ inaczej galaretka mogłaby spłynąć na dno. Na wierzchu ułóż maliny i wszystko zalej tężejącą galaretką.
Jak zrobisz sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek należy go odstawić na całą noc do schłodzenia. Sernik będzie dobry, gdy galaretka całkowicie stężeje.
Jeśli jesteś na diecie, sernik na zimno z sera z wiaderka i galaretek możesz wykonać też bez dodatku cukru. Może być dalej smaczny, pomimo braku cukru stołowego. Wystarczy użyć po prostu produktów bez dodatku cukru (wszystkie są dostępne na rynku). Cukier puder zastąp pudrem z erytrytolu lub ksylitolu. Będzie tak samo pyszny, a przy tym mniej kaloryczny.
Alergeny w serniku na zimno z sera z wiaderka i galaretek
Lista alergenów dla sernika na zimno z sera z wiaderka i galaretek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
- krem czekoladowy typu nutella
- Mleko 2%
- twaróg sernikowy
- Czekolada mleczna
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze sernika na zimno z sera z wiaderka i galaretek
Sernik dostarcza sporą ilość białka pochodzącego z sera. Znajduje się w nim także cukier, którego nadmiar prowadzi do hiperglikemii. Maliny to skarbnica antyoksydantów, witamin i minerałów.
Energia i białka
(208g)
Węglowodany
(208g)
Tłuszcze
(208g)
Witaminy
(208g)
Składniki mineralne
(208g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.