Sernik na zimno z musem truskawkowym
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Galaretka - cytrynowa, 2 opakowania (150 g)
- Cukier puder - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
- Truskawki (500 g)
- Galaretka - truskawkowa, 1 opakowanie (75 g)
- Żelatyna (10 g)
- Herbatniki (400 g)
- Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
Przepis na sernik na zimno z musem truskawkowym krok po kroku
Dwie galaretki cytrynowe wsyp do szklanej miski i rozpuść w szklance wrzątku. Galaretki pozostaw do wystudzenia.
Galaretkę truskawkową oraz żelatynę wsyp do drugiej miski i rozpuść je w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę z żelatyną pozostaw do wystudzenia.
Herbatniki pokrusz przy pomocy malaksera na drobne kawałki. Herbatniki przesyp do miski.
W garnku roztop margarynę, dodaj ją do rozkruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj.
Herbatniki z margaryną przełóż do blaszki wyłożonej folia spożywczą, rozprowadź je po całym dnie formy, dociśnij łyżką i schłodź w lodówce.
Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj do niego 5 łyżek cukru pudru i dokładnie wymieszaj.
Następnie do masy serowej dodaj tężejące galaretki cytrynowe i dokładnie wymieszaj.
Masę twarogową przełóż na spód z herbatników, wyrównaj i pozostaw w lodówce.
Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dodaj do nich pozostały cukier puder i dokładnie wymieszaj.
Do musu z truskawek dodaj tężejącą galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszaj i przelej na masę sernikową.
Sernik na zimno wstaw do lodówki do całkowitego stężenia mas.
Gotowe ciasto podawaj w formie deseru.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Puszysty sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernik na zimno z wiaderka
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Sernik na zimno z twarogu
-
Prosty sernik na zimno
-
Sernik bez sera
-
Sernik na zimno z malinami
-
Sernik na zimno z brzoskwiniami
-
Sernik oreo na zimno
-
Sernik ze śmietany
-
Fit sernik na zimno
-
Sernik z masą kajmakową
-
Sernik snickers
-
Sernik kokosowy
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Sernik na zimno
Więcej informacji na temat sernika na zimno z musem truskawkowym
Sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonały pomysł na deser bez pieczenia. Szybki w przygotowaniu sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na sernik na zimno z musem truskawkowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, galaretka cytrynowa, cukier puder, truskawki, galaretka truskawkowa, żelatyna, herbatniki oraz margaryna.
A jak zrobić sernik na zimno z musem truskawkowym? Rozkruszone herbatniki z rozpuszczoną margaryną przełóż do blaszki wyłożonej folia spożywczą, rozprowadź je po całym dnie formy, dociśnij łyżką i schłodź w lodówce. Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj do niego 5 łyżek cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Następnie do masy serowej dodaj tężejące galaretki cytrynowe i dokładnie wymieszaj. Masę twarogową przełóż na spód z herbatników, wyrównaj i pozostaw w lodówce. Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dodaj do nich pozostały cukier puder i dokładnie wymieszaj. Do musu z truskawek dodaj tężejącą galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszaj i przelej na masę sernikową. Sernik na zimno wstaw do lodówki do całkowitego stężenia mas.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonała propozycja na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik na zimno warto przygotować jako ciasto na wiele uroczystości rodzinnych. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w serniku na zimno z musem truskawkowym
Lista alergenów dla sernika na zimno z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Herbatniki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
Wartości odżywcze sernika na zimno z musem truskawkowym
Sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonała propozycja na smaczny deser. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.