Sernik na zimno z musem truskawkowym

Opublikowano: 05.09.2023 r., 12:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik truskawkowy na białym talerzyku
Sernik na zimno z musem truskawkowym
Sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ciasto bez pieczenia.
Przygotowanie 45 min
320 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Galaretka - cytrynowa, 2 opakowania (150 g)
  • Cukier puder - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Galaretka - truskawkowa, 1 opakowanie (75 g)
  • Żelatyna (10 g)
  • Herbatniki (400 g)
  • Margaryna do pieczenia - 1 kostka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, czajnik, folia spożywcza, szklana miska, malakser, pojemnik blendera, lodówka, tortownica 28 cm

Przepis na sernik na zimno z musem truskawkowym krok po kroku

Dwie galaretki cytrynowe wsyp do szklanej miski i rozpuść w szklance wrzątku. Galaretki pozostaw do wystudzenia.

Galaretkę truskawkową oraz żelatynę wsyp do drugiej miski i rozpuść je w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę z żelatyną pozostaw do wystudzenia.

Herbatniki pokrusz przy pomocy malaksera na drobne kawałki. Herbatniki przesyp do miski.

W garnku roztop margarynę, dodaj ją do rozkruszonych herbatników i dokładnie wymieszaj.

Herbatniki z margaryną przełóż do blaszki wyłożonej folia spożywczą, rozprowadź je po całym dnie formy, dociśnij łyżką i schłodź w lodówce.

Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj do niego 5 łyżek cukru pudru i dokładnie wymieszaj.

Następnie do masy serowej dodaj tężejące galaretki cytrynowe i dokładnie wymieszaj.

Masę twarogową przełóż na spód z herbatników, wyrównaj i pozostaw w lodówce.

Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dodaj do nich pozostały cukier puder i dokładnie wymieszaj.

Do musu z truskawek dodaj tężejącą galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszaj i przelej na masę sernikową.

Sernik na zimno wstaw do lodówki do całkowitego stężenia mas.

Gotowe ciasto podawaj w formie deseru.

Jak oceniasz przepis na sernik na zimno z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,6% osób

Więcej informacji na temat sernika na zimno z musem truskawkowym

Sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonały pomysł na deser bez pieczenia. Szybki w przygotowaniu sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować jako słodką przekąskę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Przepis na sernik na zimno z musem truskawkowym jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: twaróg sernikowy, galaretka cytrynowa, cukier puder, truskawki, galaretka truskawkowa, żelatyna, herbatniki oraz margaryna.

A jak zrobić sernik na zimno z musem truskawkowym? Rozkruszone herbatniki z rozpuszczoną margaryną przełóż do blaszki wyłożonej folia spożywczą, rozprowadź je po całym dnie formy, dociśnij łyżką i schłodź w lodówce. Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj do niego 5 łyżek cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Następnie do masy serowej dodaj tężejące galaretki cytrynowe i dokładnie wymieszaj. Masę twarogową przełóż na spód z herbatników, wyrównaj i pozostaw w lodówce. Truskawki zblenduj na jednolitą masę. Dodaj do nich pozostały cukier puder i dokładnie wymieszaj. Do musu z truskawek dodaj tężejącą galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszaj i przelej na masę sernikową. Sernik na zimno wstaw do lodówki do całkowitego stężenia mas.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Podsumowując pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonała propozycja na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Sernik świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik na zimno warto przygotować jako ciasto na wiele uroczystości rodzinnych. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w serniku na zimno z musem truskawkowym

Lista alergenów dla sernika na zimno z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Herbatniki
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika na zimno z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonała propozycja na smaczny deser. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
237.29
320.35
Białko (g)
7.47
10.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
23.78
32.10
Węglowodany przyswajalne (g)
22.99
31.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
12.54
16.93
Tłuszcze nasycone (g)
3.98
5.37
Tłuszcze nienasycone (g)
8.57
11.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.68
7.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.88
3.89
Cholesterol (mg)
7.25
9.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
99.00
133.65
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.34
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.04
16.26
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.56
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.20
125.82
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.15
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.20
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.86
1.16
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.37
40.99
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
68.43
92.38
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
416.97
562.90
Potas (mg)
102.04
137.75
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.79
90.17
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
165.64
223.61
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.37
14.01
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
0.78
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.29
0.39
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: galaretka, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika na zimno z musem truskawkowym 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika na zimno z musem truskawkowym

Koszt składników
42.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Galaretka
150 g
cytrynowa, 2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Cukier puder
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Galaretka
75 g
truskawkowa, 1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Żelatyna
10 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Margaryna do pieczenia
250 g
1 kostka
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Koszt składników
42.60