Sernik na zimno z musem truskawkowym

Opublikowano: 13.07.2025 r.
Twaróg sernikowy, herbatniki, galaretka cytrynowa, cukier puder, truskawki – oto główne składniki, które sprawiają, że sernik na zimno z musem truskawkowym jest tak pyszny. Zamiast pieczenia bazy z ciasta, używamy zmiksowanych herbatników z margaryną. Na to idzie kremowa masa serowa z twarogu i galaretki cytrynowej, zwieńczona świeżym, aromatycznym musem z truskawek i galaretki truskawkowej.
Składniki dla 20 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Galaretka - 150 g (cytrynowa, 2 opakowania)
- Cukier puder - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
- Truskawki - 500 g
- Galaretka - 75 g (truskawkowa, 1 opakowanie)
- Żelatyna - 10 g
- Herbatniki - 400 g
- Margaryna do pieczenia - 250 g (1 kostka)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, czajnik, folia spożywcza, szklana miska, malakser, pojemnik blendera, lodówka, tortownica 28 cm
Przepis krok po kroku
- Dwie galaretki cytrynowe wsyp do szklanej miski i rozpuść w szklance wrzątku. Galaretki pozostaw do wystudzenia.
- Galaretkę truskawkową oraz żelatynę wsyp do drugiej miski i rozpuść je w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę z żelatyną pozostaw do wystudzenia.
- Herbatniki pokrusz przy pomocy malaksera na drobne kawałki. Herbatniki przesyp do miski.
- W garnku roztop margarynę, dodaj ją do rozkruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj.
- Herbatniki z margaryną przełóż do blaszki wyłożonej folia spożywczą, rozprowadź je po całym dnie formy, dociśnij łyżką i schłodź w lodówce.
- Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj do niego 5 łyżek cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
- Następnie do masy serowej dodaj tężejące galaretki cytrynowe i dokładnie wymieszaj.
- Masę twarogową przełóż na spód z herbatników, wyrównaj i pozostaw w lodówce.
- Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dodaj do nich pozostały cukier puder i dokładnie wymieszaj.
- Do musu z truskawek dodaj tężejącą galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszaj i przelej na masę sernikową.
- Sernik na zimno wstaw do lodówki do całkowitego stężenia mas.
- Gotowe ciasto podawaj w formie deseru.
Komentarz dietetyka
Sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonała propozycja na smaczny deser. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny